Bekerja di dalam Start-up vs Bekerja makan gaji

Semua syarikat di bawah Aidan Group adalah pure start-up companies, iaitu syarikat yang dibina dari bawah tanpa ada modal luar, projek besar, dan apa jua bentuk bantuan. Kesemua modal kami adalah modal duit poket sendiri, dan semua bisnes yang kami lakukan adalah hasil inisiatif kami sendiri. Istilah yang sering digunakan untuk entrepreneur seperti kami ialah “bootstrapper”.

Bekerja di dalam start-up adalah satu kepuasan hidup yang amat bermakna bagi saya. Walau bagaimanapun, kerja di dalam start-up bukanlah merupakan suatu yang senang. Perlu cekal dan tabah. Tidak hairanlah dalam suatu kajian yang pernah dibuat, 90% daripada syarikat Melayu telah gulung tikar dalam 3 tahun pertama. Sesuatu yang perlu kami ingat apabila kami menyambut ulangtahun Aidan Group yang ke-3 pada bulan Oktober ini (guys, we made it so far!).

Di dalam Aidan Group, kami semua memang hardcore entrepreneur, tiada offer dari syarikat mana-mana pun dengan gaji sebesar mana pun yang boleh menarik kami keluar meninggalkan Aidan Group ini. Saya telah beberapa kali dipanggil oleh syarikat-syarikat MNC untuk menghadiri temuduga untuk jawatan yang agak baik, tapi saya tolak awal-awal kerana saya dah buat keputusan, hidup saya adalah hidup entrepreneur. Semua partner kami berfikiran sedemikian, jadi tak pernah wujud kerisauan takut ada partner-partner yang nak jump ship bila dapat lucrative offer. Loyalty kami adalah kepada baby kami, Aidan.

Apa beza hidup entrepreneur dengan hidup makan gaji? (Makan gaji beerti bekerja di syarikat besar, MNC, GLC, atau kerja kerajaan yang bergaji tetap). Ada banyak perbezaan, saya cuba senaraikan yang penting-penting sahaja:

1. Kebebasan. Kalau kerja makan gaji, ada banyak taboo dan larangan. Maklumlah nak ikut prosedur dan nak jaga reputasi syarikat. Tak boleh buat perniagaan atau part time job. Tak boleh join parti politik. Tak boleh buat blog (rule ini selalu dikuatkuasakan di syarikat2 besar/MNC, terutama syarikat kewangan kerana kononnya nak menjaga maruah syarikat). Tak boleh lipat lengan kemeja sebelum habis office hour. Tak boleh itu dan ini, semua atas dasar menjaga kepentingan syarikat dan reputasi employer anda.

Saya bersetuju dengan polisi syarikat tersebut. Saya bukannya hendak memperjuangkan kebebasan di tempat kerja (kebebasan anda patut diterhadkan kerana anda makan gaji, jadi anda kena ikut kata penggaji anda). Kalau saya jadi bos syarikat besar pun, saya akan suruh pekerja2 saya ikut prosedur dan letak macam2 larangan pada mereka. Tanpa regulation di tempat kerja, syarikat itu akan hancur.

Tetapi, saya seorang yang berjiwa merdeka — duit bukan matlamat utama saya, yang penting ialah mencapai potensi kemanusiaan yang ada dalam diri saya ke tahap maksima (optimize my human potential). Dan saya dari dulu tak percaya kepada authority. Setiap kali saya menerima arahan, saya rasa macam kepala saya kena ketuk. Entahlah, saya ni memang teruk dalam bab-bab menurut perintah. Dari dahulu I like to do things my way, and to hell with other people.

Di dalam Aidan Group, kami memberikan sepenuh kebebasan kepada partner2 untuk membuat apa sahaja, asalkan tidak merosakkan syarikat. Kalau nak buat side business pun tak apa. Kalau nak guna nama kompeni untuk kepentingan peribadi pun tak apa. Kalau nak join parti politik, NGO, jemaah Islam, kelab, persatuan dan apa2 sekali pun, join lah. Kami meletakkan syarat sesama kami bahawa kami tidak boleh halang atau censor apa-apa yang dibuat oleh partner lain. Contohnya di Aidan Blog, kami boleh meletakkan apa sahaja yang kami hendak tulis tanpa risau dicensor oleh partner-partner yang lain. Sebab itu saya berani letak entry-entry bersifat kontroversi di Aidan Blog.

2. Stress level. Bekerja di start-up agak kurang stres, kerana tiada bos, tiada prosedur, tiada office politics, tiada clique, tiada benda2 karut itu semua. Stres ada juga, tapi stresnya dalam bentuk lain. Stres bagi start-up ialah mencari tunai (cash) untuk meneruskan perniagaan dan memastikan semua pekerja / vendor dapat dibayar pada masanya. Jika sumber cash sudah diperoleh, kerja kami menjadi hampir stress-free. Kadangkala tak rasa seperti kerja pun walaupun hakikatnya kami sedang membuat duit.

3. Result oriented. Banyak syarikat-syarikat korporat menggunakan cliche ini: “we are result-oriented”. Itu slogan kosong sahaja. Orang bawahan di syarikat-syarikat besar kadangkala kerja mereka cuma buat paperwork berkoyan-koyan, menulis report itu dan ini, mengedit report, membuat spreadsheet, membuat powerpoint, dan macam-macam lagi donkey work, supaya bos anda berpuas hati, supaya bos anda boleh menunjukkan kepada bos dia bahawa beliau seorang yang rajin, dan bos kepada bos anda boleh menunjukkan pada bos kepada bos kepada bos anda bahawa dia layak untuk dapat promotion. Lembu punya susu, Dutch Lady dapat nama. Itu lah hakikat kerja di syarikat besar — meeting, paperwork, presentation, spreadsheet tak habis-habis, entah apa faedahnya tak tahu lah. Lepas 15 tahun mungkin lah baru naik ke senior management yang kononnya boleh buat decision. Tapi yang bawah ini, kerja cuma paper pushing sahaja. Mana mai tang “result-oriented” nya? Berjaya membuat 1,000 powerpoint slide sepanjang kerjaya anda?

Bekerja di start-up, “result oriented” ni tak perlu dikecohkan, ini memang bread dan butter, mantra, words-to-live-by, slogan dan motto kami. Tanpa result, start-up akan jadi “belly-up” (golung tikar). Tanpa result, kami ikan bilis tak akan dapat bersaing dengan ikan-ikan besar lain. Tanpa result, kompeni ni lebih baik tutup dan kami semua balik rumah main facebook. Tanpa result, tak ada lah bisnes, tak ada bisnes maka tak ada lah duit, tak ada duit maka tak ada lah pekerja, dan alamat gulunglah kompeni itu.

Setiap hari saya ke ofis, dalam otak saya berpusing ligat “macamana saya nak dapatkan RM XXX,XXX pada tahun ini?”, “macamana saya nak close deal ini?”, “macamana saya nak complete kerja ni supaya klien saya puas hati?”, “macamana saya nak dapatkan keuntungan untuk syarikat?”. Kami orang-orang startup berfikir sepanjang masa mengenai soalan2 ini dari pagi hinggalah ke malam.

Bukannya kami ke pejabat pikir “alamak report semalam tak siap lagi, nanti boss marah, baik aku pikir alasan apa nak bagi” atau “alamak sial betul la department Accounts ni, paperwork yang aku suruh buat dari dulu tak siap2, nanti aku report kat boss supaya department aku dapat anugerah department cemerlang nanti”. Ini semua petty thoughts oleh pekerja-pekerja yang merupakan slave to the system.

4. Kepuasan. Orang yang kerja makan gaji, umumnya tak faham susahnya membuat duit. Bagi mereka, kalau tidur di pejabat pun, cukup bulan gaji masuk. Membuat duit sebagai usahawan adalah 100x lebih susah dari membuat duit sebagai pekerja. Tapi usahawan yang rajin, boleh buat 100x lebih banyak duit daripada orang makan gaji.

Suatu hari, saya pernah dijemput pergi makan-makan dengan sekumpulan bisnesman berjaya (mereka semua mula dari bawah macam saya juga, tapi semua sudah jadi millionaire). Mereka semua tergelak kelakar bila berbincang mengenai pegawai-pegawai kerajaan yang sanggup masuk penjara bertahun-tahun semata-mata kerana makan rasuah RM 20,000. Bagi bisnesman2 ini, 20 ribu tu adalah duit cincai sahaja. Dalam bisnes that kind of money you can make easily in two weeks, legally.

Sesetengah orang makan gaji, offer RM 5,000 pun dah terbeliak mata, tak pikir pasal risiko masuk penjara dan rosakkan masa depan. Sebab tu lah rasuah berleluasa di kalangan pekerja kerajaan. Bagi orang-orang yang mula bisnes dari bawah ini, rasuah ni langsung tak ada tarikan (lainlah orang yang bisnes juta2 yang obses dengan tender dan kontrak, yang ini memang kena rasuah atau pakai cable). Saya pernah diminta rasuah beberapa kali oleh pegawai kerajaan, tapi mudah sahaja saya menolak. Tak payah nak rasuah-rasuah. Rezeki ada di mana-mana. Kalau orang tak nak bagi, cari di tempat lain.

5. Flexibility. Katalah esok pukul 7.00 pagi saya rasa malas nak kerja dan terasa nak tidur sampai 2.00 petang, tak ada siapa yang boleh halang saya. Kalau ada hal penting pun, saya boleh uruskan di rumah. Kalau ada benda perlu discuss dengan partner lain, saya boleh telefon atau chat. Tak perlu saya ada di pejabat untuk bekerja. Kadangkala saya lebih produktif di rumah. Kalau nak meeting, saya prefer di kedai-kedai makan, biasanya after office hour (lebih selesa dan fleksibel). Tak perlu telefon bos minta kebenaran, isi borang cuti, beli MC palsu dari klinik, etc. kalau tak mahu pergi ofis.

Pegi ofis tak payah pakai kemeja dan tie. Apa ke gila aku tengok orang pakai kot dengan tie tengah2 panas, kekeke memang macai penjajah betul korang ni. Ye lah, nak jaga standard lah kan (sampai tukang bancuh kopi pun kena pakai tie, jaga standard lah sangat kehkehkeh). Lepas ni boleh pi kilatkan kasut dewa (boss) korang yang datang dari Eropah tu. Mana tau nanti akhir tahun dia bagi sisa-sisa bonus yang board of director tak habis nak makan. yang pompuan pi kilatkan benda lain…wakaka

Sebelum saya start melalut ala2 sosialis, kembali kepada isu asal. Flexibility ini penting kerana kadangkala hidup kita tak menentu. Katakan pukul 8.30am ada meeting penting, tapi pagi tu jugak ada anak kecil yang sakit. Apa nak buat? Nak pegi meeting ke nak jaga anak? Kalau anda seorang slave to the system, anak sakit camana pun, kena jugak datang meeting sebab kalau tidak bos marah. Takpe, anak sakit boleh suruh orang lain hantar kat klinik. Tapi meeting ni penting gilerrrr sebab boss nak tengok report dan powerpoint. keke penting sunggohhh

Saya bangga dengan hidup yang fleksibel. semua orang keluar rumah pukul 6.30-7am, sampai jalan seluruh KL jam teruk. Masa tu saya mungkin tengah tidur lagi. Bila dah pukul 10am, semua orang dah pergi kerja, baru saya pi mandi. Sama lah time balik kerja. Saya suka keluar kerja awal (3pm) dan lepak di rumah, atau ke tempat2 makan lepak dengan kawan hingga lewat malam untuk bincang bisnes atau topik2 lain.

6. Buat duit. Bekerja di syarikat besar, anda cuma boleh buat duit di ofis sahaja. Gaji, elaun dan bonus. Kalau buat side business, berapa sen je boleh dapat kalau buat part time. Itu pun kadangkala employer tak beri langsung buat bisnes sambilan.

Sebagai start-up, possibility untuk buat duit adalah limitless. Kalau rajin buat sales, nak dapat RM 1000 atau RM 10,000 sehari pun tak mustahil. Sehinggakan duit RM 10,000 atau RM 100,000 saya tak rasa besar. Untuk orang yang bekerja, mungkin 100,000 ringgit nampak macam besar. Dulu kami pernah dapat bayaran lebih 100,000 ringgit, tak sampai beberapa hari duit tu dah habis dibelanjakan.

Persepsi terhadap wang amat-amat berbeza antara orang makan gaji dan orang berniaga. Dulu masa saya makan gaji, RM 1000 pun saya rasa besar, kerana perspektif saya terhadap wang adalah terhad kepada gaji bulan sahaja. Sekarang saya selamba sahaja menulis cek ribuan ringgit sebagai rutin harian. Bagi orang bisnes, RM 1,000 adalah chump change.

Bagi orang makan gaji, siapa ada RM 1 juta dalam bank adalah sangat kaya. Kerja seumur hidup pun takkan dapat sejuta. cuma CEO2 je boleh dapat duit banyak itu. Yang orang biasa ni, nak merasa Rm 100,000 pun kena tunggu pencen, korek duit KWSP. Bagi orang bisnes, siapa ada RM 1 juta ialah dianggap middle income sahaja. Kalau nak capai tahap kaya, kena ada RM 10 juta ke RM 50 juta. RM 100 juta ke atas adalah filthy rich.

11 Responses to Bekerja di dalam Start-up vs Bekerja makan gaji

  1. Ramizan says:

    Why do I felt like being bitch slapped in the face after reading this…

    *sigh*

  2. Yus Rezal says:

    …”tak boleh lipat lengan baju seblom abih opis hour..”-macam nih pun ada??

  3. hafiz says:

    yus rezal..ada ofis mcm tu..kalau tak silap kt bank..

  4. arra says:

    kalau boleh ‘like’ blog entry ni, dah lama saya tekan ‘like’…

  5. Ali says:

    Tak semua boleh jadi entrepreneur walaupun ada keiginan, maybe situasi individu itu tak membenarkan. Cthnya, seorang individu yg tidak memilik savings yg besar, no other family member to depends on, dan sudah berumah tangga, tidak mungkin boleh menanggung risiko yg besar sebagai entrepreneur walaupun mempunyai keinginan and kelayakan(skills).

  6. Ali says:

    at least not yet, until ader good amt of savings in case things don’t go as planned.

  7. eezone says:

    Salam, a very nice written article…been there, done that…sekarang sudah cabut untuk menentukan hala tuju sendiri…

    Ali : anggap tu sumer sebagai halangan dan cabaran…pastikan sentiasa ligat untuk memikirkan tindakan bagi mengatasi halangan2 tersebut..kalau tak cukup fund, kawal belanja bulanan2 supaya boleh ada saving. duit bonus kasi simpan. at the same time, buat networking besar2 supaya senang nak jumpa peluang2…iallah bila kita set target, dan berusaha ke arah tu, pasti akan tercapai juga…

    Tuan blog, kalau saya nak copy paste article ni di blog saya boleh tak? saya akan referkan link…kena mintak izin dulu…bagus sangat article ni untuk di kongsi bersama…

  8. suhaimiramly says:

    Hello all, thanks for your comments.

    Ramizan,
    kekeke…

    Yus,
    bisnes amacam?

    Arra,
    thanks. dulu Arra ada buat bisnes jugak kan?

    Ali,
    betul tu, entrepreneurship bukan untuk semua orang. dalam list tu, bannyak “pros” of being an entrepreneur vs makan gaji. “cons” pun banyak juga, tapi tak ada dalam list

    by the way Ali, nanti I want to contact you. nak discus a few things.

    Eez-one,
    welcome aboard🙂 blog anda bagus, saya dah baca the latest few entries. i think i will read it regularly.
    boleh copy-paste or refer link, no problem. thank you

  9. eezone says:

    TQ very much tuan blog…i can learn a lot from u🙂

    Semoga kita semua akan maju dan berjaya bersama2…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: