Orang Bisnes yang Sampah

Jika anda ingin buat bisnes, sila jangan jadi orang bisnes yang sampah.

Apa kah ciri-ciri orang bisnes sampah?

Antara ciri-ciri orang bisnes sampah: mat exaggerate, mat amik percent, “saya pegang semua sekolah kat msia”, “saya punya network satu malaysia”, “saya dah pengalaman buat benda ni bertahun2” (tapi tak kaya pon), “saya boleh bawak jumpa Menteri / Pengarah XYZ” (ini exaggeration yang sori lah aku tak tahan nak dengar dah selepas kali ke-1000), geng2 runner (tak buat kerja tapi “tolong” bawak jumpa “orang”), jenis buat bisnes style on-the-go  — takde ofis, paperwork, etc, semua main mulut je, suka buat benda ad hoc, perasan diri berpengalaman (padahal pengalaman nya dalam skop yang sikit dan terhad), tak simpan akaun, takde bisnes kad, takde permanent staf (yang ada gaji tetap dan KWSP), kaki masuk tender, selalu nya berpelajaran rendah, omong2 macam bisnes juta2 tapi buat sales RM 500 pon excited, takde proper company profile, suka pindah2 kompeni, takde ofis, register enterprise banyak2, suka rekrut budak2 muda yg naive, kononnya nak ajar jadi protege dia lah (kekekeke), suka buat kerja tak habis, buat kerja tak proper, cincai boncai, tak proper, suka lepak kedai kopi borak pasal “bisnes”, macam2 cerita dongeng diperkhabarkan kepada umum, semuanya exaggeration — “saya dulu buat bisnes dengan pejabat menteri besar” (padahal sebenarnya dia penah supply klip kertas dekat pejabat syarikat yg merupakan anak syarikat kepada kerajaan negeri), cakap macam salesman (ini aku cukup pantang, sapa nak discuss bisnes dengan aku tapi bercakap macam salesman dan anggap aku ni customer, siap la lepas ko balik nahas ko aku maki ko kat belakang), suka perasan dirinya bigshot, suka jadi middle man, ada 1-2 kawan di negeri lain tapi claim dia ada “network satu malaysia”, usually buat bisnes kecil2an tapi takde kedai pon, selalu jadi leech/pacat — pegi jumpa orang yg ada produk bagus lepas tu offer nak buat “jayvee”…boleh blah la wei, setakat bagi idea pastu mintak percent, dan pelbagai lagi ciri-ciri kesampahan dalam bisnes.

Kalau anda buat bisnes 1 tahun pun cukup la, pelbagai jenis sampah anda dapat lihat.

Orang bisnes sampah ni, kalau buat bisnes 15 tahun pun, lepas 15 tahun masih sampah lagi. Mereka takkan kaya-kaya kerana fundamental bisnes tidak wujud. Bisnes mereka kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Sepatutnya kalau bisnes dah 15 tahun, kompeni sudah berkembang biak dan sudah buat transaction juta-juta.

Susah sebenarnya cari orang yang tak sampah ni, dalam bisnes. Kebanyakan “usahawan” di luar sana adalah sampah. Anda mungkin tak suka dengar ini atau anggap saya ni negatif, tetapi itu lah hakikatnya. Alhamdulillah saya dikerumuni oleh rakan2 bisnes yang tidak sampah — Director2 Aidan (Iznan, Alif, Akmal, Khairul), Samrizat, Jalil, Luqman, etc. Mereka ini semua anti-sampah macam saya juga.

Di dalam perjalanan bisnes kami, memang banyak cerita sampah yang kami lalui dan kami sering berkongsi bersama-sama. Kami agak pantang bila mendengar sahabat2 bisnes kami didekati sampah. Mesti timbul sesi mengumpat mat sampah tersebut. Begitulah meluatnya kami kepada orang bisnes sampah.

Dulu di dalam Aidan Group ada seorang yang sampah. Ada seorang Director Aidan yang beriya-iya nak mengekalkan mat sampah ini di dalam Aidan Group, walaupun orang lain dah naik meluat terutama aku yang awal-awal lagi sudah nampak kesampahannya. Mujurlah Allah tunjukkan kepada Director tersebut perihal kesampahan mat sampah tersebut, dan Director itu sendiri yang memecat sampah itu. Kalau ikutkan hati, nak je aku cakap, “SEE I TOLD YOU SO”…tapi member punya pasal, jaga hati eheheh.

Adakah anda sedang berurusan dengan Orang Bisnes yang Sampah?

Bagaimana mengesan orang bisnes yang sampah:

1. Tiada pengenalan syarikat yang proper — profil syarikat, business card, stationery (receipt, invoice, letterhead), dokumen syarikat, logo, etc.

2. Tiada dokumentasi — semua benda main cakap mulut. tiada black and white

3. Suka exaggerate sehinggakan hampir setiap ayat nak menunjukkan dia terer, berpengalaman dan well-connected — of course, nak jadi bisnesman kena ada “gift of the gab” atau kebolehan bercakap, tapi jangan lah sampai terlalu melampau. Dulu aku penah lepak dengan mamat ni, punya lah tak tahan perut aku dengar dia exaggerate sampai dia cakap kalau dia call Tan Sri Muhyiddin pukul 2 pagi nak jumpa, Tan Sri akan bangun dan layan dia (mamat ni bukan bigshot pon, dia peniaga sederhana yang biasa je). aku pon tanya la, eh mana abang kenal tan sri? dia kata, dulu tahun 80an, tan sri pernah duduk satu bilik dengan dia seminggu kat US. HOHHHH???? habis tu ko ingat TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA akan layan ko jam 2 pagi sebab ko penah jadi roommate dia 30 tahun yang lepas???? dumbass. Ini adalah contoh sampah yang agung. gile lah mamat ni delusional.

4. Tidak berminat dengan perkara2 “proper” dalam building a business — branding, hiring and training pekerja2 tetap (gaji tetap dan KWSP), ofis yang proper, dokumentasi yang lengkap. lebih suka membuat bisnes cara macho iaitu melalui borak2 kedai kopi

5. suka menggunakan sentimen Melayu dan Islam — contoh dialog typical: “abang ni memang nak tolong ni dik, kalau orang macam abang ni tak tolong, siapa lagi nak tolong bangsa kita dik” (macam lah aku perlu sangat ‘kepakaran’ dia jadi middlemen dan amik percentage yang tak deserve pon). “saya buat ni ikhlas demi memajukan umat” kalau betul2 nak majukan umat, RUN A PROPER BUSINESS, and expand your business properly, jangan buat caca marba dan sampah. yg peliknya, orang yang buat business proper ni takde pulak banyak cerita pasal melayu dan islam. they concentrate on developing good products, cutting costs (in a proper way) and cultivating good relationship with customers, i.e. growing their businesses organically

6. suka menekan harga. bagi mereka, HARGA adalah segala-galanya. biarlah aku jual screwdriver RM500 pun, aku ‘usahawan’ hebat hahaha…bukan pikir mengenai pelanggan, mengenai kos, mengenai reputasi dan mengenai good practices. yg dipikir duit semata2 (sebab tu lah tak kaya2 walau 15 tahun ber”bisnes”)

7. tidak jujur

8. mempunyai muka yang kotor (ini adalah subjektif, tetapi anda akan dapat tau jika anda melihatnya)

9. terlalu obses dengan direct nego / kontrak kerajaan, sehinggakan dari awal sampai akhir duk cerita pasal “lubang”, “network”, “kontrek”, bukannya berfikir bagaimana untuk compete di pasaran terbuka dengan menyediakan produk terbaik dengan harga terendah.

Kesimpulannya, elakkan membuat bisnes sampah.

16 Responses to Orang Bisnes yang Sampah

  1. […] Posted by FazdleeIsa in friends. Leave a Comment Taken fron Bal’s personal blog. […]

  2. Syed Sulaiman says:

    Artikel yang sangat bagus. Nak tergelak pun ada sebab selalu jumpa orang attitude seperti yang dikatakan sbb no black and white just plain talk. I like your style and observation. Kudos!

  3. suhaimiramly says:

    terima kasih saudara syed sulaiman. semoga kita dijauhi dari segala bentuk kesampahan.

  4. […] Mengenai Orang Bisnes Sampah Entry saya yang lepas Orang Bisnes Yang Sampah mendapat hits yang amat baik, mungkin kerana entry tersebut telah dilinkkan di website rakan2 saya […]

  5. adam says:

    good description. can’t imagine if i venture out of my mnc bubble. confirm kene makan by all these business people. seram.

    adam

  6. […] Thank you to all who read and commented at my Orang Bisnes yang Sampah article. It is the most popular post in this blog, getting more than 100 hits a day (counting those […]

  7. nur says:

    saya sokong..mmg ramai bisnes sampah diluar sana terutama bangsa melayu..

  8. adam says:

    byk bisnes bangsa melayu sampah?… at least give a description on why? what? personal examples?

    simply saying bisnes melayu sampah doesn’t help anyone. gotta be proud of your own race my lady.

    adam

  9. yus rezal says:

    esmekum bal.lepas baca entry ko nih,teringat aku pernah lepak ngan ko sambil minum kat shah alam,harap-harap aku tak lah dikategorikan sampah iye.tapi yep.mmg betul apa ko cakap,terdapat sampah merata-rata dalam bisnes.aku pun merasa jugak la.ayat macam ” saya ada network satu Malaysia,saya kenal orang dalam kementerian”.PERGH! itu mmg tak boleh blah! dengar boleh,percaya jangan lagik beb. Anyway,aku pun tengah tengok kot-kot ada ‘sampah’ dalam network aku,kalo ada sampah yg berkualiti dan buleh di recycle, buleh jugak buat duit kot…heh heh heh.adios amigos

  10. suhaimiramly says:

    kekekeke ko mana sampah…ko businessman yg proper. siap buat lab test, packaging, etc…org bisnes sampah mana kisah buat benda2 camni…pikir nak untung cepat je

    in your honor aku akan lap laptop aku guna anywipes sekarang hehehe

  11. MJ says:

    Ada lagi Suhaimy :

    Suka benda free.. Nak kena spoonfed. Contoh dialog biasa “Ada tak paperwork yg free? Yg tu kena bayar la”(Padahal RM 80 je harga businessplan tu, siap bagi list supplier dan contoh financial account yg memudahkan keje).

    Lagi.. “Berapa kos nak buat business ni? Siapa tau emel pada saya – lembap@xyz.com” Lalu ada la sorang sampah reply.. “Sy pun nak tau juga.. Emelkan kat saya malas@xyz.com” Ada lagi yg reply.. “Emelkan kat sy juga sampah@xyz.com“.. At last, takde siapa pun respon.

    Yg bengangnya, mereka dah la tak tau sgt pasal business. Mengharapkan orang lain suap je. Biasanya orang macam ni bukannya serius pun. Orang buat bisnes A, dia sibuk nak buat bisnes A.. Bila ramai buat bisnes B, dia pun menyibuk juga..

    Orang lain nak dapatkan skill dan ilmu bisnes – pergi training, bina networking (bukan MLM eh.. yg ni pure business networking – kenal supllier, manufacturer, distributor, customer group etc).. Nak tau rahsia bisnes, kena geng dgn org yang dah berjaya dalam proper business.. Kalau nak bercampur dgn VIP ni, kena ada track record dulu.. Kalau bisnes cap ayam, register pun enterprise je, pergi la training berbayar dulu.. Takyah sibuk2 nak establish network ngan otai

    Depa sampah2 ni pula nak tau semua trade secret tu gitu-gitu je.. Takde usaha langsung. Bila aku jumpa orang mcm ni, aku ckp “ko siapa?”

    Kalau tak bagitau pula, keluar la sentimen bangsa dan agama.. Biasanya ayat ni la kuar “Melayu memang camtu, tak nak tengok sesama sendiri maju..” “kita kena tolong menolong sesama umat seagama..”

    Kebanyakan sampah2 ni adalah orang mentaliti kelas ketiga.. Kalau sampah ni berbangsa Melayu, mereka ialah Meleis (3rd class Malay).. Aku ingat geng2 sampah ni ada menyibuk dalam forum orang bisnes, sampai kena maki spt di bawah:

    1-
    u are one ignorant fool that needs to be spoonfed ?
    all the info is available….TAU BACA TAK ?
    stop wasting other ppl time and go work at McD
    u have RM1million ?

    2-
    wow, then everyone ask is serious ?
    i want to build spaceship, can anyone help ? i’m serious la

    do your research first, there are many contacts here,
    just call them up, why don’t have money to make phone calls … ? malaysia is full with fools like you, no wonder apa-apa pun tak jadi.

  12. MJ says:

    welcome..

    here is an interesting page: http://www.johntreed.com/gurucustomers.html

    “I am in the tell-people-what-they-NEED-to-know business. Because most people are stupid and immature, I will always have a smaller market share than the liars who tell people what they WANT to hear. So be it.”

  13. […] Minta maaf, entry kali ini akan dilinkkan kepada entry asal di blog peribadi saya: ORANG BISNES YANG SAMPAH […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: