Ujian Sejarah

Murid-murid sekalian, hari ini akan diadakan ujian matapelajaran Sejarah.

Topik ujian hari ini ialah “Kumpulan 80an dan 90an”.

Ujian ini mengandungi 2 bahagian iaitu Bahagian A dan B. Sila jawab semua soalan di dalam ruangan komen. Masa diberikan ialah 30 minit. Anda tidak dibenarkan menggunakan alat bantuan seperti kalkulator ataupun Google.

________________________________

BAHAGIAN A

Sila tuliskan nama frontman (penyanyi) bagi setiap kumpulan di bawah. Setiap jawapan yang betul akan diberikan 2 markah.

  1. Black Dog Bone
  2. Blackrose
  3. Bloodshed
  4. Bumi Putra Rockers (BPR)
  5. Carefree
  6. D’Riyadh
  7. Dinamik
  8. Ekamatra
  9. Febians
  10. Fotograf
  11. Freedom
  12. Gersang
  13. Gravity
  14. Headwind
  15. Iklim
  16. Lefthanded
  17. May
  18. Medicine
  19. Meditasi
  20. Mega
  21. Melissa
  22. Rusty Blade
  23. Search — nih tak tau memang nak kena sekeh kepala
  24. Spring
  25. Sweet Charity
  26. Terrarossa
  27. Ukays
  28. Visa
  29. Wings — sekeh kepala
  30. XPDC

BAHAGIAN B

  1. Di antara 30 nama tersebut, salah seorang daripada mereka tidak sesuai digelar frontman. Siapakah beliau, dan mengapa? (10 markah)
  2. Ada 2 orang yang pernah menjadi frontman untuk dua kumpulan yang berbeza di dalam senarai itu. Siapakah mereka? (10 markah)
  3. Siapakah di antara mereka yang kini sudah menjadi ostat? (10 markah)
  4. Apakah asal usul nama “rock kapak”? (10 markah)

KERTAS SOALAN TAMAT

8 Responses to Ujian Sejarah

  1. DewaKebaikan says:

    Black Dog Bone = rashid
    Blackrose = karim
    Bloodshed = ahmad
    Bumi Putra Rockers (BPR) = awang bpr
    Carefree = abuya
    D’Riyadh = ostat akil
    Dinamik = mizan
    Ekamatra = rahmat ekamatra
    Febians = bandi (ye ke)
    Fotograf = jibrail
    Freedom = husin
    Gersang = man bai
    Gravity = isa
    Headwind = zainal abidin
    Iklim = salim
    Lefthanded = nash
    May = mus
    Medicine = malik
    Meditasi = ridhuan
    Mega = rahmat mega
    Melissa = mikail
    Rusty Blade = ridwan
    Search = ostat amy
    Spring = ameng
    Sweet Charity = ramli sarip
    Terrarossa = ali
    Ukays = amir
    Visa = rahmat
    Wings = awie / mus
    XPDC = mael / ali

    B
    1. tak tau
    2. mus may / wings dan ali terrarossa/xpdc
    3. ostat akil
    4. tak tau

  2. suhaimiramly says:

    Dewa Kebaikan,

    Bahagian A: anda mendapat 38 markah (19 jawapan betul).

    Bahagian B:
    1. kekekekee ini soalan misteri…pikir lagi…0 markah
    2. tahniah kerana mendapat jawapan yang betul. sebenarnya ada 2 lagi jawapan yang boleh diterima iaitu yantzen (rusty blade / may) dan rahmat (ekamatra / mega)…10 markah
    3. saya bagi 5 markah sahaja…kerana ada sorang lagi sudah jadi ostat…tetapi bukan ostat amy tokey cheng ho
    4. kekekeke…0 markah

    Markah penuh anda ialah 53%…gred C…tahniah kerana lulus ujian. tingkatkan usaha anda.

  3. pyanski says:

    I’ll bite.

    1. Black Dog Bone
    2. Blackrose – Ajin
    3. Bloodshed
    4. Bumi Putra Rockers (BPR) – Awang
    5. Carefree – JJ
    6. D’Riyadh – Akhil
    7. Dinamik – Nai
    8. Ekamatra – Rahmat
    9. Febians
    10. Fotograf – Shamrin
    11. Freedom – Seha
    12. Gersang – Man Bai
    13. Gravity – Isa
    14. Headwind – Zainal
    15. Iklim – Saleem
    16. Lefthanded – Nash
    17. May – Mus
    18. Medicine – Ijam
    19. Meditasi
    20. Mega – Rahmat
    21. Melissa
    22. Rusty Blade – Yantzen
    23. Search – Amy
    24. Spring – Ameng
    25. Sweet Charity – Ramli Sarip
    26. Terrarossa – Ali
    27. Ukays – Amir
    28. Visa – Sham
    29. Wings – Awie/Mel
    30. XPDC – Mael/Ali

    B.

    1.
    2. Rahmat
    3. Akhil and Mel Wings (?)
    4. Lepas show konon dia smash guitar ala aksi potong kayu api pakai kapak?

  4. suhaimiramly says:

    Bahagian A: 50 markah

    Bahagian B:
    2. 5 markah
    3. Ustaz Mel…hmmm…penyanyi lagu dakwah tak kira ostat lagi…5 markah
    4. setelah dibincangkan dengan terperinci oleh guru-guru panitia sejarah, kami memutuskan untuk memberi 5 markah untuk jawapan ini

    Jumlah: 65%. Anda mendapat gred B-. Teruskan usaha anda.

  5. aje says:

    3. yg nyanyi lagu nabila tu ke…ostat ke dia?

  6. suhaimiramly says:

    hehhehe…ntah…ustaz rock sama mcm akhil kut:

  7. DewaKebaikan says:

    kekeke komen dalam youtube:

    PresidentMustDie:
    Cinta Untuk Nabi Lah kot ustaz ni nyanyi.. :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: