Do you know that I memorize all the digits of the largest known prime number by heart?

23 February 2010

Yes, it’s true.

The largest known prime number, found by the GIMPS project in August 2008, is this number here. (Warning: the number is very long, and the page loading might cause your computer to freeze temporarily).

In mathematical shorthand, the number can be written as

2^{43,112,609}-1.

It took some time to familiarize myself with the seemingly endless digits, but now I’m confident that I can recite, without error, forward and backward, all of the digits of this number…

…in binary.  😛

Advertisements

Richard Feynman – The Relation of Mathematics & Physics

23 February 2010

An insightful, brief lecture by the one and only Richard Feynman. Unfortunately, this is the only video in the series that’s available on Youtube. I hope somebody will upload the rest of the lecture.

Good stuff.

UPDATE (hat tip to Chang Yang): You can watch the rest of the lecture at http://research.microsoft.com/apps/tools/tuva/index.html


Self Learning

23 February 2010

Orang di sekeliling saya selalu bertanya kenapa saya tak melanjutkan pelajaran ke peringkat Masters atau Ph.D.. Untuk masa ini, saya tak rasa ijazah-ijazah ini perlu untuk saya, kerana beberapa sebab:

1. Saya malas nak melalui kehidupan pelajar semula — exam, study, problem set, term paper, presentation etc.

2. Ijazah tinggi-tinggi tak perlu bagi karier saya. Ramai kawan saya yang ambil masters kerana ingin naik pangkat atau naik gaji. Saya juga tak perlu ijazah tinggi untuk mendapatkan kredibiliti, bukan macam orang-orang yang sanggup membeli title “Dr.” melalui internet semata-mata nak nampak hebat.

3. Saya nak gunakan masa muda untuk belajar di dunia sebenar semasa saya masih bertenaga, tiada komitmen dan tiada ego yang tinggi. Lagipun dunia bisnes ni banyak benda perlu dipelajari. Kalau saya habiskan masa 5 tahun buat Ph.D., nanti umur 30+ baru nak berjinak-jinak dengan dunia perniagaan — masa tu saya dah tak laju dan tak banyak kebebasan untuk mengambil risiko macam sekarang.

4. Ramai kawan saya yang mengambil kursus Masters dan ada juga yang ambil Ph.D. Bila saya dengar cerita mereka, langsung saya hilang minat nak sambung belajar. Dengan kualiti kuliah yang rendah, masalah dengan biasiswa, kursus yang tak mencabar, coursemate yang pemalas, jadual yang mengganggu kehidupan dan macam-macam masalah yang lain.

5. Kalau ijazah bidang-bidang yang praktikal, macam MBA, ada banyak cara lain saya boleh belajar pasal pentadbiran perniagaan selain daripada pergi kelas MBA. Contohnya: MENJALANKAN PERNIAGAAN.

OK cukup, nak cerita sampai 15 sebab pun boleh, tapi rasanya anda dah faham yang saya tak mahu lanjutkan pelajaran di universiti pada waktu ini.

Mungkin ada yang beranggapan, kalau saya taknak lanjutkan pelajaran, saya ialah seorang yang malas belajar, hanya berpuas hati setakat yang ada dan tidak suka cabaran intelek. Ini adalah salah.

Saya ialah seorang yang tak pernah berhenti belajar sejak saya graduate dari tahun 2005. Cuma bezanya sekarang ini saya belajar sendiri, menggunakan buku teks, website, lawatan ke perpustakaan, online lecture, online courseware (contoh: MIT OpenCourseWare dan banyak lagi), dan bertanya kepada sarjana-sarjana melalui email. Bezanya dengan pelajar universiti saya tak ada pensyarah, saya boleh belajar bila-bila saya mahu, saya boleh belajar apa-apa subjek saya mahu, menggunakan buku teks apa yang saya mahu, dengan guru siapa yang saya mahu, pada kelajuan mana yang saya mahu, dan saya tak perlu sekeping kertas yang mengatakan saya seorang yang terpelajar. Ilmu ada di otak, bukan di kertas.

Saya juga bukanlah takut dengan cabaran, apatah lagi takut mengambil kursus Masters atau Ph.D.. Saya telah berjaya graduate dari universiti terkemuka dunia dengan double major dan GPA 3.60 dan senior thesis saya berjaya diterbitkan dalam jurnal. Saya cuma malas nak sambung belajar sebab saya memang pemalas. Cukuplah 4 tahun hidup dikongkong exam dan homework, sekarang ni biar saya buat benda-benda bermanfaat pada masyarakat. Saya tak perlu buktikan apa-apa lagi kepada dunia. Saya tak mahu hidup saya dinilaikan dengan markah exam dan GPA, seperti masa saya budak-budak dahulu.

Bagaimana saya belajar sendiri? Adakah dengan membaca sahaja?

Mungkin ada yang fikir, eleh, setakat baca buku, aku pun baca buku, itu bukan belajar namanya. Sebenarnya saya tidaklah membaca semata-mata. Saya juga ambil ujian, menggunakan buku teks, membuat homework, mempunyai jadual, dan sebagainya, sama seperti pelajar universiti. Bezanya cuma kursus saya sangat fleksibel dan tidak perlu kuliah.

Cara saya belajar subjek adalah serupa seperti cara formal: membeli dan menggunakan buku teks, membuat jadual pengajian (penting untuk menghabiskan bab-bab tertentu pada masa ditetapkan), membuat homework dan juga exam yang saya download daripada OCW atau laman-laman courseware yang lain.

Contoh: sekarang saya sedang mempelajari sendiri (self-study) subject Algebraic Geometry. Bahan pengajian saya semua ada di http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Mathematics/18-726Spring-2009/LectureNotes/index.htm. Di situ ada lecture notes, course description, senarai buku teks, dan homework assignment (yang saya kena buat tanpa ada apa-apa bantuan). Kelas ini tak ada exam kerana ini graduate course. Kalau saya ada apa-apa masalah dengan homework, saya selalunya tanya di mailing list yang ada ramai pakar algebraic geometry. Ada beberapa ahli matematik yang rajin membantu saya melalui email. Kursus ini saya rasa akan ambil masa 6-8 bulan, jadi saya cuba habiskan sebelum bulan puasa. Tak ada siapa yang akan ambil rekod, tapi saya cuba disiplinkan diri untuk mengikut jadual saya.

Mungkin ada yang bertanya, apa faedah saya belajar macam ni? Bukannya dapat ijazah. Bukannya dapat aplikasi dalam dunia sebenar. Bukannya dapat jadi lecturer. Bukannya dapat gaji. Bukannya etc. etc. Apa yang dapat, habis duit beli buku teks dan habis masa belajar benda entah apa-apa sorang sorang.

Jawapannya ialah: saya suka belajar kerana saya suka subjek ini. Ilmu adalah untuk saya, bukan untuk ditunjukkan kepada dunia. Saya suka subjek-subjek yang sukar kerana ia boleh melentur otak saya, dan melatih saya untuk sentiasa berfikir. Saya tak perlu buktikan apa-apa lagi kepada dunia, saya tak perlu markah ujian atau CGPA untuk validate ilmu saya. Cukuplah perasaan gembira yang saya dapat apabila mempelajari ilmu yang susah dengan usaha sendiri.

Apa rancangan jangka panjang saya? Saya akan terus belajar sendiri sampai bila-bila. Saya ada banyak rancangan untuk subjek-subjek seterusnya. Tapi tak apa, saya ada seumur hidup untuk belajar. Subjek-subjek lain kena tunggu dulu kerana saya nak concentrate satu-satu subjek sehingga sampai tahap pakar (sebab itu saya tak suka pergi universiti kerana terpaksa belajar banyak subjek dalam satu masa, sehingga susah nak mendalami satu-satu bidang dengan detail). Selepas saya habis kursus Algebraic Geometry ini, saya nak cuba subjek lain pula yang tak berkaitan e.g. ekonomi, undang-undang, sejarah, dsb. Nanti tahun depan sambung belajar matematik dan sains.

Mari kita terus belajar sampai mati.

Bacaan berkaitan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Autodidacticism

Become an Autodidact: 10 Ways to Become a Self Taught Master


Neil deGrasse Tyson

22 February 2010

Neil deGrasse Tyson (NDGT) is one of my personal heroes. According to Wikipedia, he is

…an American astrophysicist and, since 1996, the Frederick P. Rose Director of the Hayden Planetarium at the American Museum of Natural History in Manhattan. A charismatic television personality, he has, since 2006, hosted PBS’s educational television show NOVA scienceNOW. He has been a frequent guest on The Daily Show, The Colbert Report, and Jeopardy!.

A one-man counterargument to white supremacists worldwide

He is well-known for his charismatic personality and engaging mode of delivery, which he uses to good effect in communicating science to the public. In my view, he is the true successor of Sagan and Feynman, belonging to that rare breed of brilliant scientists who deigned to explain the universe to us laymen and to share their sense of wonder (Richard Dawkins, another of my favorite scientist but not quite personal hero, falls short of Sagan’s and Feynman’s class — Dawkins is too arrogant and strident to be an effective communicator of science to the general public).

Enjoy these videos of NDGT talking science to the public (and delivering some smackdowns).

_________________________________________________

This is the closest a science lecture has ever been to a religious sermon. Here NDGT talks about the feeling of awe that the cosmos inspires in him, likening it to a religious experience (without knocking on anyone’s traditional religion, unlike what Dawkins & co. usually do). This video is aptly titled “Greatest Sermon Ever”:

NDGT talks about 2012 and whether the world will end that year:

NDGT talks about asteroid Apophis, which may hit the earth on 2029 or 2037 and possibly cause a huge destruction around the Pacific rim. I’m not making this up. Look it up: http://en.wikipedia.org/wiki/99942_Apophis.

When you ask an intelligent man like Brutha Tyson a stupid question like “do you believe in UFO?”, get ready for some awesome scientific asskicking:

NDGT talks about the importance of growing your children to be scientifically literate (celik sains). He mentions two things I wrote about in my previous entry Celik Sains: 1) to be scientifically literate does not necessarily mean to be a scientist (it is possible to be a novelist AND to be scientifically literate at the same time); 2) to be scientifically literate is to avoid being taken advantage of by others.

Brutha Tyson smacking down Richard Dawkins. If you don’t want to watch the whole thing, here’s a summary:

Tyson: You gotta chill dawg. Nobody’s listenin’ if you shillin’ for science bro.

Dawkins: Fuck off.

You can watch more of Dr. Tyson’s videos on Youtube.


The Final Frontier

21 February 2010

What is down there: http://en.wikipedia.org/wiki/Bloop


Zodiac Membantutkan Minda

21 February 2010

Siapa pernah ikut atau percaya zodiac, orang itu mempunyai minda yang bantut (retarded). Dalam banyak-banyak kepercayaan karut, mempercayai zodiac atau horoscope atau ramalan astrology adalah hampir kepada tahap karut paling bawah sekali.

Di dalam suratkhabar the Star setiap hari ada zodiac. Ada seorang kenalan wanita di syarikat yang saya pernah bekerja, setiap hari membaca the Star. Saya agak pelik kerana dia bukanlah jenis suka membaca berita Inggeris, kalau baca suratkhabar Melayu pun cuma baca berita artis dan tips kecantikan sahaja. Satu hari dia memberitahu saya bahawa dia baca the Star untuk membaca zodiac. Oh patutlah, fikir saya di dalam hati.

Apa itu zodiac? Zodiac ialah kepercayaan bahawa jenis bintang kita (Virgo, Pisces, Scorpio, etc) akan memberi kesan kepada masa depan dan tindak tanduk kita, kerana dipengaruhi oleh pergerakan bintang-bintang di angkasa. Bintang kita ditentukan oleh tarikh lahir. Contoh amalan karut zodiac: kalau anda Capricorn, hari ini anda akan jadi ceria dan rajin. Anda sesuai dipasangkan dengan orang berbintang Leo, dan sila elakkan orang berbintang Aquarius. Adui, benda ni pun ada orang percaya. Adakah otak mereka hanya digunakan sebagai hiasan tengkorak semata-mata?

Saya pun bertanya kepada minah tersebut (dia juga suka membeli buku-buku berkenaan zodiac), “Apa faedah zodiac ni?”. Dia pun menjawab “Eh, saya baca je, bukan nya percaya pun. Tak baik kan percaya benda-benda karut ni”. Tau pulak karut. Mungkin dia baca zodiac sebagai hiburan sahaja, fikirku yang mencuba bersangka baik terhadapnya.

OK, kita ketepikan perbincangan mengenai hukum mempercayai zodiac dari aspek Islam, kerana mungkin ada pembaca yang bukan beragama Islam. Dan saya juga minta maaf kalau ada yang offended kerana mereka percaya kepada zodiac disebabkan budaya mereka (*cough*yearoftiger*cough*). Yang saya ingin tekankan di sini ialah bahawa kepercayaan kepada zodiac adalah karut, tidak rasional, dan sesiapa yang mempercayai zodiac dapat mempengaruhi kehidupan, masa depan, dan perangai manusia, adalah berakal rendah.

Jika anda tidak sedar kekarutan kepercayaan zodiac, sila bayangkan dialog berikut di sebuah hospital bersalin:

Ibu Mengandung: Doktor, rasa-rasa bila anak saya ni nak keluar?

Doktor: Mungkin esok.

IM: Esok berapa haribulan ya?

Doktor: 22 Julai.

IM: Alamak, doktor, tak boleh ke lewatkan sehari…biar dia lahir 23 Julai…tolongla doktor…

Doktor: (pelik) Aik, mana boleh sumbat lubang tak bagi keluar.

IM: Tolong la doktor…please…

Doktor: Kenapa ni? Tak pernah saya dengar orang mintak benda pelik macam ni.

IM: Kalau anak saya lahir 22 Julai, nanti dia Cancer. Mengikut pengamal zodiac, orang Cancer ni (sambil menyelak buku zodiac) “like their astrological symbol – the Crab – Cancers can appear hard and insensitive on the outside” dan “they can cut to the bone with their jealous remarks and ever-changing moods”…

Doktor: (di dalam hati) What the fuck…

IM: Kalau anak saya lahir 23 Julai, anak saya jadi Leo, dan orang Leo ni “born fortunate. Charismatic and positive-thinking they attract not only an abundance of friends and opportunities, but manage to survive life’s stormy times with style and good humour.” Tolongla doktor, kasi dia lewat sehari…

Doktor: Kalau awak percaya sangat zodiac ni, beli je buku lain. Kalau buku lain, dia punya ramalan lain pulak. Awak cari la buku zodiac yang kata orang Cancer ni bagus, cantik, baik, berilmu, beriman dan sebagainya. Dalam beratus-ratus buku zodiac takkan semua kata Cancer ni tak bagus.

IM: Eh bukan boleh pilih-pilih macam tu doktor, zodiac ni asalnya dari pergerakan bintang dan bulan, dan juga tarikan gravity yang mempengaruhi permukaan bumi, dan seterusnya mengimbangi aura dan chakra seseorang, dan menurut ramalan ahli astrologi bla bla bla (memberi ceramah pseudoscience kepada doktor)

Doktor: Sah kau ni bangang. Kalau aku tau, 9 bulan lepas aku suruh kau makan pil perancang. Nanti dapat anak pun jadi bodoh macam mak dia. Engkau ni lah jenis manusia yang memperbanyakkan genetik bodoh dalam masyarakat.

(Ramalan horoscope diambil dari http://www.psychicguild.com/horoscopes_explained.php)

Kekekekee…ini dialog rekaan sahaja. Segala persamaan dengan yang hidup atau yang mati, adalah kebetulan semata-mata.

Skeptic’s Dictionary on Astrology: http://www.skepdic.com/astrolgy.html

James Randi on Astrology:

(Watch Fry & Laurie ripping the astrologer apart. You might recognize Hugh Laurie as Dr. House.)

Kesimpulannya, Zodiac, Horoscope dan Astrology semuanya bullshit.


James Randi & Richard Dawkins Explain Homeopathy

19 February 2010

After you’re done with these two intelligent guys, please watch this hilariously dumb talk given by a homeopathy “doctor” (keep the annotations on for maximum comical impact):


%d bloggers like this: