Mental Arithmetic is Useless

Useless

Although I majored in mathematics in college, and I have studied mathematics to a relatively advanced level, I have never been good in mental arithmetic. I cannot even multiply 2 two-digit numbers mentally. Heck, I would need a pencil and a paper to calculate 28 x 7. I just can’t do it in my head.

That is because mental arithmetic is USELESS and I have never bothered learning the various tricks and methods to multiply numbers quickly. The part of my brain that does arithmetic is relatively unused. Why is mental arithmetic useless? Simple, becuase there are calculators. There is no imaginable scenario on earth where being able to multiply 237 x 94 in less than 10 seconds is a useful skill to have. In fact, with everyone on earth carrying a handphone with a built-in calculator, mental arithmetic is as useful a skill as operating a gramophone. Nobody needs it anymore.

I’ve seen many adults spending hundreds of dollars, and many kids spending hundreds of hours mastering mental arithmetic that I pity them once they learn later that the skills they cultivated for years have zero value in the real world.

And don’t say that mental arithmetic will make kids better in math. Being good in mathematics have nothing to do with being able to count fast. I know some top-notch mathematicians at MIT who would take longer than usual to calculate 51  x 72 on the blackboard. Mental arithmetics have nothing to do with real mathematics. In fact, mental arithmetic is NOT mathematics. Mathematics is much much more than multiplying numbers.

What alternative do I propose for parents who’d turn their kids into mental arithmetic junkies? Teach them real math instead. Teach them about angles, ratios, shapes, fractions, decimals, powers, equations, unknowns, whatever. Just take any textbook and learn new things (do not underestimate the ability of children to self-study) rather than giving them endless drills of multiplying numbers. You’ll actually develop the children’s mental acumen, rather than turning them into robots. They are slower than a pocket calculator anyway, so what’s the point?

I do not write this because of snobbery — I couldn’t care less if other people are good in math or not, but because I’ve seen many kiasu parents who are obsessed into turning their kids into human calculators that they actually hinder their kids’ real mathematical education. Sempoa, mental math, kira guna jari, teknik adiputra, vedic math, semua itu sampah sahaja. Don’t waste your time and money on those.

(Photo credit: eHow)

About these ads

31 Responses to Mental Arithmetic is Useless

  1. DewaKebaikan says:

    bagaimana dengan kaedah mokhdar?

    aku ingat lagi dia datang sekolah aku, dia cakap pernah propose PM masa tu, utk pendekkan sebutan nombor dalam bahasa melayu. sbb sebutan nombor dlm english adalah pendek, sebab itu mereka berjaya.

    1 = tu
    2 = wa
    3 = ga
    4 = pat
    5 = ma
    6 = nam
    7 = juh
    8 = pan
    10 = tek

    kalau cikgu tanya “pada tahun berapakah portugis menawan melaka?”
    bolehlah kita jawab, “pada tahun pantek cikgu”
    “tahun pantek tu apa?”
    “tahun 1511 cikgu. saya ikut kaedah mokhdarr”

  2. suhaimiramly says:

    aku ada tulis kaedah mokhdar tapi aku delete before publish entry ni. sebabnya ialah kaedah mokhdar bukannya mental arithmetic tapi lebih kepada sistem memori. walaupun kaedah mokhdar boleh digunakan untuk menghafal sifir untuk kanak2:
    2×2 = 4
    2×3 = 6 etc.
    walaubagaimanapun ini bukan cara yang baik untuk menghafal. matematik bukan untuk dihafal tapi untuk difahami. tahun 2010 ni saya akan terbitkan satu buku matematik untuk kanak2 insya Allah.

    • melayu says:

      saya cuba huraikan serba sedikit mengenai kaedah mokhdar. ia diambil dari nombor2 dalam bahasa melayu yang dipendekkan. contohnya sa-tu disebut tu. dua disebut wa dan seterusnya. matematik memang bukan 100% dihafal, tetapi kebanyakannya menghafal. cuba lihat pada peringkat sekolah rendah. lihat pada pencapaian matematik antara pelajar melayu dan cina. mengapa pelajar cina lebih mudah memahami matematim daripada pelajar melayu. ini adalah kerana mereka mudah menghafal sifir, formula dsb. mengapa mereka mudah menghafal? ini adalah kerana sebutan nombor cina adalah lebih pendek dari sebutan melayu. kebiasaannya, pelajar darjah 1 cina di sekolah jenis cina sudah menghafal sifir 5 ke 6. tapi jika dilihat pada pelajar melayu di sekolah kebangsaan, kadang2 darjah 6 pon sifir tergagap2. mengapa ini berlaku? ini adalah kerana sebutan nombor dalam bahasa melayu jika digunakan dalam pembelajaran matematik adalah terlalu panjang. cthnya 2×2=4. jika cina sebut ek ek shek (3 sebutan), melayu sebut dua dua empat (6 sebutan). jadi space memori dalam otak pelajar cina lebih besar, dan mereka boleh menyimpan lebih byk maklumat daripada pelajar melayu. sistem mokhdar telah memendekkan sebutan dalam bahasa melayu tadi. kdg2 4 nombor boleh disebut dalam satu sebutan sahaja. 6168 = nek sahaja. jika dilihat, sebutan mokhdar tadi lebih pendek dari sebutan cina. sila lawat http://www.mokhdar.com utk maklumat lanjut. saya tidak berniat menghentam sesiapa, cuma menyampaikan pandangan saya.

      • suhaimiramly says:

        Teori sebutan pendek = mudah kuasai matematik ini saya kurang setuju.

        Hujah saya ialah wujudnya banyak kaum dengan bahasa yang panjang sebutan nombornya, yang juga hebat dalam matematik.
        Contoh:
        1) hebrew
        2) tamil
        3) finnish
        4) hungarian
        5) turki
        etc.

        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_numbers_in_various_languages

        Penemuan awal matematik oleh tokoh-tokoh islam (al-khwarizmi, omar khayyam, etc) menggunakan bahasa arab yang sebutan nombornya panjang.

        Saya berpendapat faktor kelemahan pelajar melayu dan kekuatan pelajar cina dalam matematik disebabkan faktor-faktor lain (budaya dan penekanan ibubapa, misalnya) — bukan disebabkan faktor sukukata dalam bahasa.

        Teori ini perlu diselidik secara empirikal dan perlu dianalisa kesannya vs. bahasa-bahasa seluruh dunia, bukan dipercayai bulat-bulat sahaja.

        Saya rasa tak ada masalah guna bahasa melayu penuh dalam pengajaran pada setiap peringkat umur — bahkan sampai peringkat Ph.D. pun matematik sesuai diajar dalam BM (di UKM umpamanya). Walaupun saya sendiri suka mengajar dalam BI kerana saya masih belum menguasai istilah2 matematik tinggi dalam BM.

      • saya says:

        sebutan yang panjang akan mempengaruhi pemikiran dan memang sebutan bahasa2 lain panjang2 belaka. tapi adakah kita lihat penggunaan bahasa yang digunakan mereka sebenarnya panjang? cuba kita lihat bahasa kelantan atau terengganu. satu = se, dua = we lebih kurang begitu.professor fizik yang pertama adalah dari besut. dan 3 tahun berturut2 pelajar terbaik SPM adalah datang dari terengganu. adakah kita pernah berfikir, bahasa2 di negara lain, apabila dilihat secara formal, mmg nampak panjang. tapi sebutannya pendek? pembelajaran math dan sains memang mudah diajar di dalam bahasa melayu, tiada apa yang salahnya, cuma sebutan nombor yang panjang akan mempengaruhi ingatan kita terhadap nombor. saya juga belajar math di dalam bahasa melayu. tapi bahasa otak saya terhadap nombor ialah mokhdar. seorang pengamal mokhdar jika ditulis 12 digit angka akan dapat mengingatnya dalam masa 5 saat ke bawah, tiada yang mustahil. kita hanya menggunakan sistem, bukan bertujuan merosakkan bahasa kita sendiri atau menghina bahasa lain.

      • Master Mind says:

        kaedah mokhdar dah jadi darah dagingku…..tahniah mahaguru mokhtar….

    • Faizal JB says:

      Salam En. Suhaimi,

      So, apakah teknik terbaik untuk anak saya yg berumur 6 tahun supaya mahir methamatic? Oleh kerana saya amat lemah dlm methamatic

  3. suhaimiramly says:

    http://danielcolquitt.wordpress.com/2009/10/04/mathematics-vs-arithmetic/

    Ini link yg automatically generated di bawah entry aku. cakap benda yang sama.

  4. Ijan says:

    oo saya nak buku tu bila dah diterbitkan nanti… :)

  5. suhaimiramly says:

    boleh2… tapi mungkin saya tak terbitkan sendiri, saya nak minta PTS atau Utusan Publications terbitkan

  6. Chang Yang says:

    I agree with your notion that mental arithmetic has nothing to do with mathematics in its wider sense. This misconception is so deeply seated in a lot of people, that when I went for olympiad competitions some people asked me whether I had to do some 10-digit by 10-digit multiplication in the competition.

    However, I wouldn’t go so far as to call mental arithmetic useless. It’s still very useful in day-to-day calculation. Calculating how much each person should pay in a shared dinner, how much a dress costs after 20 percent discount and so forth. All these are little things that add up to make life a bit easier.

    Of course one could always argue that the time some people spend learning mental arithmetic is more than the time that would be saved in the future. But then how many things in life return strict profit if we think about them this way? :)

  7. anas says:

    Learning new thing is no useless effort. Let it be a complex mathematical equations that would benefit the whole world nor a classic language which is not in use in daily life anymore. Having a knowledge, in this text fast mental calculation is not a waste. I wonder why some people here in Malaysia pay some amount of money in learning foreign languages such as Germans, French, or Tswana (national language of Botswana)? It is, I believe for the sake of knowledge. How do you know that the kids who learn mental arithmetic do not learn the real math? I believe that they also go to school to learn what is angle, length, velocity, acceleration, etc… A person who has 1 skill/knowledge is always better than another person with no skill/knowledge. Who are we to stop people from seeking knowledge?

  8. suhaimiramly says:

    Thanks for all your comments. Keep them coming!

    To address some of your points, I am using hyperbole to make my point. Of course there is no “useless” knowledge. It’s just the disproportionate amount of effort and resources being spent to pursue a skill which is marginally useful and does not translate readily to a “real” knowledge (and also the public misunderstanding in general), that kinda grates me.

  9. raulzaidi says:

    Hi.
    Berkenaan tentang mental calculation, sy xla rasa ianya useless sgt..mungkin persepsi ibubapa perlu diperbetulkan…bukannya kepentingan ke atas seberapa pantas anak mereka mampu melakukan mental calculation, tetapi penekanan yang sewajarnya adalah kebolehan melaksanakan mental calculation itu sendiri.Tidak kiralah pantas atau perlahan, asalkan kemahiran mental calculation itu dikuasai oleh kanak-kanak, sudah memadai.Obsesi ibubapa ini haruslah diperbetulkan,diharap saudara Bal dapat tekankan di dalam buku yang bakal saudara terbitkan.

    Selebihnya, saya bersetuju Matematik adalah mengenai pemahaman cenderung kepada konsep dan bukannya menghafal.

    Tapi, merujuk kepada “Sempoa, mental math, kira guna jari, teknik adiputra, vedic math, semua itu sampah sahaja.”,
    kata-kata ini mungkin agak “berani”.hehe. Saya pun tidak pandai menggunakan benda2 sebegini,sehingga sekarang (sy guru pelatih Math.omg) kerana saya sendri tidak dapat melihat di mana kepentingannya sepanjang saya hidup kecuali mental calculation (mental math).Namun, kita tahu,tidak semua insan sama cara penerimaan, cara pemahaman, mungkin benda-benda ini bukanlah sampah semata-mata, boleh juga digunapakai bagi membantu segelintir murid yang mempunyai cara pembelajaran/pemahaman yang unik.

    Pengajaran Math di sekolah seharusnya lebih kepada “real” knowledge atau “meaningful” knowledge, di mana apa yang mereka pelajari itu berguna di masa hadapan dan ini boleh dicapai dengan variasi approach atau method thadap kanak-kanak.Semoga benda-benda ini diambil kira di dalam penulisan saudara nanti.Sy berharap dapat bertukar-tukar pandangan dengan saudara di masa hadapan.

    (Huh…sshny buat ayat skema ni…..XD)

  10. suhaimiramly says:

    welcome en. zaidi,
    you are right. speed is not important in mathematics. dalam exam pun, masa yang diberikan cukup untuk pelajar yang agak slow (seperti saya) siapkan. jadi kita tak perlu nak spend an inordinate amount of time untuk shave 5-10 seconds daripada masa mengira dengan pelbagai2 teknik yang bukan2. kalau nak belajar juga, teruskan lah. tapi saya rasa lebih baik gunakan masa tersebut untuk memahami matematik itu sendiri atau belajar chapter2 baru.

    cakap pasal real or meaningful knowledge, tak dinafikan ini silap pengajar2 kita, sama ada guru atau pensyarah sekali pun. student keluar dari kelas mereka dengan berfikiran “apa guna saya belajar ni?” sehingga generasi demi generasi yang benci matematik lahir. mereka rasa tak guna pandai matematik untuk jadi engineer, programmer, scientist, etc. ini kerana dalam pelajaran matematik itu sendiri tak diselitkan mengenai kepentingan atau aplikasi matematik.

    apa penyelesaiannya? yang saya nampak, guru kena banyak membaca, dan kadangkala perlu ambil masa 3-5 minit beri impromptu lecture mengenai aplikasi2 topik yang mereka belajar dalam kehidupan seharian. dalam sukatan pelajaran memang tak ada, tapi jangan lah kita jadikan sukatan pelajaran sebagai “sekatan” pelajaran kepada pelajar2 kita.

    guru yang paling berpengaruh dalam bidang matematik dalam hidup saya ialah Mr. Chiu Kam Choon, guru matematik ketika saya form 3. dalam kelas dia selalu beri impromptu speech pasal kegunaan trigonometri, algebra dan sebagainya. pelajar lemah pun jadi minat matematik.

  11. yus rezal says:

    Kalo kira pakai tangan tu arithmetic jugak ke?

  12. 508xrebel says:

    Bolehkah kita mempelajari nahu Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu menerusi pengajaran subjek Sains dan Matematik. Adakah memadai mempelajari suatu bahasa hanya di sekolah, iaitu suatu pembelajaran terhenti atau tidak berterusan hingga ke tua? Ikuti pandangan YM. Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz bin Ungku Abdul Hamid di YouTube (klik di sini)

    Yang mana kita perlukan Resolusi Bahasa atau Revolusi Bahasa? Revolusi Bahasa adalah satu ideologi, cadangan dan juga desakan oleh seorang bekas hakim bernama Mokhtar Hj. Mansor menerusi suratnya kepada PM dan menteri-menteri sekitar tahun 1990 yang mendesak supaya pelajaran subjek Sains dan Matematik diajarkan dalam Bahasa Inggeris. Dakwaannya bahawa pengajaran subjek Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris dapat melonjakkan prestasi pelajar dalam kedua-dua subjek ini mula mendapat perhatian umum terutama menteri-menteri menerusi bukunya “Revolusi Bahasa Bahasa Revolusi” (Utusan Malaysia 17 hb Julai 1991).

    Sedikit mengenai pembohongan Mokhtar Hj Mansor, sila layari blog ini : http://mokhtarmansor.blogspot.com/.

    • saya says:

      owh faizal anda hidup lagi? nama anda adalah raja faizal bin raja salahuddin. pernah bekerja di fiveoeight resources dan manjawat jawatan sebagai PRO di syarikat berkenaan. kesalahan yang anda dah buat adalah pecah amanah, mendakwa kaedah itu hak anda dan macam2 lagi. jangan nak jadi hero dengan menelanjangkan kesalahan yg orang lain x nampak. sebab dalam blog anda 2 xde fakta. saya ada fakta tentang anda, bolehlah saya siarkan disini klw anda mahu. tapi memang teruk la hang faizal. hang ni appara… hang berani hang call la office… ni buat hal dok sebarkan benda2 bodoh mcm blog hang 2 appa? pastu hang cerita kat org yg xtaw apa2? depa memang la dok sokong hang sbb depa dengaq sebelah pihak. hang ni hantu la… memang nak kena la… baik hang stop buat benda2 mengarut la… aku kenai hang sapa… hang nak jadi hero… tapi hang zero…

    • saya says:

      maaf en suhaimi tidak terlintas nak bergaduh di blog anda,cuma 508x rebel 2 saya kenal. nak jadi hero masyarakat la gamaknya. bacalah blog2 dia. nak percaya terpulang. jika dia berani siarkan nama dan nombor telefon atau kita berjumpa. fakta memang ada. setahu saya en suhaimi membincangkan mengenai teori, kenapa dia nak promote blog sampah dia 2? jadi terpaksa la saya bertindak… maaf ya en suhaimi.

  13. suhaimiramly says:

    Ini lah masalahnya, yang buat dasar dan mendebatkan dasar ini semua bukan ahli bidang matematik / sains. yang buat dasar ialah ahli politik, ahli pentadbiran, ahli birokrat, ahli ekonomi (walaupun Prof UA adalah seorang yang hebat, tapi beliau masih bukan ahli sains atau ahli matematik), ahli macam2 lagi.

    Yang beri pendapat pun bukannya ahli matematik atau saintis, yang beri pendapat ialah orang politik, orang sastera, penjawat awam, orang bahasa, penganalisa politik, lawyer, wartawan, tokoh itu dan ini.

    Yang betul2 tahu isu ini ialah ahli matematik dan ahli sains. Di mana suara mereka???

    Kita bukan boleh tanya sebarang tokoh (sehebat mana sekalipun) kalau nak dapatkan pandangan isu ini, selagi mereka bukan ahli sains dan matematik.

    Kalau sebarang2 tokoh hebat pon boleh beri pendapat, elok saja tanya Datuk Lee Chong Wei atau Datuk Nicol David. Mereka kan juara dunia.

    Saya tak mahu menyokong atau menentang saudara atau En Mokhtar. Semua ni kerja sia-sia. Saya menentang kebodohan dalam berdebat.

  14. abrahim says:

    Seronok membaca komen dari pelbagai pihak.Liaht lagu sifir 2 saya
    di youtube dan layari http//bijaksifir1malaysia.blogspot.com
    tq

  15. Ika says:

    Salam…

    Saya ketinggalan sikit sebab baru baca entry nih… kebetulan tengah cari info pasal mental arithmetic; semuanya kerana result math anak saya drop gara2 abacus dan mental arithmetic (umurnya baru 5 tahun). Disebabkan dulu-dulu, emaknya ni tak pernah belajar pasal abacus dan mental arithmetic tue dan tak tau pulak tadika ajar guna system tue. So, bila dirumah ajar pulak cara kira2 biasa… tambah tolak system lama akhirnya anak jadi confuse. Walaupun system nih dikatakan ‘useless’ tapi saya terpaksa belajar semula supaya ia jadi ‘usefull’ & boleh ajar anak semula. Tapi memang betul… sekarang kita kira pakai calculator, pening kepala kalau kira account guna tangan dan kepala je (saya kerja di bahagian account).

  16. emma_jb says:

    Assalamualaikum….

    saya cari info ttg mental arithmetic n terbaca lak artikel ni….so rasa confius la pulak sama ada nak hantar anak (9 thn) ikut kelas tu atau pun tidak….sbb b4 raya baru2 ni ada promo mengenai kelas mental arithmetic ni di sekolah n anak saya berminat nk join kelas tu….
    nak katakan dia tak pandai math tak jugak sbb setakat ni selalu gak score subjek tu….(mungkin mewarisi kepandaian saya dlm matematik kot…hehehe). Anak saya yg sulung (form 4) pun agak baik pencapaiannya dlm matematik (antara wakil sekolah menyertai math olympiad) w/pun dia tidak pernah mengikuti tuition subjek math….sebenarnya apa kebaikan mental arithmetic ni ye…???

  17. windmaster says:

    I used to think mental arithmetic is useless until i found that skill is gravely needed in making quick daily business decision

  18. Yusri gombak says:

    Hello.i,m35 years oldfather of three, i take mental arithmatic for 3 month, alsolearn kaedah mokhdar when i was in secondary school,

    The solution is simple.

    Semua org ada pendapat, tapi yg betulnya kalau baca rich dad, poor dad by kiyosaki apa tah, dia kata bukan nya ilmu ekonomi ,ilmu math, sains, yg guna masa kerja nanti, kalau arkitek, tak guna dah ilmu sains ,geografi, sejarah, b arab, agama islam, bm,

    Apatah lagi if you want to be a millonaire, tak guna ilmu pmr , spm pun.tengok mokhtar bukhari, tak de mit degre pun, spm pun tak lepas, tpi umur 22 dah ada banglo kat bukit tunku.

    Apa pun rugi lak rasanya komen kat sini ,rugi 13 minit, menaip, baik g tengok saham FGV.

  19. betul tu yang kena pandai tu bukan kat exam tp praktikal kehidupan. Sebab tu kena terang hati nurani. itula truly wisdom.

  20. Jeshua Devan says:

    Saya belajar mental arithmetic untuk lebih dari 7 tahun dan sedang meneruskan belajar. Ape yang anda kata itu tak betul.Mula- mula nampak senang tapi apa yang saya sedang buat memang berbeza. Tolong jangan hina mMental Arithmetic. IT IS NOT USELESS. AGAIN NOT USELESS!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 182 other followers

%d bloggers like this: