Zodiac Membantutkan Minda

Siapa pernah ikut atau percaya zodiac, orang itu mempunyai minda yang bantut (retarded). Dalam banyak-banyak kepercayaan karut, mempercayai zodiac atau horoscope atau ramalan astrology adalah hampir kepada tahap karut paling bawah sekali.

Di dalam suratkhabar the Star setiap hari ada zodiac. Ada seorang kenalan wanita di syarikat yang saya pernah bekerja, setiap hari membaca the Star. Saya agak pelik kerana dia bukanlah jenis suka membaca berita Inggeris, kalau baca suratkhabar Melayu pun cuma baca berita artis dan tips kecantikan sahaja. Satu hari dia memberitahu saya bahawa dia baca the Star untuk membaca zodiac. Oh patutlah, fikir saya di dalam hati.

Apa itu zodiac? Zodiac ialah kepercayaan bahawa jenis bintang kita (Virgo, Pisces, Scorpio, etc) akan memberi kesan kepada masa depan dan tindak tanduk kita, kerana dipengaruhi oleh pergerakan bintang-bintang di angkasa. Bintang kita ditentukan oleh tarikh lahir. Contoh amalan karut zodiac: kalau anda Capricorn, hari ini anda akan jadi ceria dan rajin. Anda sesuai dipasangkan dengan orang berbintang Leo, dan sila elakkan orang berbintang Aquarius. Adui, benda ni pun ada orang percaya. Adakah otak mereka hanya digunakan sebagai hiasan tengkorak semata-mata?

Saya pun bertanya kepada minah tersebut (dia juga suka membeli buku-buku berkenaan zodiac), “Apa faedah zodiac ni?”. Dia pun menjawab “Eh, saya baca je, bukan nya percaya pun. Tak baik kan percaya benda-benda karut ni”. Tau pulak karut. Mungkin dia baca zodiac sebagai hiburan sahaja, fikirku yang mencuba bersangka baik terhadapnya.

OK, kita ketepikan perbincangan mengenai hukum mempercayai zodiac dari aspek Islam, kerana mungkin ada pembaca yang bukan beragama Islam. Dan saya juga minta maaf kalau ada yang offended kerana mereka percaya kepada zodiac disebabkan budaya mereka (*cough*yearoftiger*cough*). Yang saya ingin tekankan di sini ialah bahawa kepercayaan kepada zodiac adalah karut, tidak rasional, dan sesiapa yang mempercayai zodiac dapat mempengaruhi kehidupan, masa depan, dan perangai manusia, adalah berakal rendah.

Jika anda tidak sedar kekarutan kepercayaan zodiac, sila bayangkan dialog berikut di sebuah hospital bersalin:

Ibu Mengandung: Doktor, rasa-rasa bila anak saya ni nak keluar?

Doktor: Mungkin esok.

IM: Esok berapa haribulan ya?

Doktor: 22 Julai.

IM: Alamak, doktor, tak boleh ke lewatkan sehari…biar dia lahir 23 Julai…tolongla doktor…

Doktor: (pelik) Aik, mana boleh sumbat lubang tak bagi keluar.

IM: Tolong la doktor…please…

Doktor: Kenapa ni? Tak pernah saya dengar orang mintak benda pelik macam ni.

IM: Kalau anak saya lahir 22 Julai, nanti dia Cancer. Mengikut pengamal zodiac, orang Cancer ni (sambil menyelak buku zodiac) “like their astrological symbol – the Crab – Cancers can appear hard and insensitive on the outside” dan “they can cut to the bone with their jealous remarks and ever-changing moods”…

Doktor: (di dalam hati) What the fuck…

IM: Kalau anak saya lahir 23 Julai, anak saya jadi Leo, dan orang Leo ni “born fortunate. Charismatic and positive-thinking they attract not only an abundance of friends and opportunities, but manage to survive life’s stormy times with style and good humour.” Tolongla doktor, kasi dia lewat sehari…

Doktor: Kalau awak percaya sangat zodiac ni, beli je buku lain. Kalau buku lain, dia punya ramalan lain pulak. Awak cari la buku zodiac yang kata orang Cancer ni bagus, cantik, baik, berilmu, beriman dan sebagainya. Dalam beratus-ratus buku zodiac takkan semua kata Cancer ni tak bagus.

IM: Eh bukan boleh pilih-pilih macam tu doktor, zodiac ni asalnya dari pergerakan bintang dan bulan, dan juga tarikan gravity yang mempengaruhi permukaan bumi, dan seterusnya mengimbangi aura dan chakra seseorang, dan menurut ramalan ahli astrologi bla bla bla (memberi ceramah pseudoscience kepada doktor)

Doktor: Sah kau ni bangang. Kalau aku tau, 9 bulan lepas aku suruh kau makan pil perancang. Nanti dapat anak pun jadi bodoh macam mak dia. Engkau ni lah jenis manusia yang memperbanyakkan genetik bodoh dalam masyarakat.

(Ramalan horoscope diambil dari http://www.psychicguild.com/horoscopes_explained.php)

Kekekekee…ini dialog rekaan sahaja. Segala persamaan dengan yang hidup atau yang mati, adalah kebetulan semata-mata.

Skeptic’s Dictionary on Astrology: http://www.skepdic.com/astrolgy.html

James Randi on Astrology:

(Watch Fry & Laurie ripping the astrologer apart. You might recognize Hugh Laurie as Dr. House.)

Kesimpulannya, Zodiac, Horoscope dan Astrology semuanya bullshit.

One Response to Zodiac Membantutkan Minda

  1. Miza says:

    Haha.. lawak pulak. My friend guna zodiac utk faham org tu perangai mcm mana so senang nak approach. Tak tau lah berkesan ke tak..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: