Teori Konspirasi itu Bodoh

Sebelum saya mula, biar saya tekankan pendapat saya supaya para pembaca jelas di mana duduknya saya. Ini pendapat saya:

ORANG YANG CIPTA TEORI KONSPIRASI ADALAH PENIPU DAN ORANG YANG PERCAYA TEORI KONSPIRASI ADALAH BODOH.

Itu pendirian saya. Saya tak bersifat apologetik dengan pendapat saya yang tegas ini. Saya takkan “buka minda”, “celikkan mata” atau “pandang dengan mata hati” atau apa-apa lagi euphemism yang anda gunakan yang bermaksud “percaya kepada teori konspirasi”.

Agama Islam yang saya anuti adalah agama ilmu, bukan agama dengar-dengar, agama khabar angin, dan agama “maksud tersirat”. Setiap yang betul adalah jelas, tak perlu disokong dengan teori konspirasi yang gila dan jahil.

Ya, saya percaya semua pendokong teori konspirasi adalah jahil, bebal dan menyesatkan. Sama ada anda percaya 9/11 dirancang oleh CIA/FBI/Mossad, atau percaya bahawa tsunami dibuat oleh Amerika menggunakan HAARP, atau percaya dunia ditadbir oleh Illuminati dan Freemason, semua teori konspirasi adalah bertentangan dengan bukti sebenar.

Siapa yang mengaku percaya teori konspirasi, anda bermasalah. Jangan pandai-pandai tuduh orang lain termakan dakyah Yahudi kononnya. Tak ada pun dakyah yahudi. Anda yang saja reka-reka benda ini dalam otak anda.

Kenapa kena percaya teori konspirasi? Kita percaya teori konspirasi kerana kita lemah. Kita percaya teori konspirasi kerana dalam hati sanubari kita ingin “percaya” pada sesuatu, walau benda itu karut sekalipun. Kita nak percaya bahawa wujudnya satu “big picture” di dunia ini, dan jika big picture itu kehilangan bibit-bibit tertentu, kita mahu isikan lubang-lubang itu dengan naratif kita sendiri (ini adalah motivation orang mencipta teori konspirasi)

Orang kuat tak perlu teori konspirasi. Orang Yahudi yang menguasai politik dan kuasa ketenteraan di Middle East tak perlu sebar-sebarkan teori konspirasi yang pelik-pelik untuk santapan rakyat meraka. Orang Arab yang lemah dan berpecah belah yang sibuk menyalahkan yahudi untuk semua kekurangan mereka.

Rokok? salah yahudi. Bukan salah budaya arab yang ketagih khat dan tembakau. TV? salah yahudi lagi. Bukan salah orang arab yang suka berhibur dan suka kepada rancangan hiburan barat yang bermutu tinggi (berbanding rancangan tempatan mereka). Pendek kata, semua salah yahudi, sehingga Pokemon pun adalah senjata yahudi menyerang akidah umat Islam. Di dalam kegilaan menyalahkan yahudi ini, tak ada kah yang fikir bahawa kehinaan dan kekalahan orang Islam adalah kerana diri mereka sendiri?

Itu cerita timur tengah. Di negaraku ini, yang tak pernah ada kaitan dengan yahudi pun, semua kita salahkan yahudi. “Eh Bal, kau tak tahu ke yahudi ada di mana-mana? sehingga dalam kerajaan malaysia pon banyak spy yahudi.” Ini lah fikiran mereka. Suka sangat reka hantu yahudi dalam otak mereka sampai kalau jadi masalah di ceruk kampung di pedalaman Kedah pun itu Yahudi punya salah. Lepas tu macam-macam teori dibuat — semuanya tanpa bukti yang sahih, cuma cerita-cerita orang sahaja.

Dulu saya dengar pelbagai teori konspirasi. Maaf, dari keluarga saya sendiri pun ada pelbagai cerita karut yang saya dengar. Seorang ahli keluarga saya pernah cakap, Tun Dr M adalah Freemason tahap ke-33 (tahap paling tinggi) sebab itu dia tak perlu takut kena assassinate walaupun lantang mengkritik Barat. Hahaha…apa lagi lepas ni? Pak Lah ahli Illuminati? Dato Seri Najib ahli New World Order? Kah kah kah, aktif sungguh imaginasi mereka.

Penyakit yang banyak menghinggapi geng-geng ini ialah kecenderungan mencari benda-benda yang “tersirat”. Di Amerika, mereka lah yang membawa cerita karut bahawa piramid dan mata yang terdapat di matawang US dollar adalah bukti Illuminati mengkontrol ekonomi dunia.

Antara orang bijak yang pandai mengambil peluang ke atas geng-geng konspirasi ini ialah Dan Brown, penulis novel yang banyak menggunakan elemen-elemen teori konspirasi dalam novelnya. Terus dia jadi jutawan, sebab geng-geng konspirasi ni pakat beli buku dia, kononnya nak tahu pasal konspirasi di Vatican, Paris dan Washington (ya, saya juga baca ketiga-tiga buku tersebut, cerita nya macam sampah, buang duit sahaja beli. Kalau anda mahu cerita teori konspirasi yang lebih intelek, cuba baca buku Foucault’s Pendulum karangan Umberto Eco).

Di Malaysia golongan “tersirat” ini juga ramai. Dalam semua benda, mereka nampak agenda yahudi atau anti-Islam. Dalam pokemon ada yahudi. Dalam colgate ada yahudi. Sudahlah ini menunjukkan kejahilan mereka terhadap dunia, tetapi juga menunjukkan kejahilan terhadap agama juga. Agama tidak mengajar merekacipta benda-benda karut kemudian berkata bahawa ini semua benda “tersirat” yang kami sahaja nampak kerana kami ada “pencerahan”.

Mereka ini tak ada kerja lain, semua benda nak analisa tak tentu hala. Contohnya orang ini yang kononnya menggunakan nama Kalamul Haqq. Tapi penulisannya jahil dan karut, jadi lebih baik tukar nama jadi Kalamul Auta. Dia menulis mengenai perkara-perkara tersirat di dalam iklan TV3, yang kononnya dipengaruhi Freemason dan Illuminati (*yawn*):

http://aulakalimah.blogspot.com/2010/09/kebenaran-di-sebalik-penipuan-dan.html

Kenapa saya sibuk sangat dengan benda-benda konspirasi ni? “Biarlah orang nak percaya apa-apa pun, yang kau sibuk kenapa?”

Hehe…biar saya ceritakan kenapa saya kisah. Sebabnya mudah sahaja. Virus ini dah menular ke kalangan orang muda, terutama yang berpendidikan. Saya tak kisah kalau orang tua di kampung-kampung percaya bahawa Mahathir adalah agen Yahudi, atau pelajar-pelajar institut vokasional percaya bahawa ekonomi dunia dipegang oleh sekumpulan manusia sulit yang menyembah Iblis, semua itu saya tak kisah.

Yang saya kisah, budak2 universiti, budak2 yang belajar oversea, pekerja2 professional, bakal2 pemimpin, para pensyarah dan profesor, pun percaya kepada konspirasi-konspirasi yang karut. Luluh hati saya bila menerima email-email forward berisi teori konspirasi karut oleh eksekutif Petronas, oleh penjawat tinggi kerajaan, oleh pensyarah-pensyarah IPT, oleh pelajar-pelajar luar negara. Kalau golongan ini pun percaya kepada perkara karut, apa lagi harapan yang kita ada dengan rakyat jelata.

Jangan anggap anda mendapat “pencahayaan” atau bijaksana atau bermata hati atau berkebolehan melihat yang tersirat, kalau anda cuma mereka cipta benda yang tak wujud. Jangan bersorok di sebalik nama agama, gunakan hadis dan ayat-ayat yang tak jelas kaitannya dengan teori konspirasi anda. Jangan pandai-pandai tuduh orang lain tidak nampak yang tersirat kalau kami tak mahu percaya karut-karut rekaan anda.

Maaf kerana saya agak keras, tapi saya tak akan berganjak. Tolong jangan percaya lagi teori konspirasi. Jangan sebarkan teori konspirasi melalui email dan usrah anda. Periksa asal usul sesuatu dengan sumber yang sahih, bukan melalui mat-mat dan minah-minah konspirasi yang lain. Buka mata anda.

Jangan percaya sesuatu hanya sebab yang cerita itu ustaz, atau abang usrah atau naqibah atau anda baca dalam buku sekalipun. Dulu saya banyak baca buku-buku mengarut, terutamanya buku mengenai dajjal. Dulu pada tahun 1990an, ada “ularmak” yang mempunyai ijazah syariah, mengatakan bahawa Dajal itu adalah USSR kerana gah nya empayar USSR dan kecanggihan teknologi mereka.

Ini bukan calang-calang buku, buku ini dijual di toko-toko buku Islamic dan dihebahkan di ceramah-ceramah agama. “Dajjal sudah muncul,” kata mereka, sambil memberikan berpuluh-puluh “bukti” bahawa dajjal itu adalah USSR. Ada “bukti” yang berbunyi sebegini: di hadapan pesawat-pesawat perang USSR, ada tertulis KFR. Ini bermakna KaFiR. Dan Dajjal punya muka ada tanda yang menyatakan Dajjal itu Kafir. Jadi USSR adalah Dajjal. Hahahaha…mengarut bukan? Tak ke sakit hati baca? Cuba bayangkan 50 “bukti” sedemikian dikumpul dalam satu buku. Buku itu layak dibakulsampahkan sahaja, walaupun ditulis oleh seorang yang bergelar ulamak.

Sekarang ni bila USSR dah pecah, apa sudah jadi dengan dajjal anda? Dajjal duduk di Moscow ka, atau di St Petersburg? Atau dah guna passport Belarus atau Ukraine? Dajjal dah tukar kerakyatan jadi People’s Republic of China ka? Atau Dajjal sudah jadi American citizen? Kalau dajjal itu kuasa besar, ini lah kuasa-kuasa besar sekarang. Mana pegi bukti KFR atas kepada dajjal?

Saya hari tu terbaca di MPH (tolong lah malu sikit wahai pengurus MPH, kenapa kedai anda banyak tajuk karut? mana QC?) ada buku yang menghuraikan “bukti-bukti” bahawa dajjal itu adalah Satya Sai Baba. Kah kah kah, dulu USSR, la ni saibaba pulak jadi dajjal? Lepas ni siapa pulak? Amitab Bachchan?

Ini semua adalah kerja gila dan sia-sia mereka yang tiada kerja lain selain daripada mencari benda-benda yang “tersirat” sehinggakan kepercayaan karut mereka sudah sampai peringkat kepercayaan kartun. Sudah tentu di chapter pengenalan buku tersebut mereka menonjolkan bahawa merekalah yang mempunyai “mata hati” dan mempunyai ilham yang agung dan orang lain di luar sana adalah buta dan tak berkasyaf seperti mereka.

Merekalah yang paling bijaksana kerana berjaya menjumpai “bukti” dajal ialah sai baba. Yang peliknya buku ini sampai jadi bestseller. Wah, lucrative sungguh market buku teori konspirasi ni. Apsal saya pegi tulis buku matematik, lepas ni baik saya tulis buku “Obama adalah Dajjal”. Sure jadi bestseller.

Ini penyakit yang dialami ramai orang. Saya panggil self-aggrandizement. Seakan mereka lah yang memperolehi kebenaran agung, dan yang nampak akan benda-benda tersirat, sehingga benda karut pun mereka anggap benar. Seakan orang lain itu berkomplot untuk menolak kebenaran sejati dan berusaha menyoroknya dari pandangan awam. Mereka sahaja betul, orang lain sesat.

Yang “tersirat” ini semuanya karut sahaja. Untuk menjadi seorang yang terhormat anda kena jauh jauh dari benda karut. Ulama-ulama yang saya hormati di Malaysia, tak ada pun yang kaki konspirasi. Mereka menekankan peri pentingnya ilmu dan kebenaran. Segala yang diujar perlu mempunyai bukti kukuh. Ini disiplin ilmu. Atas dasar ini agama tertegak.

Agama ini mudah. Jangan disusahkan dan disimpul-mati kan dengan konspirasi yang bukan-bukan. Jangan cemar keindahan agama dengan huduhnya cerita-cerita karut yang anda lemparkan. Jangan kelirukan rakyat dengan cerita-cerita bangang dan basi mengenai illuminati, freemason dan sebagainya.

Saya tak kata freemason tak wujud, di KL dan Penang pun ada Freemason Lodge. Saya pernah masuk Mason Lodge di Boston. Saya pernah berkenalan beberapa orang Freemason, dan saya pernah lihat dengan mata kepala sendiri “secret handshake” mereka (tidak lagi secret, kerana dah banyak website menghuraikan ritual-ritual Mason di Internet. Tapi mereka cuba mengekalkan secret itu dengan mencipta handshake yang tersendiri di setiap lodge).

Jangan ingat anda sudah tahu mengenai Freemason kalau cuma baca buku-buku nukilan ustaz-ustaz Maggi mee atau Harun Yahya atau membaca buku Dan Brown sahaja. Cuba kaji cara ilmiah. Kalau anda kaji secara ilmiah, anda akan tertawa dengan kenyataan bahawa “Freemason menakluki dunia”.

Begitu juga dengan yahudi. Tiada sekumpulan yahudi di dalam bilik gelap yang berkomplot menguasai ekonomi dan politik dunia. Itu semua fantasi sahaja. Elders of Zion tak wujud. Yang ada cuma kerajaan Israel yang kelam kabut dengan politik mereka (seperti mana-mana negara di dunia). Itu lah insitusi yang paling berkuasa di dunia Yahudi, beserta dengan tentera dan intelligence agency mereka. Ya, saya faham tentera Yahudi dibiayai Amerika dan intelligence agency mereka hebat, tapi kalau mereka ni hebat sangat sampai menakluk dunia, takkan mereka boleh disepak keluar oleh Hezbullah pada tahun 2006? Mana pergi tokey-tokey Illuminati yang berkuasa itu?

Tolong jangan obses sangat dengan konspirasi yahudi ni, mereka ni sama juga macam kita. Saya tahu ramai percaya yahudi kontrol media melalui rupert murdoch, tapi ini bukan bermakna mereka mengkontrol dunia seperti diwarwarkan oleh mat-mat konspirasi ini. Tahukah anda syarikat media Rupert Murdoch itu antara pemegang saham terbesarnya adalah orang Islam, seorang putera Saudi? Kenapa tak kata Fox News dalang konspirasi Islam?

Saya juga faham yahudi banyak memegang kuasa ekonomi. Saya tahu CEO Goldman Sachs adalah bekas pelajar yeshiva di New York. Saya tahu Alan Greenspan dan Ben Bernanke, Fed chairmen adalah yahudi kedua-duanya. Dan banyak firma Wall St dan Fortune 500 company yang CEOnya adalah yahudi. So what? Adakah mereka ini tiap2 bulan akan meeting di dalam bilik rahsia dan membincangkan cara menghancurkan umat islam melalui pokemon dan colgate? Ini adalah karut semata-mata. Jangan biar fantasi mencemar pemikiran logik anda.

Orang yang bising menggebangkan konspirasi yahudi ni, adalah orang yang paling jahil mengenai negara Israel. Bagi mereka Israel adalah negara yang diduduki oleh monster berhidung besar dan bergigi taring dan kerja mereka sehari-hari ialah berfikir cara menghancurkan umat Islam. Ini lah fantasi geng-geng konspirasi ini. Pernahkah mereka melawat Israel? Berapa rakyat Israel yang mereka pernah jumpa? Pernah kah mereka membaca akhbar Yediot ahronot atau Haaretz? Sudah tentu tidak, buat apa nak percaya propaganda yahudi kan. Yang mereka percaya apa yang mereka dengar-dengar dan baca-baca dari sumber yang entah sahih atau tidak. Jauh sekali membuat kajian mengenai Israel. Yang mereka tahu, Israel = mengkontrol dunia melalui kumpulan sulit.

Tolong lah saya merayu anda, cukuplah obses dengan Yahudi dan konspirasi menawan dunia oleh Yahudi ini. Cubalah sedar bahawa kelemahan kita adalah disebabkan kekurangan kita sendiri yang perlu dibaiki, bukannya disebabkan yahudi yang buat. Cuba usaha kuat, belajar rajin-rajin dan amal agama sungguh-sungguh, nescaya anda akan jadi kaum yang kuat lebih kuat daripada yahudi. Masa itu tak perlu teori konspirasi lagi.

Saya kelakar apabila mendengar orang Amerika pun kuat konspirasi. Dalam satu survey yang dijalankan oleh Pew Research Centre baru-baru ini, 12% orang Amerika percaya bahawa Obama adalah seorang Muslim. Ini juga karut. Obama ialah seorang pengikut Kristian dan berkali-kali telah menyatakan perkara itu secara umum. Bayangkan 20 juta orang masih percaya teori konspirasi itu. Superpower my ass.

(Ada tak orang islam yang masih percaya Obama itu seorang Islam? Jika ada sila basuh muka anda, anda sedang bermimpi dan masih dibuai imaginasi indah.)

Saya seorang realist. Saya percaya hukum alam ini sama dari dulu hingga sekarang. Dunia ini bukan dunia yang ideal, dunia ini dunia yang cacamarba. Human nature adalah sesuatu yang buruk, bukan elok. Saya bukanlah idealis yang percaya dunia ini hitam putih. Saya tahu dunia ini tempat yang teruk.

Tapi saya tak perlulah pujuk perasaan saya dengan mempercayai pelbagai jenis teori konspirasi untuk menyedapkan hati saya. Untuk saya percaya akan sesuatu, perlukan bukti yang kukuh. Saya tak percaya semata-mata kerana sentimen.

Sentimen saya adalah sebagai orang Islam. Saya INGIN sangat percaya orang Islam adalah baik-baik belaka. Saya INGIN sangat percaya orang Islam ni tak buat kerosakan yang besar. Kalau ikut sentimen dan emosi (dan fantasi) saya, memang orang Islam ni tak buat salah.

Tapi bukti sahih menunjukkan orang Islam yang buat 9/11. Yang merancang dan menjalankan rancangan itu adalah orang Islam. Bukti dah jelas dalam pelbagai dokumen dan rakaman yang telah didokumentasikan. Samada saya suka atau tidak, orang Islam yang buat 9/11 itu. Saya realist. Saya terima hakikat yang pahit.

Bukannya saya reka cerita yang menyedapkan hati: oohh, sebenarnya yang buat adalah yahudi, atau CIA atau FBI. Orang Islam ni cuma dijadikan kambing hitam supaya mereka boleh serang negara Islam. Ini adalah emosi dan sentimen semata-mata. Tak ada satu bukti pun bahawa 9/11 dibuat oleh CIA atau FBi, walaupun sentimen dan emosi anda INGIN percaya pada benda itu. Telan lah realiti walaupun pahit, wahai saudara Islamku sekalian. Jangan buat-buat pejam mata.

Ramai yang terpedaya dengan teori konspirasi kerana mereka dimain angan-angan dan fantasi bahawa orang Islam ni baik baik belaka, tak ada yang sanggup buat terrorist attack. Jadi mereka salahkan pihak yang lain. Siapa lagi kalau bukan yahudi. Sikit-sikit yahudi. Bila kita nak terima kelemahan kita sendiri.

Teori konspirasi ini banyak mudaratnya jika dibenarkan bermaharajalela dalam masyarakat. Sebab itu saya ambil pendirian tegas dalam isu ini. Siapa menyebarkan teori konspirasi adalah menipu. Yang percaya adalah bodoh. Simple saja. Pahit untuk ditelan tapi straightforward. Hidup saya aman, hati saya tenang, minda saya puas dengan pendirian saya ini. Tak ada contradiction antara worldview saya dan realiti sebenar. Mat-mat konspirasi ini, selalu berlaku percanggahan antara worldview mereka dan realiti sebenar dunia.

Sudahlah cari benda-benda tersirat. Tak perlulah setiap bentuk pangkah (X) atau tambah (+) dianggap konspirasi Nasrani kononnya. Nanti kepala jadi mereng kalau setiap masa nak pikir pasal benda ini. Tengok benda dalam-dalam nanti mata pijau. Bukan semua benda ada maksud tersirat. Most of the time, what you see is what you get.

Jangan terlalu paranoid. Paranoid ini penyakit mental. Orang pandai juga boleh paranoid yang bukan-bukan (contohnya, Unabomber seorang profesor matematik lulusan Harvard yang anti-kehidupan moden, yang telah membunuh mangsanya menggunakan pipe bomb untuk menegakkan manifestonya). Bukannya semua orang nak attack kita. Kita ni entah siapa-siapa pun, orang pun tak ambil kisah. Tak ada kerja yahudi nak gondol orang kat malaysia ni. Baik mereka pikir hal-hal middle east. Kita je syok sendiri konon yahudi ni sibuk pikir hal kita. Sedangkan kita ni dalam radar yahudi, takde keluar signal langsung. Jangan paranoid lebih-lebih. Jangan perasan.

Teori konspirasi ni menyakitkan hati saya, jadi maaf kalau saya tulis penjang lebar isu ini dan saya ulang benda-benda yang saya pernah cakap sebelum ini. Anggap lah ini luahan hati saya yang lama berbuku. Yang trigger entry panjang lebar ini ialah apabila rakan saya Alif forward pada saya link Kalamul Haqq di atas. Habis naik blood pressure saya, so saya terus tulis entri panjang ini. (thanks Alif, for depriving me of my sleep…kekekkeke)

Saya tulis ini tanpa ada niat buruk atas sesiapa. Saya tak mengharapkan kemusnahan sesiapa, kerosakan sesiapa, kehancuran sesiapa. Saya cuma nak tunjukkan kecelaruan logik di sesetengah pikiran manusia. Kalau ada bahasa kasar saya pakai, itu untuk emphasis sahaja. Saya tak minta maaf kalau hati anda terguris (padan muka), bagi saya lagi penting bercakap benar daripada menjaga hati orang. Saya cakap kasar sikit tapi saya tak mahu bermusuh dengan sesiapa, kalau anda terima baguslah, kalau tidak, sikit pun saya tak susah.

Tak perlu nak menjelaskan kepada saya teori konspirasi ni mungkin ada yang benar, mungkin ada kebarangkalian 0.001% ianya bukan direkacipta, etc etc. Saya faham itu semua. Saya ambil jalan yang tegas kerana secara umumnya teori konspirasi ini menggoyahkan masyakarat dan memomokkan pemikiran kita.

Alright, maka terburailah apa yang terbuku dihatiku ini, terima kasih atas kesabaran anda membaca sampai ke akhir.

OK, haters, bring it on :P.

Advertisements

477 Responses to Teori Konspirasi itu Bodoh

 1. noname says:

  konspirasi ke? kalo kita x percaya.. habis tu, semua yg dalam iklan tu kebetulan la? bukan mksud sy nak bidas hujah awk.. sy x mahu brtekak. x guna. kita perlukan persefahaman. jangan push admin blogger yg buat artikel tu x tentu pasal. kalau en ade pendapat lain, jangan buat org lain jatuh. at least, cbe la bincg dengan admin tu elok2 dan buat satu persefahaman. bandingkan yg mana 1 btul dan mana 1 salah. ilmu masing2 x sama jadi sebab tu la ada perselisihan pendapat. jangan buat satu artikel baru, pijak2 sepak2 org yg kita x puas hati tu.. btul x?

  • yus rezal says:

   ..ni mesti ingat ada kospirasi nak jatuhkan admin blogger kesayangan dia..hahahaha!

   • noname says:

    xde kesayangannnye… sekurg-kurgnye xyah la hentam die. kite ni org melayu. xleh ke slesaikan perkara ni dgn lebih baik? maybe dlam blog die tu keterlaluan n sy pun trperasan tp at least ajak la bncang elok2.. susah sgt ke?

  • Feiq Apan says:

   saya rasa penulis memang takde niat nak menjatuhkan siapa-siapa dalam penulisan ini. penulis cuma risau apabila ‘conspiracy theory’ digunakan untuk menutup semua kelemahan yang kita ade.

   • SunGeY says:

    Right on.

    Mereka yang dikritik perlu membesarkan jiwa untuk menerima kritikan baik yang pedas maupun yang masam.

    Ubat yang pahit selalunya lebih mujarab.

  • iznan says:

   nama saya iznan. nama awak siapa? bila kena kat batang hidung sendiri, mulalah keluar sentimen nak menjatuhkan orang lah, dengki sesama melayu lah, tak leh tengok orang lain senang lah

   masalahnya bende2 tu dah terang lagi bersuluh menganggu proses menjadikan Malaysia negara maju. dengan pemikiran rakyat yg gemar berfantasi,yang percaya perkara karut tahyul termasuklah pembedahan batin ala cakra alam,yang suka berfikiran terlampau luar kotak, yang berfikiran sempit dan mcm2 lagi

   kpd cik noname : kalau anda rasa artikel ini kurang ajar dan tidak senada dengan mentaliti anda, sila buat satu artikel yang lengkap dengan fakta ” bagaimana illuminati dan unsur2 freemason ini mempengaruhi penubuhan negara malaysia”….kekeke..saya rasa anda pon malas nak kaji dalam2 bukan..sebab membuang masa dan tenaga anda.

   saya sarankan kepada sesiapa yg gemarkan teori konspirasi ini, alang2 dah nak percaya, jadilah macam dan brown ke, movement yg anti 9/11 yg dtg malaysia ari tu ke dan seumpamanya..leh buat DUIT atas kebengapan orang lain.

  • sakiinah says:

   yg dlm iklan tue bukan kebetulan..tapi sengaja buat iklan bodoh mcm tu saja nak cari pasal..
   yg TV3 pon satu x reti nak tapis…

   • amal says:

    no, it’s not a stupid ad. it’s a wonderful ad. in fact, it’s a beautiful ad. but shallow people like you who’s too insensitive… religious bigots… and those who just don’t have freaking lives make a fuss over nothing…

   • WF says:

    ala mereka nak buat iklan alang- alang 1Malaysia la tapi alangkah malangnya disalahfahamkan sebagai advert yang mempunyai maksud tersirat untuk menghina agama islam. bottomline is, plan backfired. tu jer.

  • …fikir2 kn la…dalam Al-Quran ader m’nyata kn, bangsa yahudi adalah bangsa yang d’laknat, bangsa yg akan m’nyesat kn islam khas ny…bangsa yg akan b’satu dgn aper cara skali pun, untuk m’musnahkn islam, saudara hanya b’landas kn buku2, tapi tdk m’ngambil pandangan org bijak pandai…B’blik la pd RUKUN IMAN, iaitu Percaya Pada Kitab-Kitab (Zabur,Taurat,Injil,Al-Quran)…kaji lah Al-Quran s’dlm2 ny…tetapi mesti@wajib d ‘tunjuk ajar org yg Bijak pandai…bukan b’pandu kn pd akal logik anda…

   • ..Salam Ramadhan saudara Suhaimi,..kaji lah, bagaimana tumbang ny Kerajaan Uthmaniyah??? Bukan dari peperangan???Pikir2 kan la…Bagaimana makanan org islam ketika ini b’campur dgn kandungan yg tidak halal??? Bagaimana org KAFIR blajar/m’kaji ilmu islam…dan timbul ny Mazhab/mazhab sesat, ulamak palsu…b’balik pada RUKUN IMAN iaitu Percaya pada Hari Kiamat,…ape tanda2 hari kiamat? Tanda2 kecil dan Tanda2 Besar?…Akan smpai masa ny Yang Haram akan jadi Halal…bagaimana cara ny???Dajjal yg akan m’ngepalai kmungkaran, Yahudi adalah tentera2 ny,org munafik/musyrik balaci2 ny…

 2. thanks for this opinion..

  dalam sibuk2 kita nak reveal itu reveal ini baik cari jalan nak kuatkan ekonomi..sebab aku percaya ekonomi siapa lagi kukuh dialah yang menang..bukan siapa yang kantoi main nyorok2 ke apa benda…

  bab iklan tv3 tu lagi best..dari kes campur aduk agama sampai la ke freemason…pelik aku dibuatnya

  • ansarullah says:

   ekonomi skrg ni penuh penipuan.semua dah riba’..ulama pula tidur.benarlah sabda Rasul waktu itu akan dtg mukmin akan melarikan diri membawa ternakan..sebab atuk n bapak kita menerima Bretton Woods Agreement dan tunduk pada penjajah utk merdeka.:) renung2 kan

  • ansarullah says:

   ekonomi dipegang oleh barat dan yahudi..itu fakta bro..nak berdikari? mari kita bina sistem ekonomi ikut sunnah Rasulullah..Kelantan dah start buat tapi ramai org xsedar kepentingan dinar & dirham walhal skrg ni yg paling byk emas ialah Israel,Vatican City dan IMF..dieorg dah kaji dah hadis nabi..kita ni??? lepak mapley isap shisha?? pkir baik2.Tun Mahathir pun dah sedar lama dah psl dinar ni.

   • yusri says:

    Assalamualaikum..
    saya setuju dengan lambakan teori konspirasi, dan saya setuju ramai yang terlalu cepat percaya dengan teori2 tersebut tanpa sebarang usul periksa…

    tapi bukan semua teori itu tak benar, saya ambil contoh isu yahudi(israel), jika saudara mengatakan teori Yahudi Israel sedang menguasai dunia itu tidak benar, maka saya hanya boleh berdoa agar Allah bukakan semula hati saudara untuk melihat semula kebenarannya, kerana ia bukan lagi teori tapi realiti….

    Saya setuju kita mesti berusaha lebih kuat untuk menjadi lebih baik, dan tidak hanya menyalahkan mana2 pihak atas kelemahan diri sendiri, tapi pada masa yang sama, kita perlu tahu siapakah musuh kita yang nyata dan tersembunyi, supaya kita sentiasa berada dalam keadaan siap sedia menghadapi mereka,

    Akhir sekali, saya cadangkan saudara membaca buku bertajuk “Jerusalem in the Quran” oleh Syeikh Imran Hosein…dalam bentuk pdf pon ada..
    http://www.imranhosein.org/books/37-jerusalem-in-the-quran.html
    Beliau sendiri tidak memaksa pembaca menerima bulat2 penulisannya, sebaliknya beliau berharap teori beliau dikaji dan diselidik kebenarannya, dan beliau bersikap terbuka ke atas segala kritikan dan mencabar sesiapa sahaja yang boleh menafikan teori beliau dalam penulisannya…

    Semoga Allah merahmati kita semua…
    Wallahualam..

    Salam Aidilfitri,

  • ansarullah says:

   Paan..why menggelabah? haha..i am revealing the truth.

 3. Rasanya ni lah artikel yang paling waras dan rasional sejak isu Illuminati dalam iklan Raya TV3 2010 ni heboh diperkatakan. Syabas! I wish I’d written this article instead.

  p.s. Minta permission share this article on my FB Wall, bro

 4. Daniel Lam says:

  Dear blogger, I think you had your point there. We all of us should be mature enough to think positively.

  Religion extremist usually like to use religion or people believes to shield them, so other people to believe them. (That happens to mine too, Catholic)

  That is so wrong! This will lead misunderstanding between other believers & create racism or can be fatal between races in our country. (Especially those younger ones)

  About the TV3 commercial, I think there is no other meaning behind it when I first viewed it. Then till I read http://aulakalimah.blogspot.com/2010/09/kebenaran-di-sebalik-penipuan-dan.html .

  Regards, Daniel Lam

  • Zade says:

   Daniel,
   I was saddened by what was written in that particular Blog. Please don’t you mind him. It was a total exaggeration…that’s what I think. And I doubt that he referred the matter to the production of that commercial first, before he wrote that article (or even after). Therefore it was just his perception and he was trying to make others agree with him. His writing made some non-Muslims became wary of the true teachings of Islam…and THAT, saddens me. A lot.

  • azlan says:

   dear daniel,

   when a group of people failed to respect others groups belief, then extremist will raised. Islam teach Muslim to respect other religions. But if they failed to give their respect then fight them. 1st fight using mouth, if cannot use hands, but if still cannot declare war with them. This is how we Muslim protect our holy Islam.

   When you want to believe in something, judge with evidence and be fair. Fair is not everybody got same but fair in Islam is to put the thing at its place. For example if you have RM10, you wanted to do charity by giving to 2 persons “A” & “B”. “A” have 2 children & “B” have 5 children. Do you think by giving each of them RM5 is consider fair?

   To you the ads maybe nothing wrong because you don’t understand Islam. But here to respect Muslim, better for you not to spoke out or give comments because only Muslim know how to handle problems in our religion. Same goes to your faith, i don’t want to touch what is your believe in, but I would say to you, if you want to know the truth, go & learn Islam.

   Muslim nowadays living in tension bcs we care each others like what happen to Palestine especially. We all know the history about who own the Palestine land. But still until today, not only non-muslim government country doesnt care, muslim government country also act nothing but speak loud. Then same goes to what happened in Iraq & Afghanistan. Why America never touch a small country of North Korea? They deserve to be treated like what they did to Iraq. Can anybody answer this? We all know the accusation by america against Iraq is fake, but why everybody keep doing nothing more than speak rather than take action towards america?

   • Hadi Zamri says:

    I know it’s a bit late to jump into this conversation, but I was just too bothered with Azlan’s last comment. Gosh, it’s almost like you’re saying, “Stay out of this.. This our fight!”

    Openly discussing matters objectively, by disregarding one’s emotions is what makes first world countries, first world countries. If the point is ‘non-muslim cannot understand the Islamic way,’ then properly address this matter via discussions rather than shunning the poor curious guy out of the discussion.

    Just a thought..

   • hariz says:

    simple dude, north korea got no oil.

 5. Ciplos says:

  Saya taknak byk cerita,.. satu soalan jer kenapa tulisan jawi tu mcm terbalik atau sengaja diterbalikkan,… lagi satu selalunya org akan kata dia betul walaupun dia tidak betul,…

  • myaidan says:

   ooo…tulisan jawi tu…macam ni la. Macam time kita belajar mengaji kecik2 dulu. Kita bukak muqaddam pastu ada ustazah duduk depan kita. Pada angle ustazah tu, mmg la dia nampak muqaddam tu terbalik. Sama la angle camera dalam iklan tu. 🙂

   • noname says:

    tapi gmbar beca tu x terbalik pulak? ape kes? xkan buku tu ajar org tgok tlisan trbalik dari gambar? tlong perhati balik.

   • hampas says:

    nak tegakkan benang yang basah memang susah..

   • myaidan says:

    ooo…pasal beca tu..hehe..kalau beca tu keluar terbalik, nescaya akan kene cap sebagai kreatif tapi bodoh la Pengarah kReAtIf TV3 tu…. adoii…itu pun nak persoal..kekeke

    apahal beca tu nak kene keluar terbalik baru korang boleh terima?

    “.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih – POPE – Ketua Agama Kristian” KAHKAHKAHKAH (sori la..tak tahan nak gelak)….dah tu semua orang yg rambut putih n pakai songkok putih semuanya POPE? Point yg ni korang tak nak tegakkan pulak??… 🙂

    habis la… pakcik2 yg dah tua kat kampung2 yg rambut dah putih n pakai songkok putih dah kene cap sebagai ikut POPE pulak dah… 😀

   • perlu ke? says:

    klo dah alang3 wat tulisan terbalik.kenapa x wat beca terbalik juga??
    dah xnak nampak bodo dgn beca terbalik..knp mesti ayt tuh terbalik?
    ade ke buku satu muka surat terbalik..satu muka srat lagik x terbalik??
    budak tuh ustaz ke???
    dy tgh ngajar sape??
    asl tgk ayt quran terbalik??
    helo brader…soal agama…tolong lah jangan memain…
    klo x paham maksud al-quran bagi habis..jgn pakai hentam…
    klo korg x paham ayt syaitan masa dy tanak sembah manusia…
    korg akan pikir semua benda nothing!
    “sampai kiamat syaitan akan terus menghasut hamba ALLAH”

   • SunGeY says:

    kesiannyaa atuk Long aku …. sampai hati geng-geng jumud ni chop dia Pope … dah rambut dia putih .. suka kopiah putih sebab putih itu bersih … diorang kate Pope …

    Aduhai, bodonye umat akhir zaman …

   • myaidan says:

    KAHKAHKAHKAHKAH…serious la …korang ni mmg buat aku gelak… 😀 habis kurang pahala pose… ;P

   • Bapak myaidan says:

    Sungey ko tu umat awal zaman ker? ko sekor jer la yg cerdik pandai?
    sapa tuduh paklong tuh pope? akai ada ka? aidan dgn sungey hitam boroi, sok raya pi terbang dgn tok hang naik beca cam santa claus..suka sgt dgn kapiag

   • SunGeY says:

    Eh, dah takde modal nak cakap ek ?
    Takpelah nak buat macamane.. .. geng2 teori konspirasi memang macam ni… pandai personal attack aje.. hehe

   • mar says:

    http://rahimin.blogspot.com/2010/09/iklan-pak-cik-santa-melayu-dan-semiotik.html

    sungey <–salah sekor bangsa melayu yg senang2 jer diayam2kan ekekeke

   • SunGeY says:

    Aik mar, itu je yang ko boleh buat? … hahaha …

    Do better next time. 😛

    Nanti kalau ko dah ade hujah yang intelek, baru aku respon kat posting ko yang lain2 tu ye .. 😛

   • blitz says:

    beca tu tak terbalik sebab diorang guna photoshop la.. page beca tu kosong sebenarnya.. gambar beca tu diletak guna photoshop selepas diorang habis shooting.. tolonglah kembangkan minda sikit..

   • afif says:

    emmm…kecian atok tu…atok tu mmg tak tau pape…dye belakon jek..isk3…tapi nape nk wat bende mcm tu???kite ad fikiran positif…kite ad fikiran negatif…mana yang baik ad yang jahat…tak kire la nak wat iklan mcm mne pn…tapi kenape nak wat mcm tu???hari raya…tapi iklan mcam sambot krismas…mybe dye nak buat one malaysia…tapi ak tak paham..kenapa ad sentimen agama sahaja…tak de sentimen kaum langsung…cume ad org melayu shja…ak teringin gak nk tny produser yang wat iklan tu…mybe dye tau…encik blog ni pn tak tau…kenapa??kenapa??kenapa??jgn biar kan hidup anda diselubungi persoalan yang remeh…tny la org yang sepatot ny…hihihi…
    ak tak berape sngt nk percaya konspirasi ni…cume tengok untuk pengethuan umum je la….mcm tu je la…ikot korg la…kite ada akal boleh pikir sendiri…baca quran…ikot kelas iqra’…buat amalan baik..buat mcm biasa…kan senang…klw betol ad konspirasi jahat…lantak pi la…buat la suruhan agama…kompem ko di jamin syurga…and ak pn tak tau sape yang penah pegi bulan???cikgu ak penah kata…klw org sampai bulan..mcm mne dye nak balek….klw tak de daya tujahan…mcm mne nak balek…..waaaa….takkan ni tipu gak…jadi ak rasa lantak pi la ngan cite2 tu…hidup mcm biasa je la…huehehe…

  • senduk kayu says:

   tulah..yg bermain di fikiran adalah tulisan jawi terbalik je..ulasan2 yg sukar diterima..sbb tu mmg ketara terbalik…

   • azlan says:

    Salam semua,

    Kpd para penegak agama ALLAH, kadang kala sampai di satu titik kita perlu diam sabar dpd melawan krn hidayah itu kerja ALLAH bknnya kerja manusia. Xpayah kita bersengketa krn ini menunjukkan akhlak yg xbaik kpd yg xmemahami Islam. Kalau benda yg dh terang lagi nyata pun diaorg xboleh terima, itu bermakna hidayah ALLAH belum lg sampai di hati mereka.

    Syaitan nk musnahkan iman kita bkn ssh, dia hasut kita spy jd sakit hati lps tu hilang sabar dan akhir sekali caci mencaci jugk yg keluar. Di awalnya kita dpt pahala krn menegakkan agama ALLAH tp di pengakhirannya kita xdapat apa2 selain mendapat dosa krn mengikut hawa nafsu dan hasutan syaitan. Tdk kah itu sst yg merugikan?

    Wallahu’alam.

  • sakiinah says:

   selalunya org yg x betul sangka dia betul…
   terbalik ke tak tak terbalik ke..suka hati direktor la..dan agree komen sal ustazah kalo kat depan muqaddam terbalik..

   ingat satu ja..
   yahudi nie mmg dah tertulis akan kembali..
   tp itu bukan alasan utk kita menudig pd mrk atas sgala musibah yg menimpa..

   kdg2..kita lupa..kuasasebenar adalah Allah, DIA lah sebaik2 perancang, DIA juga yg membenarkan kononnya perancang2 yahudi utk menjayakan rancangan mereka..

   kerana apa?

   kerana umat islam sekarang LEMAH!!!! poloitik,ekonomi…semua!!

   Sedarlah!!
   umat Islam takkan berubah selagi diri sendiri tak berubah..tak perlu salahkan yahudi…sebab seolah2..kita salahkan syaitan atas dosa sendiri
   (sedangkan ada ja org yg sengaja buat dosa bln ramadhan tanpa ada syaitan sekalipon)

   daripada mencari kesilapan2 di TV dsb, baiklah lihat kesilapan diri…tingkatkan presetasi,kurangkan kontroversi,bertindak dgn akal, bukan nafsu & amarah diri

   wallahualam

  • razakbaginda says:

   ok… satu nak tanya pada hangpa yang dok pertikaikan tafsiran iklan ni.. sapa hangpa suma nih?? orang tv3 ka, sibok dok bakcking baik punya iklan nih???songkok putih mana ada encik pandai oii…tunjuk kat aku…songkok putih???hitam adala, biru ka, merah ka…kalo putih orang pakai ketayap…bodo piang hangpa ni

 6. aku says:

  hek eleh..mana boleh bangunan runtuh langgar dengan kapal terbang. mana boleh bangunan runtuh sekelip mata kalau tak guna peledak yang disumbat disendi-sendinya. ko tak belajar civil engineering ke? bab demolition ada tunjuk cara nak runtuhkan bangunan. kena pulak bangunan WTC tu bukan calang2 bangunan…alahai ko ni. tak belajar sastera ke? tak belajar semiotik? tak belajar makna lambang? bukan sebab aku minat sangat dengan fm/iluminati tu pun, tapi orang yang buat sesuatu tanpa tujuan tu orang bodoh. kalau ko belajar ekonomi, tujuan asal iklan itu ialah untuk ‘pemujukan’…

  • lagi buang masa baca says:

   setuju..klo dah buta hati cakap macam mana pun tak percaya..yang percaya amerika itu baik, yahudi itu baik, orang palestin aman selamat dah ada mall pun..orang macam ni pun ada kerrrrr….

   • noname says:

    kalau dah anggap yahudi tu baik maknanya dia ni dah jadi sebahagian drpd yahudi lah… Al-Quran sendiri pun terangkan betapa dahsyatnya kejahatan yahudi. renungkan.

   • diri sendiri says:

    urm..actually yg bg komen2 ni byk jgk yg lari tajuk, n ade jgk yg tokok tambah spye komen dorg nampak pnuh bukti jelas, pnuh keyakinan, ilmiah sume. iklan tv3 tu actually mmg xelok pun sbb isu agama TAK BOLEH campur aduk. KAUM, ye boleh. once again, agama TAK BOLEH. mmg islam ni flexible, ade rukhsah, xmgongkong, or lbih tpat lg utk definisi islam, ad-din (cara hidup). tapi kalau isu iklan raya, ade campur aduk islam ngn agama lain pn u guys anggap remeh, ‘biaq pi la kat depa’,’kte buat hal sndri dah la’, ‘cbe cncentrate amalan sndiri, jgn sibuk hal yg xkne mgena’,
    susah la camni..sape lg yg nk defend isu ni, klu bkn kte umat islam? klu mgaku islam je, tpi gle ignorance n xnak amik ksah, alangkah ruginya! sy nak tgaskan kat sini, ade dkalangan pnulis comment kat sini yg anggap dye cme perlu pkir amalan sndiri, tanpa hiraukan ape yg blaku kat luar sana. come on, junjung agama islam bkn satu kerja remeh temeh.rasulullah S.A.W brmandi darah sbb nk junjung islam. at least kalau xmampu nk msuk perang ape sume, ade sikit prasaan amik berat pn ckuplah. jgn la xhirau langsung, ignorance btul. wallahuallam..

  • sakiinah says:

   WTC tu hanya satu plan utk mendapatkan undi & duit utk supprot war on terrorism…dan mmg us mmg keje dia jadi lembu yahudi sebab diaorg yg paling besar melabur kat us..sebab tu diaorg sengaja & sanggup bunuh rakyat sendiri atas nama ‘terrorism’…skrg tgk..bukan lagi benci org pada islam..lagi ramai org us sendiri memeluk islam sebab selama ni diaorg hanya pernah dgr pak arab ja..x penah dgr islam…

  • sakiinah says:

   fyi, war on terrorism..melibatkan wang berjuta yg akan dinikmati pelabur2 perang daripada mula perang – memusnahkan semua harta benda di iraq dsb..sampai program pemulihan semula ekonomi..sampai kemasukan demokrasi di iraq (korang ingat senang2 ja US nak tarik balik tentera2 dia?) …yang SEMUANYA akan mendapat ‘bantuan’ dan ‘sokongan’ US…tapi sbnrnya rakyat Iraq..habuk pon tarak dapatapa drpd pembangunan semula negara mereka sendiri.

   btw..saya cuma amik ekonomi takat STPM ja..dan since aku blajar ekonomi..tujuan iklan tu bukan stakat pemujukan tapi utk mengaut keutungan sebab TV3 kan sebahagian drpd media prima..sekali dpt slot iklan..bayaran ribu2 1 minit okeh!!

 7. boy says:

  totally agree!

  i mean this article la…

  I know that conspiracy thoery ni semua tak betul

  lebih baik aku cuba memperbaiki ibadat aku kepada Allah, banyak lagi kurang di sana-sini

  Yang tukang kaji, bagaimana ibadat? sudah sempurna?

  • noname says:

   tak perlu tya tntang ibadat seseorg. masing2 ada kelemahan. bukan semuanya perfect.

  • Miss Aida says:

   We all try and maintain our religion in our own ways. Ibadat is a personal thing, and it’s okay to gently remind someone of their responsibilities, but there’s no need to point fingers at anyone.

   • diri sendiri says:

    btul tu miss aida and noname. fyi mr boy, ak bkn nye fanatik illuminati la and so on. tapi ak xbrpe stuju pasal article ni jgk sbb ade jgk yg bnarnye..si penulis ni pn ckp, dye xkan bkak mate, xkan bkak minda ape sume. see, mgaku macam ni x ke bermaksud si penulis pintar ni xboleh trme pndangan org lain?
    klakar gle ble bce, its like dye dgan bggenye ckp yg dye ni xnk trme pndgan org lain. stubborn gile. “i know that conspiracy theory ni SUME xbtul” ni ak petik balik drp komen kau. hurm, how can u be so sure? kau kaji? if kau kaji, ktrg sume nak tau jgk hasil kajian kau tu..yela, share knowledge tu baik kan mr boy? lg plak ramadhan ni da nak pergi mninggalkan kte da, ape slhnye pulun pahala kn? share la skit kajian kau tu..itu pn kalau kau kaji lah. if kau x kaji, kau pn tergolong dlm golongan org yg dikatakan “yg percaya adalah bodoh” sperti si penulis ni tgaskan but ak tambah skit jd mcam ni ” yg percaya, tapi xpasti dgn ape yg dipercayainya adalah bodoh”. acely bodoh is better then stubborn tau x, and korg sume bole agak sndiri sape yg ‘bodoh’ and sape yg ‘degil’ kan. ha, lain kali jgn tulis sembarangan sbb kalau salah tulis, nnt kau snang kne counter..tgk snang2 ak pertikai pndirian ko sbb ko tulis ikut sdap je..nway kte xperlu btekak pun its just ak nak tgur skit je pasal tu. kalu trme, alhmdulillah..kalu xtrme, degil..ryte?
    ha lg satu, ak stuju sgt ngn noname n miss aida pasal yg kat ats ni. bab amalan ni sbnarnye boy, kte xbole pertikaikan org lain pnye amalan..xelok. see, rasulullah xpnah pun pertikaikan “amalan kau tu mcamane plak?” kat org2 yg tgur n bg pndangan kat rasulullah..rasulullah dgar sume pndangan org lain, tanpa melawan melantun2 mnjawab2 sume ha..see? sume org tahu rasulullah bsifat syumul, suci daripada dosa. manusia terbaik disisi Allah SWT. tapi rasulullah xkire pun sume tu, baginda terima jgk ape2 pndangan org lain tanpa mgire si pemberi pandangan tu camana amalannye..hopefully kau bole trme la tguran ni sbgai tguran yg baik sbb kte saudara seislam..if ak ade salah silap tulis pn, xsalah if kau nak tgur..silakan boy. dmi masa. sesungguhnya manusia itu dlm kerugian. kecuali pada org2 yg saling berpesan2 dgn kebenaran dan dgn kebaikan..wallahuallam =)

 8. Zade says:

  Salam. I couldn’t help but agree with your points there. It saddens me too, to see how fast our society, especially the Muslims, get easily jumpy when the matter is actually just a simple thing…yet they could turn it into something that need the serious attention from the Govt…Rasanya banyak lagi agenda lain yang perlu kita tangani. Syabas, bro. Yours are duly noted.

  • azlan says:

   When the end of day is near:

   “They have eyes but they cannot see,
   They have ears but they cannot hear,
   They have heart but they cannot understand”

 9. zam says:

  salam..

  sy tahu kamu realist..tapi hati- hati bila menaip..salah taip maksudnya salah makna salah makna maka salahla pemahaman nye.

  ‘Sudahlah cari benda-benda tersirat’ aper maksud kamu.? kamu sedar dan amat faham tentang apa yg kamu tulis sy tak salahkan kamu , separuh yg kamu tulis mmg benar maksud nya..tapi bila dah bercampur aduk dengan sikap realist kamu + emosi..jangan terlampu lantang sangat.

  dalam mengenal diri sendiri banyak benda yg tersirat dan rahsia untuk kita fahami.

  jgn merasakan dgn apa yg kita dah lalui dan kita ada sekarang sudah cukup untuk menilai (memberi gelaran yg tak elok kpd orang lain).

  terima kasih.

  • Zade says:

   The message here is : Selidik dulu sebelum telan bulat2. Itu je. Bukan pasal dia ni realist atau emosional…

   • zam says:

    cuba ingatkan saja. contoh jgn lebelkan orang sebagai bodoh..adakah kita sudah cukup pandai.kalau ia terserah.

    kerana apa yg sy lihat penulis seperti sudah khatam tentang keadaan duniawi.lantang bersuara.

    contoh yg paling mudah merendah diri adalah sifat yang paling mulia.

    jgn merendah-rendahkan orang mungkin ilmunya rendah.tapi amalannya?

    sama-samala kita perbaiki diri..sy sendiri pun sedang cuba.

    satu lg ttg orang yahudi…

    Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang yahudi dan Nasrani menjadi pemimpin-pemimpin(mu); sebagian mereka adalah pemimpin bagi sebagian yang lain. Barangsiapa di antara kamu mengambil mereka menjadi pemimpin, maka sesungguhnya orang itu termasuk golongan mereka. Sesungguhnya Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang zalim. (QS. 5:51)

    Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. (QS. 5:82)

    jadi sudah jelas tujuan orang2 yahudi. mereka membina peniagaan yg besar yg mana dibawah ada orang beragama islam bekerja dgn mereka..

    sekian

 10. hafiz says:

  http://mistisfiles.blogspot.com/

  Bal, sure ko dh tgk blog ni. tp ni blog yg plg bodoh aku penah jumpe. dan aku terjumpe ayat ini “Makmal penyelidikannya terletak di satu kawasan rahsia yang dikenali sebagai Area 77 di tengah-tengah wilayah segitiga emas Kuala Lumpur”. HAHAHAHAH..Area 77 kepala juboooo la wey…mafakka…

 11. suhaimiramly says:

  OK thanks all commenters.

  Siapa2 nak link / copy entri ni, go ahead, with proper attribution ok 🙂

 12. blog ni mengarut says:

  kesian….itula yang bole aku cakap..

  Al-Quran penuh dengan maksud tersirat, begitulah dunia ni..banyak teka-teki yang telah lama Allah berikan untuk membimbing umat Muhammad saw, dari segi ekonomi, politik, hari kiamat dan akhirat. Sedarlah orang nasrani dan yahudi tidak akan mengikut kamu selagi kamu tidak mengikut agama mereka.. Allah telah nyatak 1400 tahun dahulu di dalam al-Quran, apakah maksud tersirat daripada yang Allah tulis tu?

  tepuk iman tanya selera

  • noname says:

   Sedangkan Rasulullah sendiri tak mampu beri hidayah kepada org yg baginda sayangi, inikan pula hujah kita. Sama-sama doa agar Allah sahaja melakukan apa yang Dia kehendaki.

  • yang sibuk cari maksud tersirat iklan tv kejadah apa?

  • KageSenshi says:

   It is He who sent down upon thee the Book, wherein are verses clear that are the Essence of the Book, and others ambiguous. As for those in whose hearts is swerving, they follow the ambiguous part, desiring dissension, and desiring its interpretation; and none knows its interpretation, save only God. And those firmly rooted in knowledge say, ‘We believe in it; all is from our Lord’; yet none remembers, but men possessed of minds. [3:7]

   paham2 la sendiri ek ..

  • sakiinah says:

   ye…dan Al Quran juga menyatakan bahawa Allah itu sebaik2 perancang,kerana jika Allah tidak membenarkan ‘perancangan yahudi’ , tak mungkin akan berlaku.

   Yg pasti , kita sebagai umat islam perlu berubah, tingkatkan prestasi diri,jgn menunding pada Yahudi ja..

   kdg2 kita lupa kuasa sebenar letaknya pada Allah, bukan yahudi, yahudi tetap yahudi tapi kita sebagai umat islam perlu memperbaiki diri menjadi lebih baik dari yahudi. bukankah itu lebih baik?

 13. aiai la says:

  baru je tgk iklan tv3 tuh.. rupanya bersepah blog citer pasal freemason la santa clause la bla bla bla la.. sesak dada ku membacanya …
  and i was thinking rugilah tv3.. habih RM beribu-ribu buat CG iklan tuh (tak termasuk designing segala intricate Illuminati symbols) pastuh terpaksa tarik balik.. ish!
  ps: kenapa ada org eja clause=claus4? heheh

 14. Hamba Allah says:

  Akal kurniaan Ilahi..gunakan sebaik mungkin, rujukan kita bukan buku2 Mat Saleh n masuk tmpt Mat salih shj tanpa betul2 masuk ke hati n mdalami maksud Al-Quran itu sndiri..maksud di dlmnya sdh cukup menerangkn baik @ buruk..suluhila n bandinglah ilmu anda yg HEBAT dperkatakan itu dgn makna2 itu..nescaya anda akn faham..ada point yg betul n ada yg salah tnpa anda sedari..Realitinya Al-Quran adalah sumber utama kebenaran,.rujukilah n fahamilah jika anda betul2 ISLAM..nescaya anda akn mndpt jwpn sbnr yg mengelodak sgt dhati..smoga mendapat Petunjuk dan HidayahNya..i-allah…kurangkn bckp mengikut nafsu+akal, kelak binasa diri..;)wallahualam

  • diri sendiri says:

   sokong!!! pinjam ayat “kurangkan bckap mghikut nafsu+akal, kelak binasa diri”.. to ashraf, mmg org melaka rileks je ckap lahabau, hawau sume tu..tapi terang2 ckp bnde2 tu xbgus kan? kalau kau bce, msti kau akn ckp camni,”alah, ko tu bgus sgt ke xpnah mncarut sume?” kan? ak xlarat nak tulis byk kali tapi jwapan tu ade kat komen ak kat atas2. sory susahkan kau. hihihi..xsemestinye ape yg org lain BIASE buat,bnde tu xsalah.. know what, niat x mghalalkan cara =)

 15. umat nabi Muhammad says:

  takde satu pun Kalam Allah, nas or hadis…ish tokleh pakai cakap budak berlagak pandai ni..semua berlandaskan akal fikiran,logik dan rasional semata2….tapi manusia akhir zaman mmg dipenuhi dgn orang2 seperti kamu..mintak jauh Nau’zubillahiminzalik..kalau saudara masih mengaku orang islam perbykkn lah ilmu KETAUHIDAN kalau masih ada sekelumit iman di dada..WALLAHUALAM

  • noname says:

   Inilah yg terjadi bile Quran dijadikan sumber kedua dalam menentukan hukum2 dalam kehidupan. Moga dia sedar.

   • perlu ke? says:

    dan juga x abeh memahami maksud al-quran..cmnie lah…
    belagak pandai…pasal dunia jek pandai!

   • noname says:

    kalo ko xleh trima alquran dalam hidup ko, jangan ajak org buat bnde same mcm ko buat. org lain xnak sesat mcm ko.

   • diri sendiri says:

    noname xelok ckp camtu..i mean yg “kalo ko xleh trima alquran dalam hidup ko, jgn ajak org buat bnde same mcm ko buat”. pnulis ni mmg ade kekurangan, ak pn xstuju pasal article ni..dye blm kaji the arrivals kot. hihi..anyways, jgn ckp cam ayat yg ak petik tu. tu nmenye ckp ikut sdap mulut. nnt snang kne counter blik. bak kata salah sorg commenter kat ats, jgn ckp ikut nafsu sgt, kelak binasa diri..ak sokong kau tapi ayat tu ak xbrpe la. sorry eh, just nak tgur je sbb ramai yg bce..bole trme ngn hati terbuka kan? hee..if ak ade silap, ko pn tgur la ak eh..=)

 16. nadia says:

  Saya kesian dgn golongan semacam awak yang masih lagi nak perjuangkan hidup hedonisme di dunia ni.

  Realist? Naaah, you’re more like a MATErialist to me! (Uhuk2)

  Suka hati awak la nak percaya or tak teori2 ni, tak perlu nak berbangga dengan kejahilan awak kerana terlalu banyak kebenaran disebalik teori2 ni.

  Kat malaysia melayu ni memang dah dibutakan hati/ dah dimanjakan dengan kemewahan duniawi, maka butalah mata & butalah hati untuk membezakan yang HAK dan BATIL. They just go with the flow & jd pawn of the game.

  Apapun yang penting akhirat nanti jgn salahkan orang Muslim lain/ buat2 tak tahu dan ckp ohhh saya tak terpikir/ tak tahu pun. Don’t blame others ye!
  Allah dah beri kita guidance of Quraan & Sunnah to CAREFULLY follow the ONE true path,dan beri kita akal fikiran & logik.
  The rest is up to you.

  Wallahu’alam.

  • zaubardi says:

   Nadia,

   I support u dan berharap komen saya tak berbaur emosi.

   1.Tuan punya blog punya resource dan pemahaman sendiri kita patut akur dan hormat.

   2.Tapi adakah kami walaupun tidak alim tapi percaya pada satu jalan lurus yg menyatakan faith kita(islam) adalah satu perkara yg tak boleh dicampur aduk malahan di diserupakan dgn budaya atau agama lain patut dianggap kolot? Fakta ini dah ditulis dalam kitab beribu ratus tahun dahulu.

   2.1.1 Kolot? – Jika katakan kita patut terima yg imej santa itu boleh diguna pakai dalam iklan itu atas dasar modernisasi, siapa santa claus itu? aka a priest named saint nicholas? a myth isnt it?

   2.1.2. Hari Raya Aidilfitri adalah perayaan keagaamaan bukan kebudayaan, bayangkan kalau ada iklan tv perayaan hari wesak / deepavali pun ada unsur agama lain, adakah pengikut agama tersebut akan berdiam diri?

   3. Sedangkan Indonesia tu praktik pancasila, sepanjang saya pernah tonton iklan2 hari raya atau rancangan kerohanian agama2 di sana, tidak ada langsung unsur campur aduk,jadi di sini..?

   4. Saya percaya akan kewujudan konspirasi group di dunia ini dan kerja2 konspirasinya (atas dasar latar belakang military).Tapi bagaimanapun, satu perkara buat pembaca blog ini yg kita perlu akur ialah, kita tak patut tuduh yg illuminati adalah dalang di belakang iklan TV3 baru2 ini. Mungkin ramai penulis2 blog yg pro anti conspiracy terlampau cepat membuat andaian. Sebab, kita patut lihat di satu sudut, wujud iklan ini adalah kerana IDEA/ILHAM. IDEA dan ILHAM boleh jadi dari kerana pengaruh dan requirement penghasilan iklan tersebut. Anggap sahaja iklan ini terjadi atas kesilapan. Jangan dilupa waktu 50an – 60an, budaya org2 kita kuat dipengaruh british.Jadi pada pendapat saya, kes baru baru ini adalah kerana masalah aplikasi idea. Contohnya seperti penulisan lirik lagu, sekali baca mungkin kita anggap maksudnya ialah : A. tapi penulis ingin sampaikan ialah B dalam bentuk puitis dan “double meaning”.

   Jadi oleh itu saya cuma berasa, tidak patut apa2pun perayaan agama2 di malaysia ini diperlakukan seperti tempohari. Pihak2 yg sukakan iklan itu tak patut membuat keputusan mutlak yg segelintir org2 lain akan bersetuju bulat2 dengan penghasilan iklan tersebut? dimanakah rasa hormat menghormati? Mungkin memadai atas konsep 1 malaysia dan kesatuan berbilang kaum dgn menyertakan bangsa2 lain di malaysia di dalam iklan itu dengan bersalaman dgn org islam contohnya sebagai simbolik kita mengenali dan iktiraf kepercayaan masing2.Begitu juga dengan sambutan2 lain sebaliknya..

   tentang conspiracy theory, and zionism(segilintir yahudi)

   1. Anda sukakan fakta? bacalah fakta tumbesaran Hitler yg membuat dia benci yahudi(it is even made as a presentation for motivational or team building program on how and why he became such monster).

   2. 911 – Kerja siapa?
   —-
   Kalau tuan blog ini kata ada fakta dan bukti kerja2 arab,
   – mungkin juga, siapa yg trained Osama Bin Laden waktu perang Afganistan dan Russia?Mungkin taktikal nya mmg dah cukup hebat.
   Tetapi still, bangunan WTC runtuh umpama dah di letak bomb peruntuh bangunan..hmmm?

   Yahudi? hmm ok lah kita be specific – Zionist.segelintir yahudi yang bukan ortodox…kerana yg ortodox percaya mereka tidak patut punya negara dah tertulis dalam kitab torrah mereka..

 17. suhaimiramly says:

  lagi lagi
  bring it on 😛 kekeke

 18. yus rezal says:

  Kata pepatah : Kuman diseberang laut nampak,gajah didepan mata tak kelihatan

  Itulah yang terjadi kepada penyokong teori kospirasi.

  Korang gunakan Al Quran sebagai alas dan tuas memperkuatkan pendapat korang.Mana lebih penting, Al Quran atau Teori konspirasi itu sendiri? Al Quran,Kalam Allah Yang Maha Halus korang anggap tersirat seperti pantun dan prosa, teka teki yang perlu diselesaikan?

  • faizah roslaini says:

   Salam.

   Terima kasih atas pos ini dan threadnya, saya lebih berkeinginan untuk membaca dan mencari yang tersirat di dalam Al-Quran, ‘seperti pantun dan prosa, teka-teki yang perlu diselesaikan?’.

   • KageSenshi says:

    It is He who sent down upon thee the Book, wherein are verses clear that are the Essence of the Book, and others ambiguous. As for those in whose hearts is swerving, they follow the ambiguous part, desiring dissension, and desiring its interpretation; and none knows its interpretation, save only God. And those firmly rooted in knowledge say, ‘We believe in it; all is from our Lord’; yet none remembers, but men possessed of minds. [3:7]

   • yus rezal says:

    Sekadar peringatan….

    Telah disebutkan riwayat dari Ibnu Abbas -radliyallahu ‘anhuma- dari Nabi -shallallahu’alaihi wasallam-:

    “Barangsiapa yang berbicara (menafsirkan) tentang Al-Qur’an dengan pemikirannya tentang apa yang dia tidak memiliki pengetahuan, maka bersiaplah menyediakan tempat duduknya di Neraka.” (Dikeluarkan oleh At Tirmidzi, An Nasa’i dan Abu Daud, At Tirmidzi mengatakan : hadist hasan).

 19. amy says:

  THANK you for this article.

  I heard all the fuss about the TV3 ad. I watched it, and thought, la, tu je ke? Granted, it was tactless, but it was blown way out of proportion.

  Then when I read that ‘conspiracy theory’ article? My *facepalm* was pretty epic. Kenapa la org Melayu ni paranoid sgt? If our religious foundation is strong enough, mesej2 ‘tersirat’ camne pun takkan boleh affect.

  • pinklavender says:

   assalamualaikum..

   urusan amal ibadat dosa pahala kita hanya Allah sj yg maha mengetahui.. yakin sgt kah kita semua amal itu diterima Allah? kita manusia yg lemah.. banyak melakukan kesilapan.. bertaubatlah..

 20. am88 says:

  sy sgt stuju dgn hujah ‘aku’…cara pyebaran dakwah gol.kafir adlah brbeza mngikut zaman dan situasi smasa..klu dlu mgkn mreka xde mslh klau nk sebarkn ajran mrka terang2an..tp skrg ni dgn lahirnya ramai gol. cerdik pandai,mrka xblh lg mnggunakn cara yg lame..dan inilah yg dilakukn mrk hari ini,dakwah scra halus…kdg2 kite kne brfikir gk sejauh k depan dan xleh brfikir logik smata2…cthnya prkara2 ghaib,klu kita gne logik je mknenye sume cite2 brkaitan syurga,neraka,dosa dan pahala tu xbtul la…dan 1 lg,jgnlah mlabel org len bodoh skiranya kita blum ckup ilmu..

 21. faizzal says:

  Haha.. byk lak komen kali ni.

 22. Norhaizad Bin Ab Rahman says:

  Assalamualaikum,

  Cayalah Bal. Aku sependapat gak ngan ko. Kite ni terlalu suka sangat nak percayakan pada benda alah konspirasi teori ni. Asyik2 nak kata orang ni mempersendakan orang tu la. Macam2. Lepas tu dok tunding jari kat orang Yahudi.

  p/s: ko kenal x aku sape Bal? huhu..

 23. suhaimiramly says:

  heheh aku kenal haizad dan faizzal…dua2 schoolmate aku kan. welcome aboard. apa khabar korang? buat apa sekarang ni?

 24. blog cari publisiti says:

  ntah apa2 penulis blog ni??
  tulis pakai dalil akal je,
  mna dalil quran??hadis??klao dah pandai sangat!
  Allah dah cakap kaum yahudi dan nasrani xkan redho dengaan orang islam selagi orang islam tak ikot telunjuk dorang,dlm quran dh jelas bgtau.
  sbb org pemikiran mcm ni la islam kena tindas
  yang mna backup iluminati n freemason ni klo di perhatikan ntah apa2 blog dorang,tak da unsur islamic langsung!
  ak tak hairan la klau ada org2 dalam blog ni jugak dari golongan freemason!
  gaya pemikiran pon dah boleh agak!
  dunia akhir zaman.
  kita tunggu padang mahsyar nanti!tunggu dan lihat!

  • keyboard warrior,,on your mark..get set..BOOM!

  • sakiinah says:

   Percaya benda/perkara selain Allah itu syirik, tapi percaya teori konspirasi….macam mana ye hukumnya?

   Hati2..jangan sampai terlalu taksub dgn konspirasi2 yg mungkin memakan diri …

   • diri sendiri says:

    sakiinah pertikaikan mcamtu? okey LETS SAY..” percaya benda/perkara selain Allah itu syirik, tapi percaya maths is fun..macam mana ye hukumnya?”

    ha, klakar x? mmg btul jgn smpai terlalu taksub, mmg sy sokong sbb mungkin nnt memakan diri..
    tapi yg perbandingan hukum tu xtepat lahh. org yg taksub mmg salah la, tapi macamana plak dgn org yg anggap bnde tu ade bnarnye, and kte perlu bsiap sedia, aware dgn sgala kmungkinan?
    are they all u wanna call syirik??
    jgn buat perbandingan yg salah..nanti mmg memakan diri..wallahualam..

  • balangkaca says:

   Assalamualaikum…

   mmg betul teori konspirasi tu banyak yg mengarut…
   jgn kite percaye seratus peratus…
   tapi…….
   perlukah kita percaya 100% kat surat khabar? tv?internet?

   sbb tv bgtau yg 9/11 tu org islam yg buat..
   sbb tv bgtau ade org kene liwat dgn bekas menteri
   sbb tv bgtau macam2..

   so..tak payah la kondem macam2 pasal teori konspirasi ni…kite ambik maklumat dalam teori tu sebagai iktibar dan sempadan…

   konsprirasi tu ade di mana2…sama ada kita celik atau buta..

   wassalam…

 25. ansarullah says:

  kesian penulis blog ni..dia xcukup ilmu2 hadis ttg yahudi,dajjal,ekonomi riba,yakjuj makjuj..haih ini lah bahana pendidikan sekular..NOVUS ORDO SECLORUM dah berjaya nampaknya..mungkin mereka ni fikir kemajuan itu ialah duit,kereta besar,bini cantik,rokok,etc..ni lah Malay 3rd class..za lika mata’ul hayati dunya!

  • pinklavender says:

   ansarullah.. dulu study di mana yee? mcm kenai jeee

  • kuku says:

   Macamana dengan membaca entry blog yg simple begini awak boleh buat kesimpulan bahawa penulis blog ni tak cukup ilmu hadis dan AlQuran? dan siap nak tunggu dan lihat di padang mahsyar? Dah berapa lama awak kenal dia sampaikan awak mudah sangat nak melabel orang begini? Baru 5 minit baca entry ni? Atau dah kenal penulis sejak 20 tahun lalu?

   kalau tak suka, pergi saja, tak perlu habiskan pembacaan dan kumpul geram lama2 dan seterusnya buat personal attack dgn menjadikan AlQuran dan Hadis sebagai perisai (sbb tak ada hujah lain untuk patahkan usul2 yang diketengahkan oleh penulis). Saya tak faham kenapa balik2 semua nak menyelamatkan diri dengan mengaku dirinya hebat sbb ikut ajaran agama (which is good) TAPI tak buat kajian untuk patahkan segala hujah2 penulis ni.

   Saya masih menunggu hujah yang boleh mematahkan entry penulis ni tetapi hampa. Lebih banyak personal attack yang saya anggap datang dari pembaca baru dan nampaknya lebih ramai lagi yg berminat nak tunggu di Padang Mahsyar. Silakan.

   • ansarullah says:

    maybe itu inferens..sbb kalau dia byk tau hadis akhir zaman, dia mesti sensitif isu2 mcm ni..apa yg dibimbangi ialah penularan pemikiran sekular.

    apakah kompas mu jika kamu sesat?

   • huyos says:

    hidup dalam sekularisme boleh menyesatkan anda.sekian

   • zaubardi says:

    Kuku
    —-
    Saya stuju untuk kita tak batut..bangkitkan point tentang siapa kita di padang mahsyar. 5 minit sebelum sakaratul maut belum tentu kita mati dalam islam. Jadi disini, kita perlu tau kenapa kita tak setuju atau setuju atas issue dan kes tempohari..

    Sebab sekiranya (mohon dielakkan) kita berdosa sekalipun, taubat dan doa kita urusan Allah.Jangan atas asbab blog ini kita hukum penulis blog ini. Yang penting kita berbahas pendapat dan hujah masing.

 26. Bashir says:

  Bal, ko dah keje tv3 skrg? kahkahkah. Malam ni gi masjid pakai songkok hitam tau.

  • suhaimiramly says:

   kekeke…aku TV3 pon dah bertahun tak tengok… sekarang ni aku tengok TV pun sebab nak tunggu azan maghrib je…bosan lah tengok TV…buang masa je

   Weh…apa cerita? diam je

 27. suhaimiramly says:

  lagi…lagi…bring it on… 😀

  aku nak tengok sedalam mana lubang kebodohan rakyat malaysia

 28. SunGeY says:

  Wah macam-macam komen …

  Pada pendapat saya, penerbit iklan tu nak buat iklan yang ala-ala 1Malaysia dalam konteks perayaan. So jadi secara tak langsung ada unsur2 Krismas, Buddha dsbnya (agama rakyat Malaysia).

  Ini memang silap TV3 bahagian content development. Agama tidak boleh disatukan.

  Tapi yang hairannya ada orang nak mengaitkan kesilapan tersebut dengan teori-teori konspirasi yag BODOH. Tang mane yang bodoh? Ni saya tunjuk petikan dari satu blog.
  Kebodohan ini terhasil dari sifat over-analyze dan paranoid.


  1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
  2.Buku – Bible
  3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
  4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
  5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis6.
  Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.
  Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran. ”

  Dan banyak lagi yang konon-kononnya di”bongkar”kan. HAHAHA (sila Google petikan di atas jika nak tau blog mana yang tulis tuh)

  Tuan-tuan dan puan-puan,

  Kalau anda overanalyze ape-ape benda dalam dunia pon, anda 99.99% akan jumpa apa yang anda nak lihat.
  Ini hukum alam.

  Ini namanya “confirmation bias”. You see what you want to see.
  Kepada sesiape yang tak biasa dengan dunia akademik, “confirmation bias” juga adalah masalah yang biasa berlaku dalam mana2 kajian intelek.

  Dalam bidang yang kurang intelek seperti teori konspirasi, masalah “confirmation bias” ini sudah tentu 10000x lebih teruk, bodoh dan membodohkan umat Islam.

  Sekian.

  • fza says:

   la..kan dah cakap 2 sbg lambang.
   ape yang bodohnye?

   • kuku says:

    Meh sini fza, ini lambang aku pulak :

    Budak lelaki – Budak sekolah rendah
    Buku – Buku latihan matematik
    Pondok buruk beratap rumbia – Rumah nenek di kampung. Nak raya kena la balik kampung kan? Tapi sebelum raya kena la siapkan kerja rumah.
    Malam yang gelap – Baru lepas berbuka dan solat Maghrib, buka buku sekejap sebelum ke surau untuk Solat Isya’ dan Tarawikh
    Mentol lampu – Rumah kampung tak sesuai pakai chandelier
    Sangkar burung – Atuk memang suka bela burung sebab bunyinya menggembirakan
    Tingkap terbuka – Nak bagi angin masuk sebab rumah nenek tak ada kipas siling

    Still photo itu menunjukkan satu persekitaran yang Islamik, penuh ciri-ciri kekeluargaan dan intelektual.

    Aku bagi contoh confirmation bias saja sbb jelas ko tak faham apa benda tu.

   • SunGeY says:

    Good point kuku. Ramai orang memang susah nak faham.

    Ramai orang bila menafsir, diorang pakai bedal je .. lepas tu konon-kononnya dah terjumpa maksud “tersirat”. HAHAHA.

   • bobo says:

    ko nih la yg org kate bebal susu.. bebal tahap teratas.. kalo mamat kt blog tuh x bgtau mksd lambng2 tuh.. ko rase ko tau x? tuh sume ciptaan.. org melayu islam kita slaloo gitu.. selalu pkir bkn2.. mcm la kite nih maju sgt smpi yahudi nk hancurkan sgt kite nih.. isk22.. bukak la pikiran.. islam tuh suro umat dia maju.. bukan jd kolot.. iklan seminit pengertian konon2 mendalam gler.. come on.. kite sume kan dh besar..

   • afif says:

    emm..sbnany ak da taep panjang…tapi ak short kan la…israel negara ketiga terhebat sistem ketenteraan dye ok…tak de la maju sngt yahudi ni….org israel tu bkn org yahudi…org melayu ok…melayu la maju…ap da diorg ni…tu pn tak tau…org yahudi mne wujud…melayu yang dok serang palestin tu…ap la diorg ni…tu pn tak tau…

    klw mamat kat blog tu tak bg tau ak maksud iklan tu…ak boleh perasan la iklan tu mcm haram…cume tak tau la maksud mentol…ak tak kesah bende remeh haram tu…budak laki…mentol…org tua…tapi bile ad tulisan jawi terbalik…ad gambar pokok krismas masa hari raya aidilfitri..mata ak pn tak sedap gak nk tengok…tengok beca terbang pn tak sedap gak ak tengok…selama ni tak de pn org nk wat iklan mcm tu…bende2 terbang mcm ni bukan budaya melayu…apsal tetibe lak nk wat mcm tu…
    tak nampk ke ap kesan bende mcm ni di panjang2 kan???sorg2 pikir endah tak endah je bende mcm ni…paham tak kenape??tu la…masa sekolah dulu slalu ponteng kelas agama…klw da rosak…jgn rosak kan org laen…rosak sendiri je la…tak cool la ko…

  • sakiinah says:

   SETUJU!!!

   Sudah tertulis bahawa Islam akan kembali ke zaman jahiliyah. Sudah tertulis Yahudi akan kembali ke
   Palestin. Jika ada sekalipun perancangan Yahudi, semuanya sudah dirancang oleh Allah yang membenarkan perancangan tersebut berlaku.

   Persoalannya, kita sebagai umat Islam yang perlu berubah, perlu meningkatkan diri sendiri dan tidak menunding pada Yahudi untuk menutup
   kelemahan sendiri.Kerana nasib seseorang takkan berubah selagi dirinya tidak berubah.

   Sesungguhnya Allah itu sebaik2 perancang & pelindung dari segala yang menimpa umat Islam. Percayalah pada perancangan Allah dan mula
   merancang untuk mempersiapkan diri dgn pelbagai ilmu ekonomi,politik dsb. sebagaimana umat islam terdahulu.

 29. bird says:

  bila tengok iklan tu, terus aku rasa mencanak2 nak masuk illuminati, christian, buddha, freemason, yahudi – serentak!..

  MUAHAHAHAHA…

  paranoia tak bertempat..

  agak2 berapa ribu rakyat malaysia murtad tengok iklan tu?

 30. khairuddin says:

  Assalamualaikum.
  Akal fikiran aku mudah je memahami mesej tersirat tuan empunya blog ni..aku pun pelik kenapa ar kebelakangan ni ape je benda mesti dikaitkan dengan Yahudi dan Freemason??
  Ye..aku akui Islam telah ditindas,telah dijajah..tapi sapa yang membenarkan kita dijajah??hari-hari diselubungi misteri freemason..tengok tu nampak illuminati,tengok ni nampak agenda yahudi..tak ke dijajah akal fikiran namanya??masing-masing bangga kononnya dah tau bezakan mana HAK mana BATIL, konon dah sampai tahap ke-3 ilmu makrifat..
  Aku mintak sangat-sangat pada golongan yang tahu bezakan HAK dan BATIL ni,tolongla sertai pasukan polis..khidmat anda amat-amatla diperlukan dalam menyelesaikan kes-kes jenayah Malaysia..

 31. siapakah Suhaimi Ramly? says:

  ansarullah setuju dgn anda,
  penulis blog ini Suhaimi Ramly ialah seorang bekas pelajar di universiti terkemuka di United States..

  “A little bit about my background: I was born in 1982 in Kuala Lumpur, Malaysia. I went to school at SK Gombak Setia, SM Seri Gombak and MRSM Jasin (now known as MRSM Tun Ghafar Baba). I have been living in KL my whole life, except for five years when I went to college in Boston.

  I attended Massachusetts Institute of Technology in Cambridge, Massachusetts from 2001 to 2005, studying Mathematics and Writing. I graduated with a Bachelor degree in Mathematics. At MIT, I was a resident of Senior Haus. I still miss Boston sometimes (not the Boston winter, though).”

  ntah ape pemikiran yg dah ditanam dlm minda seorang genius mathematician ni ye… Wallahu’alam..

 32. tira azhar says:

  assalamualaikum, every muslims here.

  ingin saya luahkan rasa kecewa yang teramat sangat, kepada author dan rakan2 seperjuangan. kata-kata seakan menyokong yahudi, menyokong nasrani dan lupa akan permasalahan utama umat Islam sejagat. ingat ya wahai penulis artikel, saya juga seperti anda, tidak setuju dengan teori-teori konspirasi sebegini, tapi kadangkala ada point2 yang boleh diterima ( berkaitan dengan iklan tv3 yang irrational, yang tak bertepatan dengan tema hari raya, dah macam krismas pulak. saya terima point yang atuk bawak beca tu. kenapa la buat beca tu terbang2. kan macam santa claus bawak raindeer dia.. )

  saya juga ambil kesempatan nak meluahkan rasa kecewa berkali ganda kepada extremis yang suka mencari dan suka menegakkan teori2 anda. sila kemukakan bukti sahih wahai anda yang bergelar ukhti dan akhi. jangan sampai suatu tahap kita menabur fitnah. jangan sampai suatu tahap dek terlalu fokus pada simbol sana sini,kita sendiri leka dan lalai sampai lupa yang lebih baik, iaitu care about our Muslim brothers and sisters dekat Palestine sana. yang dekat gaza tuh memang tengah tersepit dengan sekatan2 yahudi zionis. kan lagi baik kita berfikir macam mana nak improve lagi pandangan orang lain dekat Islam, muslims, who are BELIEVERS, not BEHOLDERS.

  sungguh, sangat kesal dengan perbalahan antara dua pihak yang jelas. dua pihak yang kedua-duanya muslim. sedarlah, agenda yahudi nak memecah-belahkan komuniti muslim dah tercapai. kita penat bergaduh, mereka seronok bersorak. pendapat manusia tak sama, tapi cara perluahan pendapat dan berbalah tu perlulah kena pada cara.

  assalamualakum,
  dari hati yang kecewa.

  • SJ says:

   ukhti dan akhhti… anta ada proof ke santa claus tu ajaran kristian ???

   ada perpecahan, orang yahudi yang buat ??? ni bukan fitnah ke ??? apa bukti orang yahudi buat ??? Ko fitnah orang bukan Islam pun fitnah gak tahu ???

   Jangan semua perpecahan kita, kita salahkan yahudi.. tu la yang dinamakan bodoh..

   perpecahan kita tu, tengok pada diri kita sendiri.. tengok kesalahan kita..

   kalau ko nak letak kesalahan tu kat yahudi, dari zaman nenek ko pakai skirt sampailah ke zaman cucu ko pakai tongkat pun, ko takkan selesaikan masalah nie..

   harap maklum..

   • huyos says:

    Yahudi zionist tu kan musuh Islam..apa lg ko nak bantah..so kebnykan masalah dekat dunia ni sebab kaum ni la..n kaum ni dah control org islam..so org islam pon bermasalah jgk..point aku ialah sekrg ni kita kena kenal musuh sebenar kita sape.. tu je.

   • bapak sj says:

    dia bantah la, hiburan2 yahudi,minum mkn..makanan product2 yahudi..belajar ideologi yahudi..tu la perangai lebih kurang mempertahankan yahudi..kalau tidak NAJIB tak lantik la YAHUDI ZIONIST APCO sebagai penasihat..melayu2 otak dah jahanam semua ni

 33. peace says:

  salam.wahai kawan2 jgn la gaduh2.semua ada pendapat masing2.pendapat masing2 pon ada bahan sokongan.yang saya baca artikel ni xda pon bahan sokongan…..
  sebagai contoh kata 9/11 owg islam yg buat.bg link biar kami tgk apa buktinya.yg banyak kami tgk mengatakan kejadian kapal terbang langgar bangunan dan bangunan 2 roboh sampai kebawah mmg x logik la.pergi la tanya engineer2 yg dah blaja.diaorang tau lah menda 2 logik ka x.lagi 1 dlm teori2 itu…ada benda yg rasanya sukar untuk berlaku secara kebetulan..mungkin ada teori2 yg agak keterlaluan.tapi x semuanya x betul???

 34. suhaimi bijak pandai says:

  ko dh kena mind control.

 35. suhaimiramly says:

  ok aku dah nak pegi keluar bukak puasa dengan aidan gang…thanks to all commenters…kalau aku balik nanti tak sampai 100 comments…siap korang…kekkeke

  bring it on 😛 kasi panas2 lagi

  • tira azhar says:

   semoga Allah beri hidayah kepada kamu untuk lebih melihat dan lebih menghayati.

   “ingin sekali melihat post2 yang lebih bermanfaat. namun dah tersalah blog-hopping, hailaa.”

 36. hehe says:

  salam~ pada pendapat saya, konspirasi itu wujud tetapi bukan semua perkara di dunia nih berkaitan dengan konspirasi, saya bukanlah pengkaji konspirasi tetapi saya cuma ingin mengingatkan bahawa yahudi sentiasa mencari jalan utk menjatuhkan islam, dan ini berlaku smenjak zaman nabi Muhammad SAW hingga sekarang. tetapi ape sahaja perancangan mereka, tidak akan terjadi tanpa keizinan Allah. dalam Quran “dan orang-orang (Yahudi Yang kafir) itupun merancangkan tipu daya , dan Allah pula membalas tipu daya (mereka); dan (ingatlah), Allah sebijak-bijak Yang membalas (dan menggagalkan Segala jenis) tipu daya. (Ali ‘Imran 15). Allah telah berfirman bahawa memang yahudi merancang tipu daya, maknenye wujud konspirasi2 mereka ini tetapi Maha Suci Allah yang menentukan, mungkin ada yang berjaya kerana Allah mahu menguji hambanya. Wahai penulis, saya terkejut bahawa anda percaya bahawa org islam yang meruntuhkan WTC…Percayalah, org islam tidak akn membunuh diri melakukan perkara ini.. ini bukannya jihad tapi bodoh..saya juga terkejut saudara seorang yang hebat dalam mathematic…tapi, saudara tidak dapat melihat logiknya jika bangunan di langgar pesawat, kenapa ia runtuh kebawah? seolah2 di bom pada piling2 bangunan tersebut……renungkanlah, bukan semua perkara didunia ini adalah konspirasi theory tetapi conspiracy theory itu wujud dan berlaku untuk menjatuhkan islam..Wallahuallam~

 37. khairuddin says:

  alamak..ada bukak cerita bangunan runtuh 9/11 pulak..brader.ko tak bolehla tanya engineer yang dah blajar..tapi kena tanya engineer yang dah tahap master,yang berpengalaman keja lama,then ko tau bahawasanya takde yang tak logik disebalik runtuhan bangunan WTC tu..ni bukan kena langgar kapal terbang remote control beb..tapi kapal terbang besar gedabak..minyak pulak banyak mana..ko kena taula besi melebur pada suhu berapa..macam-macamla korang ni..
  setakat tanya engineer je tak cukup..engineer just master bidang dia je..tapi bidang lain taktau..

 38. niat betul tapi cara salah says:

  salam kepada tuan pnya blog..pandangan anda amatlah bgus utk mnyedarkn mgenai pndgan saudara…tapi satu sahaja yg sya xstuju…

  Dlm nk mmberi pringatan trhadap org len,alangkah elok mggunakan bhasa yg lembut dn tdk mnjatuh dan mggelar org laen sbg jahil dan bodoh..ini bleh mnimbulkn prsaan riak dan smbg dlm hti kta krna mnganggap kta lebih pndai dari manusia2 yg kta anggap jahil dn bdoh..

  Niat saudara mmg bgus tapi caranya sahaja yg sya xstuju…mga saudara tdk mgambil hti dgn ayat sya..

  Salam…

 39. Feiq Apan says:

  baru a few minutes dalam ni. but the debate dah sampai tahap ridiculous dah. rasa kesian pun ade.

 40. saladin says:

  walaupun dia ni claim dia realist..dia pn manusia yg lemah mcm org lain jgk..entry dia yg panjang ni pn bkn semua betul sbb dia manusia biasa..dia hanya realist dan bkn sume dia tulis ni fakta…klau dia x pcaya yg tersirat, bkn sume dlm quran tu makna dia direct, so dia x pcaye ke. Dia dulukan realist akal dia sblum alquran?..sbb tu ada ulama yg kita jadikan panduan utk fhm mksud tersurat dlm kitab suci kita..cuma x semua ulama tu ajar yg betul..semmgnya kita sdg dijajah secara halus sbb klau perang dpn dpn leh klah org kafir ni..quran pn ade nyatakan akhir zaman nti islam semakin jatuh dan naik kembali ble turunnye al mahdi..umat islam jga ada kelemaha minda, itulah pnjajahan secara media la cara senang utk takluk umat islam..bkn takluk ape, takluk iman…itukan janji iblis utk rosakkan anak anak adam?

  • SunGeY says:

   Sila gunakan hujah yang lebih kukuh. Statement2 standard macam “hujah2 tu lemah kerana dia manusia” .. tidak membantu.

   Iblis juga boleh merosakkan anak Adam dengan cara memberi idea-idea sesat tentang teori konspirasi supaya manusia berkhayal, malas berusaha dan lebih suka menyalahkan orang kafir atas kelemahan sendiri.

   Contoh mudah, bagaimana Pope, sami dan tukang sihir mampu memulihkan manusia yang dirasuk syaitan?

   Kebanyakan teori konspirasi tidak realistik kerana tidak mematuhi disiplin ilmu dan logik. Itu topik pokok.

 41. Akim says:

  Sungey ni aku setuju ngan ko sangat2,

  1.Budak Lelaki Melayu – Orang Melayu
  2.Buku – Bible
  3.Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan
  4.Malam Yang Gelap – Islam yang mundur
  5.Mentol Lampu – Pencerahan (Illumination) – Lucifer@Iblis6.
  Sangkar Burung – Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.
  Tingkap Terbuka – Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran. ”

  Ni memang melampau sangat tafsiran karut, pasal iklan TV3 tu memang aku pun rasa tak patut ada unsur agama masukkan sempena hari raya, seolah2 macam nak tunjuk smeua agama itu boleh disatukan atas nama 1 Malaysia.

 42. maryam says:

  Ya Allah,
  mmg suka betul korang ni dengan benda tersirat eh, tak ada satu ayat pun author tulis ORANG YAHUDI tu bagus, ada jugak yg pandai2 baca maksud tersirat artikel ni agung2kan org yahudi.
  shabas bette shabass.

 43. azahari says:

  Takyah pikir panjang. Penulisan anda memang benar belaka. Bab iklan TV3, tu maybe kesilapan jek, as simple as that. Manusia bukan maksum.
  Terima kasih penulis.

 44. hamba allah yang sangat hina says:

  KPDA suhaimi ramly
  bliklah ke pangkal jalan
  back to basic
  alquran and sunnah
  tanda2 dajjal amat hampir.
  semoga kita sama2 mendapat hidayah.
  amin.

  • amin, dari kita tunggu dajal baik kita buat benda lain

   • hamba allah yang sangat hina says:

    mnde2 tuh cume nk kasi kita alert psl dajal tu je

    jgn obses sgt samapi sume keje x jdi
    positif la
    peace no war

    semo kita sama2 dapat hidayah Allah.
    amin.

  • kuku says:

   apa yang membuatkan ko rasa penulis ni dah sampai ke penghujung jalan sampai nak suruh balik ke pangkal jalan? Adakah salah meminta orang lain sedar bahawa adalah sangat membuang masa mengkaji segala-gala SIMBOL-SIMBOL dalam colgate, iklan yg remeh dan cerita kartun, yang mana masa dan kekuatan otak tersebut dapat digunakan untuk buat kebajikan lain? Ko nak suruh dia kembali ke jalan yang mana ni?

  • bobo says:

   adoi.. nmpk sgt ko x bace btol2 dia tulis aper.. main hambur jer ko nih.. dia nk kembali ke pangkal jln cmner beb.. dia x start belok pon lagi ko dh kate sesat.. susah la cmnih.. punya la pnjg mamat tuh tulis ko senag kate dier sesat.. xper la.. slamat ari raye la beb..

 45. Johan Tan says:

  1. Kenapa kita taksub sangat tentang mesej tersirat sebuah iklan, sedangkan banyak lagi unsur-unsur yang bertentangan dengan ajaran Islam yang lebih nyata terpampang di dalam televisyen?

  2. Janganlah kita terlalu terbawa-bawa kepada imaginasi ataupun teori dan omong-omong kosong semata-mata, ianya boleh menyebabkan kita lalai dan seterusnya terperangkap dalam pemikiran yang sempit dan kecil sepertimana yang terjadi pada umat Nabi Musa (AS) iaitu Bani Israel.

  3. Contohnya dalam Surah Al-Baqarah, ayat 67:74, ketika Nabi Musa menyuruh kaumnya menyembelih sapi betina, mereka lebih mementingkan aspek warna, jenis dan rupa bentuk sapi tersebut daripada mematuhi perintah Nabi mereka dan seterusnya pada akhir ayat ke-74, Allah memberitahu kita mereka telah menjadikan hati mereka keras seperti batu ataupun lebih keras daripada itu

  4. Oleh itu, kita harus berbalik pada sumber yang asal, iaitu Al-Quran. Hakikat sekarang Al-Quran hanya dibaca tetapi tidak dihayati maksudnya ataupun tidak dibaca langsung kerana malas atau takut membacanya. Belilah tafsir Al-Quran, bukan terjemahan, kerana jika terjemahan, kita cenderung untuk membuat tafsir sendiri maksud ayat yang dibacakan. Hukumnya haram. Belilah tafsir berkualiti seperti “Tafsir Pedoman Muttaqin” terbitan JAKIM yang walaupun baru siap Juz 1 & Juz 2 (Galeri JAKIM Parsel D3 tingkat bawah, satu naskah RM 40), saya kira adalah lebih mempunyai “authority” dan berkualiti daripada penerbit-penerbit Malaysia yang kemungkinan mementingkan keuntungan, apatah lagi jika ianya berbentuk tabloid seperti Mastika dan Harian Metro. Untuk terbitan yang lebih berkualiti boleh mencuba terbitan Darussalam. Setahu saya pengedar di Malaysia adalah Saba Media, PKNS ada satu cawangan.

  5.Kesimpulannya tutuplah TV dan bacalah Al-quran dengan niat yang baik dan suci, kalau ada yang ragu-ragu segeralah bertanya dengan orang yang tahu. Jangan takut membaca Al-Quran, kerana Al-Quran adalah petunjuk hak daripada Allah kepada orang-orang beriman. Terutama di bulan Ramadan yang mulia ini. Amin.

  p/s: Terima kasih kepada penulis blog kerana usahanya untuk menyedarkan saudaranya dan syabas kepada mereka yang sayangkan agama Islam.

  • Alang says:

   org islam, para waliyallah memegang kunci rahsia ketuhanan.. mereka mengeluarkan dari gelap ke terang

   org taghut a.k.a freemason, para wali iblis juga memegang rahsia ketuhanan. tetapi dari sudut palsu, yg mengeluarkan dari terang ke gelap..

   kedua2nya menjaga darah keturunan.. dan akan bertembung di hari pengakhiran.. itulah mereka tunggu2 selama ini.. yg haq (Mahadi) VS batil (DAJJAL)

 46. Jebon says:

  Bal bleh tak aku nk tambah berkali post sampai cecah 100? Only 7 more to go haha.

  Rather than spending time searching for the truth behind conspiracies (or creating one even), baik la hangpa gi tambah ilmu, buat scientific/non-scientific research…help the economy/people/country. Kalo tak sepandai tue then pegi ler majlis ilmu kt masjid/surau ke whatever…Kalo taknak jugak, haaa pegi main sport sihat sket badan.

  Haa Bal x ckp Yahudi bagus tp bak sini aku nk ckp…derang mmg BAGUS because they worked HARD for it! They work hard in school, college, work. They know there’s no place for them in the afterlife, so might as well go for everything the world has to offer now. And not every Jews is a Muslim hater. I for one would like to go to Israel and learn myself their culture.

  Bukak minda hapela..hangpa tu dok bawah tempurung kot.

 47. kunis says:

  السلام عليكم

  Saudara Johan Tan telah merungkai segala kesulitan. Jadi, tak kiralah penyokong teori konspirasi atau pun tidak, kita semua yang Islam perlu memahami isi Al-Qur’an. Pada yang dah lancar membaca, Alhmadulillah. Tapi mari pakat-pakat belajar tafsirnya pula ya. Di Taman Mirwana, Ampang Hilir ada Maahad Tahfiz Al-Qur’an Al-Itqaan. Di buka kepada semua peringkat umur untuk sertai belajar tafsir Al-Qur’an di sana.

  Pada yang duk buat teori konspirasi tu, berjaga-jaga jgn terlalu taksub kerana tidak semua kita boleh percaya. Pada yang tak percaya langsung tu, jangan pula mem’bodoh’kan mereka. Saya kira di sini, saudara Suhaimi Ramly cuma tidak mahu saudara-saudara muslimnya terlalu taksub dengan teori konspirasi ini. Saya sangat sokong kerana ramai sekarang yang terlalu taksub dan berbangga dengan pengetahuan mereka tentang teori konspirasi ini.

  Nasihat saya, tidak perlulah sebarkan kepada dunia tentang teori ini. Dengan saudara atau kenalan terdekat je la kalau nak sebar sangat. Apa gunanya tahu teori konspirasi tapi tak tahu apa yang tercatit dalam Al-Qur’an? Hidup di dunia ni satu je buku yang perlu kita jadikan rujukan. Itulah Al-Qur’an.
  Wallahu’alam.

  Semoga kita semua mendapat hidayah Allah dan terus di tunjukkan jalan yang lurus kepada kita. InsyaAllah.

  • Jimidadone says:

   betul betulll…gua sokong…jom mengaji…suapaya kita tak terdorong dengan nafsu bila berkata2….

 48. hantujack says:

  bro..pi study dulu apa itu “subluminal message” terutama dlm filem2 & iklan2 utk tatapan jutaan muslim kat negara kita ni..diterap sikit2 dlm pemikiran kita & anak bangsa…sebagai cth kita tgk tv skang..setakat wanita pakai coli tu dah jd macam biasa..KEBIASAAN !!! & satu lagi contoh ..manakah korang nampak pelik kalau terserempak kat tgh jln..wanita tak tutup aurat seksi bermini skirt? atau wanita yg berpurdah ? ….disebabkan glokal ? globalisasi ?

  jgn terlalu obses dlm reveal..bkn semua mata satu tu dajal,bkn semua segitiga tu freemason..tp dlm masa yg sama jgn ingat semua benda berlaku itu secara kebetulan saja..

  * lu minum coke, gua pun minum coke..bezanya lu minum coke & hilang dahaga,..tp lepas minum coke gua “DPT TAHU” coke tu memudaratkan kesihatan & insyaALLAH gua cuba elak dari minum coke lagi !!!!

 49. suhaimiramly says:

  terima kasih semua commenters

  ini komen ke-97, lagi 3 dah sampai target. pasni aku malas nak baca komen2 korang nih hehehe. lantak pi lah apa korang nak pikir…

  thank you semua kawan lama yang keep in touch again because of this entry…meriah korang berfacebook yer…mentang2 aku takde facebook. im looking at you jebon, apan, maryam etc….hehehe

  sapa2 larat lagi, bring it on…tapi aku pon dah mengantok…ZZZZZZZZZZZZZ

  nanti bila2 aku tulis isu lain pulak yang lebih sensasi. watch this space.

  peace all!
  Assalamualaikum

  • Feiq Apan says:

   haha, aku bukan ape Bal, dah lama dah benda2 ni duk circulate kat email. wat semak je. banyak aku nak cuba tulis pasal ni tapi tak tertulis, but in the end thaks you, you sum it all nicely.

  • maryam says:

   hahah i know you would have spotted me. kehkeh
   anyways, malas mau campur perbalahan tak mendatangkan pekdah.
   good to know that Bal’s back! keep on writing~

  • mar says:

   suhaimi pondan,..ekau pandai buek crito pendek akal, pastu ekau lari yo…telor ekau kasi kat apan sebiji,sebiji lagi ekau kasi kat sungey ekekeke

 50. aidi-safuan says:

  haha… teori konspirasi semua nih. kejap jer meresap dalam diri orang malaysia nih. percaya la. orang malaysia nih(including me of course) kan suka gembar-gemburkan berita. try la tengok. kes aminurrashid kena tembak ngan polis, boikot barang yahudi, iklan raya tv3 dan banyak lagi. semua benda nih punya la riuh rendah orang malaysia nih “konspirasi”kan. lepas 2 minggu, senyap jer. takde dah nak boikot barang yahudi dah.

  tapi aku suka kalau benda-benda camnih di kontroversikan. sebab nanti kita akan tengok berapa ramai yang tiba-tiba menjadi cerdik pandai komen pasal mende kontroversi nih. huhu…

 51. Khairul Firdaus says:

  Salam Bal,

  Interesting topic. At least ada juga org sedarkan about all these conspiracy bullshit. Kdg2 aku pelik, dari mana diorg dpt sumber2 ni and end up spending the rest of their life just nak bongkarkan these so-called ‘çonspiracies’ instead of nak bagi anak-anak makan, tolong anak yatim, ajar ilmu kat org lain atau perkasakan bangsa…

  Honestly, umat Islam kita bila dah terlalu taksub dgn semua ni, focus kpd nak bina ummah kita lari. Patutnya bina ekonomi umat Islam, di mana seorg ustaz pernah kata, perniagaan tu merupakan sebuah fardhu kifayah, kerana ia dpt perkasakan ummah. Yahudi kuat sebab dia conquer ekonomi. Kenapa kita umat Islam tak fikir ke situ nak perkasa ekonomi kita? Knp terlalu sibuk pasal konspirasi? Klu dpt bongkarkan, apa yg korang boleh buat????

  Ingat, Islam pernah menguasai 2/3 dunia suatu ketika dulu! MCA bergantung kpd ACCIM dan persatuan2 dia untuk funding tapi kita org melayu sibuk pikir ambik projek kerajaan nak jadi kaya. Mcm kerajaan la sumber rezeki kita. Last2 kita jadi lemah, kurang keyakinan diri and waste time dgn all these so-called ‘conspiracies’

  Dulu ada org forward konspirasi ayam KFC kene suntik genetik. Takde lak aku nampak sapa2 jadi mutant makan KFC, takde sape pun report kerajaan, JAKIM suruh tarik balik lesen diorg ke. Mungkin org yg forward tu meniaga ayam jugak, nak jatuhkan bisnes KFC. Last2 inbox aku penuh dgn mangkuk yang percaya benda ni. Why forward these things when you can report it to the authority??? Adakah ini jugak dakyah Yahudi? (Belum lagi email pasal jarum dlm Coke tu)

  Konspirasi or not, for once, boleh tak kita perkasakan diri kita? Improve ibadat kita, ilmu, akhlak, bakat, kebolehan dan keredaan Allah swt ke atas kita… Bukan fokus kat benda yg takde kena mengena dgn kita and kita tak bole control. Klu asyik salahkan yahudi semua benda, smpi bila tak maju… Nak salahkan org lain atas kelemahan kita. Kenapa kita tak layan Yahudi balik dgn ilmu. Al-Khawarizmi, Ibnu Sina semua dah buktikan.

  Please go back to reality and tanya diri, apa perlu aku buat utk jadi lebih baik dari hari ini, dan besok lebih baik dari hari ini…

  • Khairul Firdaus says:

   Btw, kalau bab boikot barang yahudi ni, cousin aku keje kat Jeddah and dia kata pak2 Arab cukup taksub dgn barang2 America. Takde lak satu tanah Arab delcare yg boikot barang2 Yahudi. Tak ramai tahu, R&D untuk senjata2 terbaru America dibiayai oleh negara2 Arab. Di Malaysia pun, lepas demonstrate depan kedutaan America pasal isu serangan kapal misi bantuan Gazatu, kakak2 berjubah gi makan kat McD gak (ni depan mata kau)

   Nak jadi hipokrit senang. Nak salahkan org lain senang. Nak jahanamkan reputasi org lain senang.

   Nak jadi lebih bijak? Nak tambah ilmu? Nak didik anak bangsa jadi lebih baik? Nak naikkan martabat Melayu dan umat Islam? Nak perkasakan ekonomi org Melayu dan Islam? Nak belajar dari org2 Barat ilmu2 dan perkasakan diri supaya jadi sama hebat dgn atau lebih perkasa dari mereka? (Ilmu org Islam yg dicuri oleh Barat). Senang???

   Pikir-pikir kan lah…

  • sakiinah says:

   saja nak mencelah..sal KFC..dah nama ayam..kalau makan bnyk2 sure la cholestrol tinggi…lepas tu pi McD..kentang goreng dia terlalu bnyk preservatives sampai orang siap wat experiment bape lame dia baru reput…apa2 yg dari ‘yahudi’ tu sbnrnya kapitalisme..yg lebih bnyk mudarat dari manafaat..
   dari makanan (Sebab processed dah x organik @ asli & berzat) hinggalah kompeni2 diaorg buka franchise all over the world sampai terjejas ekonomi tempatan..

  • sakiinah says:

   khairul firdaus:

   pak arab sana semua hipokrit..harap minyak ja bnyk tapi saudara sendiri x tlg..lagi tutup pagar palestin ada la…lepas tu tunjuk lah baik dpn tv…huff~~!!

  • Jimidadone says:

   baguslah kalau dah sedar…jom kita gembleng tenaga berjuang tubuhkan NEGARA ISLAM…jom jom jom….barulah kita kuat..kita guna SISTEM ISLAM jomm….tapi kalau lu cakap jer kat sini tapi tak nak berjuang….gua tak respek bro…yang bijak MACAM Bro BAL…apa kita lu buat proposal….kita implement DINAR ISLAM satu MALAYSIA ????….cuba hang calculate….agak2 boleh tak orang ISLAM KAYA ??…sure speculator dan conspirator tak boleh cari makan…

 52. Anti-Khurafat says:

  Bro, tahniah tidak terhingga..sekurang2nya anda telah berjaya menjelaskan segala kekusutan dihati ini..dan menguatkan segala keyakinanku bahawasanya yang duk poyo2 kononnyer mata-hatinya telah terbuka dengan segala pendedahan illuminati haram jadah nie sume..

  p/s: hishamudin rais, walopon bile cakap ko guna bahasa sanskrit konon2 best tapi ko sebenarnyer hampes juga..pecaya karut marut!

 53. * says:

  terlajak perahu boleh diundur..kau mmg cari pasal

 54. ramli sirap bandung says:

  tepuk dada tanya iman..kalau takder iman mmg tak nampak..tp jgn salahkan org yg nampak.

  nama MALAYSIA dicipta oleh tengku atau freemason? cari sendiri

  tp kalau ORANG BODOH SOMBONG dia akan jadi BUTA KARE & PEKAK BABI dan ikut jer apa yg disuruh dia tengok dan dengar ! mcm binatang peliharaan..sumbat apa pun dia mkn

 55. akay says:

  not siding any side. penulis berkata pd pendapat beliau, juru2ulas mengulas mengikut pendapat mereka, tp bagi aku, kita (melayu) ni terlalu sensitif sgt pd isu2 konspirasi F&I ni. terlebih tgh “Teh Arrival (dgn sub bahasa malayau)” kot.

  smp ada satu perbincangan dgn org lain, mengakui “Teh Arrival”(aku mmg eja mcm tu) ni hasil abstrak dr Quran dan Hadith. setahu aku la kan, dlm Quran hanya menceritakan ttg kiamat, neraka dan syurga, tiada pula disebut ttg agen2 yahudi yg mendewakan THE FALSE MESSIAH a.k.a Dajjal.

  malah penceritaan Dajjal langsung tiada di dalam Quran, hanya terdpt dlm Hadith2 je. itu pun takde pula diceritakan ttg pergerakan sekumpulan orang yg menyesatkan dunia mcm pernah diceritakan utk Yakjud Makjud (Gog Magog).

  mungkin ada orang kata “hey, Quran ada maksud tersirat…Tuhan ada ceritakan blablabla”. adakah anda ingin pertikaikan Rasulullah, bahawa baginda meninggalkan kita dan dunia dgn Islam “YANG TERGANTUNG”. adakah kita ditinggalkan terkontang kanting tanpa warisan yg lengkap mengenali Allah? adakah kita perlu berteka teki utk mengenal Maha Pencipta?

  org2 yg belajar tasawuf pun takde yg buat konspirasi begini. nak kata konspirasi2 ni datang dari Hadith? Hadith ialah perbuatan dan ucapan semasa Rasulullah, bkn forseen/prediction.

  back to topic highlighted here, kalau ia makin hangat disebabkan iklan raya TV3, cuba bayangkan, seorang yg bukan Islam ditugaskan utk buat satu iklan raya, dan kaitkan iklan tersebut dgn (SATU) 1MALAYSIA.

  hasilnya, raya dgn raya la. beca merah mewakili kristian kononnya santa claus (tp santa claus ialah folklore, bkn refer pd real figure mcm St Valentine), teratai/lotus yg dikaitkan dgn buddha, dan pelita minyak yg dikaitkan dgn hindu.

  just my 2 cent…aku pun sayang agama sdr…

  • ramli sirap bandung says:

   masalahnyer skang penulis tuh KURANG AJAR !! dia nak berpendapat apa pun lantak pegi mampos ler..tp jgn kutuk org lain..ada paham?

   ORANG YANG CIPTA TEORI KONSPIRASI ADALAH PENIPU DAN ORANG YANG PERCAYA TEORI KONSPIRASI ADALAH BODOH. <— ? DIA BAGUS SGT KER ?

   • akay says:

    itu aku akui cara penulis agak kasar, tp berdasarkan perincian yg diceritakan penulis, beliau bersabar pd perkara ini sangat lama, hingga terpaksa menggunakan ayat yg keras atas sbb penegasan. jgn la terasa sgt kalau anda tidak mencipta teori konspirasi tersebut,dan mempercayai pada awalnya kerana tidak diberi penerangan mungkin adalah salah satu kelemahan manusia.

    aku pun pd awal2nya hampir percaya (penghujung tahun 1990an), tp aku lebih banyakkan bacaan yg lebih berilmiah dr baca teori2 konspirasi yg tak jelas, tanpa bukti yg sahih dan fakta yg tetap.

    bkn nak kata aku bijak, aku cerdik atau aku alim, tp aku nak seru pd sahabat2, saudara2 semuslim dan aku sdr, dr baca benda2 fitnah (teori2 konspirasi) ni, baik baca buku2 kisah nabi dan sahabat, buku2 hadith atau lagi best baca Quran itu sdr…aku ada 12 jilid buku kisah2 tauladan berkisarkan sejarah nabi2 kita kt rumah…mahu pinjam?

   • kuku says:

    yang awak nak marah ni kenapa? adakah awakn i pencipta teori atau org yg percaya? kalau dua-dua pun tak, TAK PAYAH LA NAK MARAH2.

    ya. dia memang bagus. awak bagus ke? sila buat satu artikel untuk patahkan semua hujah2 dia dan buktikan org yg cipta teori konspirasi tu PANDAI dan siapa yg percaya tu juga PANDAI. Sila buktikan. Selagi belum, jangan pertikaikan penulis bagus atau tak.

  • ramli sirap bandung says:

   yg penting jgn kurang ajar, tak semua betul & tak semua tak betul, ada teori yg melampau terjemahannya..walaupun ada kebenaran disebalik.setiap benda ada hujah tersendiri walau cerita tentang sebatang pen.mcm iklan raya tu mungkin kesilapan, politik(1Malaysia), tiada sensitiviti agama,agenda freemason & mcm2 lagi.tanya diri sendiri dan tolong hormati org lain.kalau dah byk sgt buku ko pi bukak mini library kat kg ko

   • akay says:

    see, aku siap offer lagi pinjam buku aku, seolah2 diperlekehkan je ilmiah ni dgn perkataan “bukak mini library kt kg ko”. kalau aku kaya, bkn kata library je aku buka, sekolah sampingan pon aku buka, utk ajar org nilai2 keperibadian dan cara2 mengenalpasti benar buruk berpandukan landasan yg betul (Islam).

    perkara pertama jd larangan aku ialah, jgn tgk TEH ARRIVAL, jangan baca METRO dan MASTIKA.

   • ramli sirap bandung says:

    betul ke ko offer? ko ikhlas ker? mana alamat rumah? phone number? aku nak gi pinjam

    ker ko perli? pls ler nama saja akay..ingat ko sowang jer ada akay?
    sembang lidah cabang pastu siap larang2 org lagi.apa hak kau nk larang dari metro ,mastika tu? aku beli buku tu pakai duit BAPAK KAU ker?

   • berputar ligat says:

    ade pulak dia cakap korang, kamu, dan perkataan yg merujuk kata ganti diri ke 2 dkat situ?
    ‘jd larangan “AKU”‘

    kalau cakap nak berpaksikan sekadar emosi dan ego semata-mata, nak jadi lidah benar konon nya, at least, read properly the previous post.tak pasal2,main bapak2 pulak.
    sikap pon dah bermasalah, lepastu cakap orang kurang ajar? siapa lagi kurang ajar sekarang?
    read between the line ah brader.

    we are here to promote good things. opinions, discuss matters in helping the Malaysians; so they would not be confined by things related to conspiracy.

    amek yg negatif buat apa? banyak lagi benda positif boleh amek kan?
    nak jugak gadoh2 sesama melayu, agama sama.
    padahal boleh sangat nak advice-advice.

    cakap pasal agama bagai nak rak, lepastu buat hal. sifat sabar dah x dek,basic tu,penyabar. menyampaikan sesuatu ilmu secara efektif. kalau asyik nak blame-blame orang, usaha nak baiki orang tak ada..

    ikot logik, nak cakap perangai mcmtu, salah ideologi yahudi jugak ke?memecah belahkan kaum?

    sekarang kau timbulkan isu pergaduhan,
    kau nak cakap kau mcm nak bergaduh ni, salahkan yahudi jugak? iluminati jugak?

   • RH says:

    Sabar2 la En ramli sirap bandung. Apa
    Marah bebeno kau ni. Akay tu tulis baik je. Emo lah kau ni.

   • ramli sirap bandung says:

    ok mungkin aku salah ttg larangan mastika tu..sebab tak dpt kawal emosi dgn org berlagak bagus.korang baca betul2 akay tuh punya akai..korang nilai sendiri..dlm ckp elok2 dia cuba perlekeh org..itu lah KURANG AJAR NAMANYA.kalau betul dia ikhlas letak alamat rumah! aku nak pi pinjam..ader bran? tah2 pakai nama berputar ligat..ciken

    kalau kau kurang ajar,aku pun bole kurang ajar

   • akay says:

    kalau org blh kaji “the hidden message” / “the hidden concept”, apa yg aku takrifkan dgn ayat “ko pi bukak mini library” spt menolak peluang utk mencari/diberi kebenaran.

    larangan aku tu lebih kpd org2 yg disekitar aku, memandangkan teh arrival tu pun menjadikan ramai yg taksub dgn konspirasi, metro tu, ada TIGA artikel yg aku dpt buktikan secara bertulis menyalahi fakta, dan mastika tu, ermmm, sgt byk ketahyulan yg diterapkan.

    rumah2 ialah tempat peribadi, perjumpaan umum sepatutnya dibuat ditempat umum. aku mungkin akan berlegar2 di kompleks tabung haji kelana jaya sepanjang bulan 10 ni, nak jumpa blh cari kat situ.

   • akay says:

    tambahan lain, akay ialah akronim adik beradik lelaki aku, tp biasa kawan2 akan panggil akay (sebutan akey). takde masalah kalau nak cari aku dgn nama tu kt kompleks nnt. nak emel, khairulaizat@medtech.org.my

 56. zinnera c says:

  nak gelak mcm tak sopan, nak kesian, mcm tak patut..

  this is cute. like really cute.

  ingatkan kat laman gosip artis ja orang berdakwah macam ni i.e mcm orang yang pegi laman gossip dan berkata,”ish ish, Islam mengajar tutup aurat..bla bla bla” padahal dorang yang pergi klik laman tersebut.

  kah kah kah

  seriously, bak kata Johan Tan:

  ” tutuplah TV dan bacalah Al-quran dengan niat yang baik dan suci, kalau ada yang ragu-ragu segeralah bertanya dengan orang yang tahu. Jangan takut membaca Al-Quran, kerana Al-Quran adalah petunjuk hak daripada Allah kepada orang-orang beriman. Terutama di bulan Ramadan yang mulia ini.”

  layan menda crappy ni banyak masa pulak, siap buat analisis lagi, tengok tv pun banyak masa, hah, sila pegi mengaji, tak pun analisis kitab suci.

  ooops, tak leh kan? sbb tak reti bahasa Arab .. sbb tu jadi mcm ni.. pergi la mengaji menda berfaedah.

  hint: iklan tv tak berfaedah ditonton banyak kali. cukup untuk tahu produk baru di pasaran. rancangan tv yang dilabel hiburan, fungsi sebagai HIBURAN SEMATA-MATA. sapa pakai baju paling hot raya ini juga tidak berfaedah. analisis belanja ketika bulan Ramadhan dan Syawal itu berfaedah, untuk muhasabah diri.

  • ramli sirap bandung says:

   sembang bole ler..berjuta2 budak2..remaja2 kat luar tu nk tutup tv n baca quran? sebab HIBURAN SEMATA2 la semua semakin JAHANAM

   • zinnera c says:

    yang memanjang-manjang ni pon, sembang juga..

    put yourself in their shoe, or their parent shoes, or our minister themselves, mcm mana nak bagi semua orang beriman sedangkan iman tu tak dapat diwarisi mahu pun dijual beli? begitu juga dengan kefahaman tentang Islam, dunia dan akhirat. since alang-alang menyembang, baik ada hasilnya kan?

    nak tunjuk apa aku buat slain menyembang, tak relevan pulak.

   • ramli sirap bandung says:

    maaf bkn aku nak kutuk ko or wat, persekitaran penting..kalau persekitran +ve..itu lah yg kita dpt.bayang kan sekali tv tunjuk satu cerita..berapa juta rakyat melihatnya? satu babak berciuman & berbikini di tunjuk di tv..berapa juta budak kecil,tok nenek,remaja,dewasa yg lihat ? mmg keimanan tidak boleh dijual beli. tetapi siapakah yg membenarkan persekitran -ve berleluasa? mcm dadah la, kalau tak diharamkan lagi la teruk & ramai penagih.so jgn salahkan govt bila mat rempit merempit..tp salah kan HIBURAN SEMATA2 PEROSAK AKIDAH (sapa kontrol media?)

   • zinnera c says:

    media memang dah sedia ada. media itu satu cara untuk menyampaikan sesuatu.

    ini berbalik kepada kebaikan dan keburukan televisyen.

    sebagai manusia yang dapat memikir baik dan buruk sesuatu, harus sedar mana yang patut dan tidak patut ditonton.

    benar, sepatutnya pihak berkuasa patut censored mana tidak patut, tapi jangan lupa pihak berkuasa itu juga manusia, punya kelemahan dan kekuatan sendiri. jadi berbalik kepada individu sendiri.

    ada akal untuk mempertimbang, ada anggota untuk tutup tv kalo tak berkenan, dan ada mulut untuk guide mereka yang belum tahu beza baik buruk televisyen.

    perjuangan ini panjang, belum tentu esok hari terus remaja kita berubab, jika di didik hari ini. harus tidah putus asa dalam mendidik, dan didikan haruslah berhemah. bukan melulu.

    semua ini cuma tip of the iceberg. sebahagian refleksi tentang pemahaman dan kepercayaan mereka tentang dunia dan akhirat.

    realitinya inilah dugaan. life is not about running from darkness or enjoying the light, it is how you found light in the darkness.

 57. anti_sengal says:

  Ko ni sengal lah.. Ko guna logik akal kan? Kenapa ko takleh fikir logik pasal WTC tu. Ko dah tengok belom video dia? Kalau tak tengok lagi, klik sini.. http://www.youtube.com/watch?v=h7cvjBViV7g

  Sudah terang lagi bersuluh bahawa bangunan tu dibom.. Salah seorang survivor bagitau, dia dapat rasa gegaran susulan dalam bangunan selepas kapal terbang langgar bangunan tu. Ini semua adalah bukti bangunan tu dibom.

  Maknanya apa di sini? Siapakah yang mampu untuk membawa masuk tanpa kantoi bertan-tan explosives ke dalam bangunan WTC yang secara LOGIKnya guarded. Dan macam mana pulak dengan fakta-fakta berkaitan faktor-faktor lain yang memudahkan proses penanaman bom secara terancang di WTC.

  Jangan ingat ko hebat dalam satu bidang, ko hebat jugak dalam logik. LOGIK sangatlah tu konon. Ko ni hanya tau bercakap tapi tak mengkaji. Bab lain aku tak kisah, tapi bab WTC aku pantang kalau orang permainkan. Sebab orang Islam jelas dianiaya. Dah tu ko bela lak Orang Kafir tu tanpa mahu kaji lebih lanjut. Ko jawab la kat akhirat nanti.

  Bila jadi macam ni, barulah aku nampak grad MIT takdelah sehebat mana. Sekadar nak tunjuk hebat tapi hakikatnya kesengalan yang terserlah.

  • SJ says:

   ko mmg sengal wahai anti-sengal..

   ko tak tahu ke suhaimi ada kat sana sewaktu kejadian tu berlaku ??? ko ckp based kpd video youtube saja….

   sekarang sapa sengal ??? huahauhauhauhuaha.. lawak pagi hari.. terima kasih..

  • Feiq Apan says:

   as a matter of fact, kebanyakan kami yang setuju dengan penulisan penulis semuanya berada disana sewaktu kejadian.

  • anti_sengal says:

   Kepada SJ @ Sengal Jalanan, saya tidak layan anda kerana hujah anda sangat rapuh dan berbentuk emosi. Kesian anda yang kononnya nak membela kawan-kawan anda tapi ternyata anda hanya kelihatan lebih sengal.

   Adakah itu sahaja hujah anda wahai Feiq_Apan? Adakah dengan berada di situ sudah cukup untuk mengetahui segala-galanya tentang apa yang berlaku? Wah anda dan kawan-kawan anda lebih hebat daripada pegawai-pegawai bomba dan penyelamat yang bertugas. Diorang dari dekat pun takleh nak ulas cerita sebenar. Anda dari jauh je dah tau. Alangkah hebat..

   • SJ says:

    huahauhauahuaha.. lebih baik daripada amik fakta dari youtube.. huahauhauhauha

    “Sudah terang lagi bersuluh bahawa bangunan tu dibom.. Salah seorang survivor bagitau, dia dapat rasa gegaran susulan dalam bangunan selepas kapal terbang langgar bangunan tu. Ini semua adalah bukti bangunan tu dibom”

    Terang bersuluh ???? salah seorang survivor ???? huahauhauhuaha.. sorang jer ???

    sengal nak mampus… hahahaha.

   • SJ says:

    ko tak mampu jawab hujah aku.. sbb tu ko tak jawab.. he he he.. prof. youtube ke? bodohnya, nie mesti hasil graduate universiti tempatan.. pastuh sekolah plak kat sekolah kampung.. jadi camnie la hasilnya..

    dok caya kat youtube.. he he he..

  • mar says:

   berlagak jer pandai diorang ni, otak dah tersumbat dgn secular & media freemason..kita cerita bab subliminal msg bkn ttg muslim convert to christ lepas tgk iklan tu.effect dia bkn on the spot..jgn jadi bodoh.mcm la kami obses sampai semua benda dikaitkan dgn freemason, tgk pada tempat la sama bro yg tak kena dan ganggu agama kita kena le pertahankan

 58. azlan says:

  cuba ko jwb knp 1 dunia takut dgn israel? knp kerajaan malaysia tolak pemerintahan hammas tp menyokong fatah? walaupon hammas mng dgn majoriti. apa kepentingan kita dgn fatah? knp sumbangan kpd palestin melalui saluran kerajaan m’sia di salurkan melalui fatah bkn kerajaan yg memerintah?

  ko jwplah dgn ogik akal ko

 59. lee says:

  yg perang hamas, diberi bantuan kat fatah, kerajaan yg menang hamas, duta palestin kat malaysia lantik fatah. yg mempertahankan kat atas2 ni kene kencing hidup2 dgn yahudi. ko tanya diorang hamas fatah..ko ingat diorang tahu ker? yg dia tahu program selamat palestin AMAN MALAYSIA ! 1 MALAYSIA !

  • Feiq Apan says:

   hamas menang ‘DUN’ Gaza aje kot. ‘Kerajaan Pusat’ Fatah memang masih control lagi. so memang logik la diorang hantar duta Fatah, dah kata kerajaan yang memerintah.

   • lee says:

    tak der aje aje..

    Dalam Pilihan Raya Umum Palestin 3 tahun lepas (25 Januari, 2006)… perlu diingatkan Hamas telah memenangi 76 dari 132 kerusi yang dipertandingkan. Sedangkan Fatah cuma memenangi 43 kerusi…

    semua politik pasal HAMAS sekutu PAS.ko ingat umno nak tolong?dan Amerika sendiri tak iktiraf HAMAS.bantuan Amerika salurkan pada fatah yg tak berperang pun.Malaysia tiru Amerika boikot HAMAS,bendera pun sama.mcm tu pun kata kite takde kena mengena dgn freemason ? kah kah kah

   • iznan says:

    baik hamas mahupun fatah..dua2 tak akan menang sampai kiamat! dua2 berjuang nak kasi poket sendiri penuh!

   • mar says:

    pasal hamas berjuang utk poket penuh lah abis semua pemimpin2 & askar dia kena bunuh dgn ZIONIS.

   • akay says:

    err..betulkan kalau aku salah ye…bkn ke pemilihan melalui jalan mana (hamas atau fatah) ini berkait dgn puak sunnah dan puak syiah…

    dkt tmpt kita ni mmg tak nampak sgt masalah dua puak ni, tp bkn ke isu2 kt middle eastern smp berperang kedua2 puak ni sbb mereka mengamalkan pemahaman yg berlainan?

   • laila says:

    media kita dpt dari reuters,cnn semmgnya ckp sunnah syiah perang..di iraq sekalipun mcm tu..sedangkan ada satu kes askar britain yg bom dgn memakai pakaian seperti penduduk iraq.pengawalan minda dari media massa yg diulang saban hari buat kita percaya yg berperang adalah syiah & sunnah, tetapi bukan antara muslim secular dgn yg benar2 nak menegakkan islam secara total.

 60. SJ says:

  huahuahauhauhauhauha…

  kebodohan trang tang tang oleh pengomen pengomen yang menyokong konspirasi teori… bodoh piang korang nie.

  Ape la yang nak ditakutkan sangat dengan iklan bodoh tu… brapa orang antara kerabat mak ayah tiri korang yang dah convert jadi kristian lepas tengok iklan nie ???

  Nabi suruh kita pegang Quran dan Hadith… sebab dia tahu orang macam korang nie akan pegang pada teori konspirasi…

  Itu dah jelas Nabi bagi.. yang hangpa dok sebuk semua orang nak musnahkan kita dengan iklan bodoh, teori bodoh.. korang caya semua nie sebab korang bodoh shoiihhhhh….

  • ramly says:

   mmg le x yah takut, iklan tu takder nak bagi kita convert, tp cuba pk secara longterm..anak2 ko nanti anggap benda tu biasa, sampai kat cucu ko akan anggap raya kita sama jer dgn kristian dan sampai tahap cicit lu tu le yg akan convert masuk kristian secara beramai2 pasal benda ni biasa. ko ingat skang ramai ke tahu baca quran? yg clubbing tunggang arak pun dah byk dah skang..kesimpulan dia ..org2 mcm ko ni lah yg BODOH SHOIIHH TAIK ANJIN..tak sensitif dgn agama sendiri ,tak peka dgn mainan musuh islam,semua benda diangap biasa dan kebetulan.bodo punya budak

   • SJ says:

    pastuh camna ngan berita tv3 yg tak bertudung ??? tu islamik ke ???

    pastuh camna ngan anugerah juara lagu yg sexy ?? tu islamik ke ???

    camna dengan filem2 mat salleh yg ko pg tengok kat wayang tu ??? tu islamik ke ???

    camna dengan lagu2 yang ko dgr semasa dlm kete ??? tu islamik ke ???

    kalau nak bandingkan iklan nie dgn tu semua, itu semua lagi teruk sheikhhhhh… hahaha..

    tu la aku ckp.. orang mcm ko nie bodoh shoihhhhss..

   • ramly says:

    ok kalau kami mempertikaikan iklan tu dan membantah…apa pula yg ko buat? hanya mengutuk? benda2 SEMUA yg ko kata tak islamik tuh kenapa ko tak pergi bantah? keja ko hanya mengutuk org jer..ko ni mmg bangsa melayu perosak melayu.yg batil ko diamkan tp bila org lain pertikaikan ko mula memekak.BODOH SOIIIHSS punya budak!

 61. SJ says:

  anti-sengal = sengal paling besar..

  ko hanya nak mempertahankan bangunan tu kena bomb semata-mata kerana sorang dua ckp dlm video tu. Diorang yg ckp tu pun sengal mcm ko juga tahu tak ?

  Satu hari tu, sorang tu bodoh sangat.. so dia tanya kat cikgu dia.. kenapa dia bodoh… pastuh cikgu dia amik arang dan buat satu titik kat dinding yang besar.. then cikgu dia tanya.. apa kamu nampak ??? dia kata.. saya nampak titik hitam..

  cikgu dia kata, sebab tu la ko BODOH. Dinding yang besar ko tak nampak.. titik hitam tu ko nampak.. Itulah namanya BODOH..

  sorang-dua ckp ko caya, yang lagi beribu ckp dan nampak tu ko tak nak caya .. aduhai.. bodoh tahap kambing ko nie.. kambing at least tahu nak menyorok kalau hujan..

  • AkuKk says:

   WkaKAkAKA, Lawak giler bro, serius aku tergelak x stop nie.. WKakKAkAkaka. Itu la dorang, senang giler caye kat benda2 yg x nampak tu. Benda yg jelas xmo tgk. Gi la baca al-Quran dari korang sibuk baca pasal konperasi2 bodo tu. Yg pasal ank2 remaja zaman skarang perangai cam cirit tu sebab mak bapak dorang gak la, kecik2 manjakan. Dah besar senang terjebak terikut kawan2. Aku masa kecik kena pelempang ngn ckgu aku smpai termasuk bwh meja, x kecoh pon. Skarang, kena cuit sket je kat tinge. Saman.. Kao nk salahkan sape.? Oops, lari topik plak. WkaKAKaka.

   Sekian, Selamat Hari Raya. XD

 62. iznan says:

  alamak setelah mengkahatamkan komen dan artikel ini, rupa2nya aku dah tertinggal ketapi la….

  komen lagi..cepat2…wakakaka..aku nak join the debate sampai sebelum ari raya.

  here goes the list

  http://luf-kin.blogspot.com/2010/09/gempar-unsur-unsur-kafirsyaitan.html

  http://www.budakhitam.com/thank-you-freakmason-and-illuminatic.html

  lagi…

 63. Huzai says:

  Dude, right on! Aku suka entri ni. Kudos!

 64. hamba says:

  Apakah tujuan disebaliknya,penjajahan bentuk baru,penjajahan minda utk sebarkan ideologi atau adakah hanya satu kesilapan? dan kalau ada pihak yg mendedahkan mengapa perlu dicerca.adakah perlu dibiarkan berterusan. Ya, memang tiada sapa pun akan convert ke agama christian selepas lihat iklan tersebut, tp bukankah budaya & agama kita sendiri semakin terhakis ? fikirkan demi anak-anak kita.Mengenali Aidilfitri yg sebegitu rupa

  • iznan says:

   astaghfirullah..anda mmg betul2 telah disangapkan oleh bende2 subliminal ni…

   apa kes tulisan Allah kat tembikai, awan dan kurma..adakah kita memerlukan subliminal message utk meyakini kewujudan 4JJI taala (tengok saya tulis jawi guna roman alphabet)

   sungguh rugilah kalau cam gitu segala kejadian Allah yg Maha Hebat seperti langit, gunung2 ganang dan bulan bintang yg hari2 terpacak depan mata kita tanpa kita memikirkan kehebtan pencipta makhluk2 tersebut

   sebab apa? sebab kita sebok nak carik nama ALlah melalui konsep subliminal message cam gini, baru kita nak yakin kebesaran Allah.

   habis haram jadah, kita tekap tangan kita kat secadah turki pastu buat nama Allah.

   hailansux

   • hamba says:

    ada saya ckp cari nama Allah?

   • hamba says:

    benda ni semacam iklan, di ulang tayang beberapa kali setiap hari sampai meracuni. contoh kes liwat anuar & kes pembunuhan altantuya, di ulang-ulang sampai ramai yg percaya walaupun tanpa bukti & kukuh yg nyata

  • akay says:

   msg subliminal tu mungkin ada, tp apa yg nak diketengahkan di sini, kebanyakkan shoot2 yg diambil itu lebih kpd kebetulan, easter egg, dan cara promosi.

   kebetulan: aku pernah ceburi bidang media dan multimedia, pengiklanan dan promosi selama empat tahun, kadang2 design aku pun blh kebetulan mewujudkan sesuatu yg kita tak sedar. byk kawan2 aku pointkan “eh, kau sedar tak poster ketupat kau tu mcm ada gambar burger?”, “perempuan yg kau lukis ni mcm muka minah la!”. sama pd org bawa van pepsi minum coca cola. itu dipanggil momentary shot, perkara lucu dan pelik yg berlaku pd waktu2 yg singkat.

   easter egg: benda yg disorokkan utk membuktikan perkara itu hak mereka. meletakkan logo, atau imej2 kecil pd imej yg besar. mcm game counter strike, ada altar rahsia di dalam map the aztec, game kirby meniru watak links bila berpedang, “there were no easter egg here” pd puncak jambatan game GTA san andreas.

   cara promosi: tulisan coca cola pd cincin lord of the ring, salah satu promosi bersama coke dgn lotr. aku pun pernah buat gabungan2 mcm ni. dlm pirate of the carrabean pon, nama singapore disebut beberapa kali disebabkan singapore membayar produsernya utk menyebut singapore bg kempen “mari melawat singapore”. kenapa tak disebut melaka? takpun java?

 65. iznan says:

  owww..ok aku dah dapat..mungkin suhaimi ramly tulis artikel ni pasal dah sangap gile dengar atau baca iklan raya tv3 tu..kekeke

  aku pergi join jemaah 10 hari..so tertinggal ketapi isu apa yg paling hangat diperkatakan di ofis suci murni Aidan

  bende2 kaitan christmas dan wesak tu kita tolak tepi..banyak lagi kemungkaran yang orang ISLAM sendiri buat, yang takde sape nak tegur dan betulkan.kat rumah korang2 yg bising2 pasal artikel ni pun kebanyakkan ada ASTRO, korang layan IMAM MUDA sambil layan AF juga. ada siap habis duit hantar SMS nak kasi Mawi menang AF dulu, beli kaset jiwang nashit dan mungkin terlibat dalam cinta akh ukhti…ooppsss..wakaka

  cuma bagi aku Iklan ni TAK KREATIF LANGSUNG…CAM MANA BOLEH LEPAS MASUK TV3…takkan dah takde duit sangat nak upah pakar2 iklan mcm arwah yasmin tu buat iklan. tak kisahlah dasarnya 1 Malaysia pon, tapi kreatif la sket.

  yg aku pelik, cam mana creative department tv3 leh approve iklah “murahan” cam gini. nampaknya perangai2 dan mentaliti gomen yg gemar tangkap muat aje sudah mula meresap even dalam stesen tv no 1 malaysia. takde QC langsung.

 66. MatKonspirasi says:

  “ko hanya nak mempertahankan bangunan tu kena bomb semata-mata kerana sorang dua ckp dlm video tu. Diorang yg ckp tu pun sengal mcm ko juga tahu tak ?”

  bukan sorang dua. ramai yang cakap. orang US sendiri yang kaji. Alex Jones, Peter Joseph (Zeitgeist The Movie),William Rodriguez dan banyak lagi (maaf tak dapat nak recall benda ni sebab dah lama tak kaji).

  Mungkin betul apa yang Suhaimi Ramly percaya tapi bagi saya pertimbangkan lah apa yang pihak lain cuba sampaikan. Tak semua teori di dunia ni betul termasuklah konspirasi teori. Teori bukan fakta.

  Sebagai contoh kau seorang beragama X. Sepanjang masa kau percayakan agama X kau tanpa belajar agama lain. Macam mana kau nak tahu agama kau tu betul?

  • mar says:

   best! mar suke blog ni..rupa2 nya dlm ni ada byk peminat filem2 yusof haslam & razak mohiden.KEPALA HOTAK KOSONG ! ekekeke

   • tombak says:

    Penulis bolg tu seorang penyajak. ni salah satu sajak beliau :-

    Kalau kita menjadi kayu
    biarlah jadi gaharu
    atau cendana wangi dan bernilai tinggi
    atau paling tidak jika terpaksa,
    cukuplah jadi kayu api asal punya harga diri

    Tetapi,
    jika mahu jadi kayu majal,
    keras dan padu seperti cengal,
    keruing atau meranti itu juga pilihanmu cuma,
    jangan pula nanti
    sampai sanggup jadi hulu
    yang rela diperkuda kapak
    hingga tergamak menetak kaum sendiri

    Rahimin Idris

 67. suhaimiramly says:

  Shitstorm masih kencang nampaknya…kahkahkah cerita bab2 ni seronok ye korang

  Bring it on 😛 lagi lagi

  minta maaf saya tak baca setiap komen satu persatu sebab banyak sangat, tapi saya baca sekali lalu dan pilih komen-komen paling mengarut untuk diketawakan

  also, saya malas nak reply. prinsip saya ialah berdebat dengan orang2 bodoh ni membuang masa dan tenaga

  teruskan berdebat…sampai berbuih2 mulut…kui3

 68. mar says:

  hoi ayam..rom tak dibina dlm masa sehari ler ayamm oi ekekekek

  • zaza says:

   ni sorang lagi asik pnggil org laen ayam.. manusia ciptaan Allah awak pnggil ayam, so awak pon ayam la ni..

 69. Umat Islam jugak says:

  Assalamualaikum dan Bismillahirrahmanirrahim…
  Sekadar Info untuk semua umat Islam yg menjengah ke blog ni..

  CARA UTK SELAMAT DARI FITNAH DAJJAL:
  Rasulullah s.a.w. juga telah meninggalkan kepada kita beberapa cara yg perlu diikuti supaya kita dapat selamat dari fitnah Dajjal ini. Cara-cara itu ialah:

  Pertama: Memahami bahawa Dajjal itu adalah pendusta dan pembohong serta mempunyai beberapa kelemahan yg ketara sekali. Diantaranya ialah buta mata sebelah kiri. Seandainya ia sebagai tuhan, sudah tentu ia dapat menghindarkan cacat cela yg jelas dapat dilihat di mukanya itu. Dajjal takut kalau ada orang yg sempat memperhatikan kekurangannya ini. Oleh kerana itu apabila ia selesai memfitnah org di suatu tempat, ia akan segera beredar dari situ. Ia takut ada orang yang meneliti keaiban dan kekurangannya ini.

  Kedua: Tertulis didahinya perkataan “Kafir” yang bererti ia adalah seorang kafir, di mana tulisan ini akan dapat dibaca oleh setiap Muslim, sama ada dia pandai membaca atau tidak. Jadi orang Islam tidak perlu terpedaya dgn godaannya. Apakah lagi nak mengatakan dia sebagai tuhan.

  Ketiga: Menghindarkan diri daripadanya, sama ada pergi ke Makkah atau Madinah atau duduk di rumah dan jgn bergaul langsung dgn masyarakat yg telah tergoda oleh fitnah Dajjal dan hendaklah ia menghalang golongan perempuan dari keluar rumah kerana kebanyakan pengikut Dajjal ini dari kalangan orang yang jahil tentang Islam dan golongan perempuan.

  Paling penting… mai la baca doa ni…
  Keempat: Membaca sepuluh ayat pertama (atau yg terakhir) dari surah Al-Kahfi seperti yg disebutkan dalam hadis Rasulullah saw: “… . Sesiapa yg hafal sepuluh ayat dari ayat awal surah Al-Kahfi, ia akan terpelihara dari godaan Dajjal dan dalam riwayat lain, siapa yg hafal sepuluh ayat yg terakhir daripadanya..” (Hadis Sahih Muslim)

  “Sejak Allah s.w.t. menciptakan Nabi Adam a.s. sampai ke hari kiamat nanti tidak ada satu ujian pun yg lebih dahsyat daripada Dajjal” H.R Muslim.

  Fitnah Dajjal atau ujian Dajjal ini akan mudah meragut keimanan seseorang.

  Oleh itu maka janganlah ada di kalangan ummat Islam ini yg berkata: “Saya tak apa, saya dapat melawan Dajjal” Jangan sekali-kali berkata demikian kerana sgt sedikit org yg dapat mempertahankan keimanan ketika berhadapan dgn Dajjal. Oleh itu Rasulullah s.a.w. telah mengajar kita supaya berlindung dengan Allah s.w.t. dari godaan Dajjal, seperti yg di ajarkan oleh Baginda dlm doa tahiyyat akhir yg sunat doa itu kita baca setiap kali kita sembahyang. Ini menunjukkan betapa besarnya fitnah Dajjal tersebut “Ya Allah aku berlindung dgn engkau daripada siksa api neraka Jahanam dan dari siksa kubur dan dari ujian dlm kehidupan dan ujian setelah mati dan juga aku berlindung dgn Engkau daripada kejahatan Al Masih Dajjal..” H.R Muslim

  sekilas : sejauh mana kebenarannya hanya Allah Maha Mengetahui. Kita bersedialah menghadapinya.

  • akay says:

   inilah baru konsep “the arrival”. satu hr al-masih dajjal akan muncul dan menghasut, menfitnah, membohong manusia..mungkin la ada angkatan2 sampingan blkg dajjal tp adakah ia ditekankan sgt dlm hadith2?

   dajjal itu sahaja perlu diwaspadakan, bkn pd elemen2 lain yg tak disebut. kalau benar ada satu kelompok umat manusia yg perlu kita titik berat bergerak disamping dajjal (F&I cthnya), dah diceritakan spt yg diceritakan ttg yakjud makjud, dan kaum2 yahudi.

   (kalau ada diceritakan, maaf, mungkin ilmu didada ini masih blm cukup utk terlepas pandang).

   • johan says:

    cara hidup manusia zaman sekarang seolah-olah meyambut kedatangan al Masihuddajjal.cara hidup,pakaian kita,makanan kita,TV kita,anak2 muda kita,hiburan kita,pertuturan kita.Ya Allah selamatkan kami dan generasi akan datang dari fitnah Dajal.

 70. anti_sengal says:

  Bagusla tu.. si sengal dengan labu-labunya yang bercakap tidak berdasarkan hujah.. hanya tahu tembak je tanpa peluru.. bertambah kesengalan mereka yang membela orang2 kafir ni.. semoga Allah beri hidayah..

 71. adi fahmi says:

  Bal…aku baca nukilan ko neh…aku setuju bab paranoid…aku baca commentors ko…aku tak setuju sesape yg sokong iklan tv3 tuh adalah satu paranoia..udah terang lagi bersuloh.bile tgk iklan tuh at the first time pon…aku dah ternganga geleng kepala.bile mende ni kecoh2…aku tatau la plak sampai orang ckp illuminati la …wth!sampai mcm tuh skali kah?yg tuh mmg paranoid!tp org yg buat iklan tuh oang bodoh.takdela nak pk sampai konspirasi oang kafir la…yahudi la pe kejadahnye…selamat ari raya

  • suhaimiramly says:

   Selamat hari raya. jemput la datang ofis Aidan jumpa Alif and gang.

   • adi fahmi says:

    actly aku dah pernah singgah ofis ko jupe burung n alif.nice ofis cume ko takde mayb ada urusan kot.insyaAllah nanti aku beraya plak kat situ 🙂

   • johan says:

    cara hidup manusia zaman sekarang seolah-olah meyambut kedatangan al Masihuddajjal.cara hidup,pakaian kita,makanan kita,TV kita,anak2 muda kita,hiburan kita,pertuturan kita.Ya Allah selamatkan kami dan generasi akan datang dari fitnah Dajal..

 72. teddy says:

  bagus artikel ni.

 73. studentmalaysia says:

  thanks en suhaimi, artikel yg sgt menarik utk dbaca terutamanya kpd pelajar2 mcm saya nie..
  ttg teori konspirasi ni, dulu mase saye masih bersekolah, saya hanye percaya bulat2 ape yg ddengar…sume teori konspirasi yg ustaz2 kt asrama ngan penceramah stiap kali phak skolah jemput crita, sume saye percaya tnpe pkir dlm2 secara logik.. terutamanye citer yg neil amstrong masuk islam after blik dr bulan, citer ni yg paling saye percaya pastu saye hebohkan citer ni kat org len…

  skang dh masuk u, saye dh mkin kurg bminat ngan teori konspirasi ni sbb dh bosan n makin x percaya ngan bnde2 ni, pkir2 balik, btol ke citer2 ni?…lpas bace artikel ni mmg saye stuju sgt dgn pendapat en suhaimi…masyarakat skang terutamanya
  pelajar sgt taksub dgn perkara ni, smpaikan teori2 ni diuar2kan satu kolej, pastu sume percaye bulat2… tapi bile bab blaja, xde plak nk taksub smpai mcm tu skali

 74. meleis says:

  So kesimpulan skrg melayu ada byk jenis:
  1) melayu freemason
  2) melayu murtad
  3) melayu freethinker

  lu pilih la bro

  • FiQ says:

   ehh… jngan cmtu meleis..
   takkan melayu ader 3 cmtu jer..
   ak pcye.. bukan nak sdapkan hati… bukan nak berimiginasi… bukn nak berfantasi.. bukn nak mengarut.. bukan nak ckp kosong…
   islam masih ader.. melayu islam masih ade..
   benar aper yg saudara suhaimi kate..
   realitinyer mmg bgitu.. islam tak salah..
   penganutnyer yg bnyak buat onar..pihak yg membidas blog ni pon ader benarnyer… ak bukan nk pihak maner pun… ak just ambil aper yg benar..
   cume… sekiranya kita masih lagi berpgang pada islam yang satu..xkire.. brapa bnyak pun peseliihan kita.. buanglah sikap amarah kite…islam adalah damai..cume pngikutnyer yg mencemarkan.. dan tntg kewujudan dajjal ker.. saper dajjal ker… tu semua akn allah tnjukkan.. sebab itu janjinye..dan lbih elok kite bnyakkan amalan.. dan cube menegakkan kmbali kgemilangan islam kita… mungkin itu lah yg lbih elok untuk kite mengkaji dan mendalaminyer semula..dan jnganlah diapi2kan sesame kite… sbb api tu mampu memusnahkan.. dan membakar kita dan orang lain.. takder sape yang untung.. dan jnganla kita memujuk orang.. mendrikan pndrian kita.. juga dngan api..api tu kan pnas… takder sape nak dkat mlainkan ksejukkan mula mengulit bdn… hehe..paham kan..bukan mudah nak jage hati setiap pihak…jom.. mari kita mengkaji alquran.. dan mula belajar memahami tntangnye..realistikkan..sebb pnghujah kat sini semunyer terdiri yg cube mengakkan islam dan menunjukkan kbenaran yg sebnar..
   tapi tetap berselisih pndpat..
   dan… setiap amaln kita… setiap perbuatan kita…adalh dlm penilaian yang esa… tak manis… kita mngak islam tpi dgn cara memaki org menggunakan emosi marah.. istghfar dan berfikir…

   • zaza says:

    sy amat stuju…drpd dok maki2, kurang pahala, meh le kite berpuji-pujian, dpt gak tmbah pahala di bulan pose..thumbs up!

 75. LeePheng says:

  wah bagus la penulis ini.pandai tahap gaban.

 76. Faris Farhan says:

  Saya agak rimas sebenarnya dengan konflik metropolis dan konspirasi ini. kenapa semua nak kaji benda2 yang remeh nih sedangkan al-quran sendiri tak kaji isi dan terjemahan ayat2?

  biasa lah, kita suka ikut trend. skarang trend illumnati + freemason.

 77. Alam says:

  Hm though i see a few biased points…i also think that your means of writing this piece is a sort of conspiracy, which is an obvious cry for attention. Well to put it short, one has to be devoid of common sense to say that there are no ‘manipulators’, it is in man’s nature to be greedy, in control and to gain power/ wanting to stay in power.

  Since the early 90’s people have learned techniques on how to influence one’s subconscious to react the way as accordance to some people. One good example would be advertisement. You would think that this has no relation whatsoever, but like all things, this too is inter-linked. I am sure you’re not a well read nor a well learned person; if you were you wouldn’t have come up with this ignorant piece.

  Mr writer, for calling people stupid…I think you are the real idiot…not for just being a deluded idiot but also because you’re what some might call, ‘bodoh sombong.’

  • SunGeY says:

   You missed the points.

   Manipulators exist but they are not as great as many people made them seems to be. Most people are just paranoid.

   Worrying about these conspiracy theories doesnt help people in any way.

   Weak people are easy to be influenced. People will become stronger against such influences by realizing how crappy those conspiracy theories actually are.

   And yes, I agree that most conspiracy theorist ARE stupid.

   Perhaps you want to re-read.

 78. 1412 says:

  aku setuju dengan apa yang kau cakap. diaorang buta-buta terima apa yang diorang dapat tanpa banyak soal. apa guna akal yang Tuhan dah sediakan.

  Bangunlah!

 79. myadlan says:

  salam. ada beberapa point kat sini memang betul. tapi ada jugak yang kurang tepat.

  Islam mengajar supaya apabila kita mendapat sesuatu berita itu, kita kenalah selidik dulu. tapi itulah masalah umat Islam sekarang ni yang senang2 je terima tanpa mengkaji. lepas tu terus sebarkan.

  yang tu yang aku sangat sedih.

 80. hafiz says:

  pehhhh…dah beratus org komen..hahahaha..mamat SJ pon ade jugak..

  SJ, toksah dok sengal menyengal. yg penting kene ingat ini – tak betoi tak masuk kapla, ejas bagi sentaa!!!

  • SJ says:

   huahauahauha.. tu yg penting.. tapi geng2 yang dok bela teori konspirasi nie adalah pejuang-pejuang Islam yang level sayor gobis ja.. huahuahauha..

   1. nak beli islam, tapi tak dengar ckp nabi bahawa jgn percaya berita-berita yang tak ada asas dan bukti yang kuat.

   2. nak perjuang islam, tapi pilih benda2 yg diorg tak suka ja.. bukan semua benda yg islam tak suka..

   3. ilmu di dada pun takdak, di otak pun takdak..

 81. arabella says:

  to blog owner,
  sye setuju ngn tulisan anda..kecuali bgunan wtc..huhu

  semalam sye pki baju tshirt ade lmbang segitiga.ade org sound aku pengikut freemason..wat the FUCKKKKKKK..

  paranoid betol!

 82. saya says:

  huhhu..best bace article n debat2 nih..menarik..
  TQ to both lovers n haters of these article and also the writer himself..korg berjaya menghiburkan aku..tahniah!selamat menjalankan ibadah berpuasa dengan pesanan ‘jangan ikut sgt nafsu amarah'(^_^)v

 83. kosher says:

  kepada yg ckp teori konspirasi itu bodoh..apa komen anda tentang videoclip2 Lady Gaga..semua kebetulan sgt kn? xsengaja? hiburan semata? harap komen.

 84. Aswed. says:

  haha.. couldnt agree more. pasal TV3 tu mmg cap ayam, sampah, dan kebodohan yang tak terhingga! haha..give me 5!

  Saya pn dh puas nasihat para2 konspirasi nut ni. in fact, ive been there for a year. with that minded.
  but ok authors. let agree to disagree.

  i believe 10% are conspiracy truths. the other 90% are rubbish. Why? WTC 9/11 & Banking system is that 10%. Saya percaya. Saya tak mahu cerite panjang. But at least i dont reject there is truth in those belief. Masakan tiada angin pokok boleh bergoyang. Try search and just remove your skeptic just slightly and go into deep what I labeled as conspiracy truths.
  But, we are living in the world where stupidity is infinite. Those 90% rubbish is their work.

  Haha. keep writing. We need more critical like you. not just some (read: many) sheeple who live blindly and bandwagon-ly. Bandwagon-ly? haha. let that english. You understand what i mean! lol.

 85. Azlan says:

  Aslkm,

  Saya sebenarnya tertarik dgn premis penulis artikel yang org Islam termasuk lah bukan Islam di Barat paranoid dgn teori konspirasi, maka itu sebab kita berfikiran jumud. (Adakah betul tanggapan saya?)

  Tetapi saya agak kurang faham contoh org2 teori konspirasi ini tidak cukup hujah utk membuktikan maksud tersirat.. Boleh ke tuan penulis memberi contoh yang mana hujah ‘conspiracist’ini dangkal dan lemah dan mungkin saya pula boleh bagi hujah ‘conspiracist’ yang kuat pula..

  Saya berpendapat teori konspirasi (di dunia Barat) adalah lebih meluas apabila manusia berada di zaman Maklumat (Information Age) ini, maka sekitarnya dalam pertengahan kurun ke-20 iaitu sekitar tahun 1950-1960. Dalam pengkajian sejarah untuk peristiwa-peristiwa besar pada masa itu telah timbul beberapa lompang-lompang maklumat dalam menghuraikan narratif kepada peristiwa itu.

  Beberapa contoh yang boleh disenaraikan:

  1. 1941. Serangan Jepun terhadap Pearl Harbor. Pengkajian mengenai kegagalan sistem semboyan tentera Amerika Syarikat mengesan armada kapalterbang Jepun di Hawaii. Terdapat beberapa kecanggahan keterangan dalam inquiry kepada peristiwa.. Maka ada di antara pengkaji itu tidak dapat kesimpulan yang konkrit punca kegagalan. Pengkaji2 ini hanya mampu berteori sahaja.. Serupa juga dalam bidang sains.. Premis bermula dgn spekulasi dahulu dan kemudiannya bukti empirikal (nyata atau fakta) menyokong premis itu tadi.

  2. 1963? (tolong betulkan kalau tahunnya salah) Peristiwa pembunuhan Kennedy
  Presiden Amerika Syarikat. Seluruh dunia terkejut dgnn kematian Presiden negara yang terkuat di dunia ketika (Amerika adalah superpower hasil kemenangan mutlaknya dalam perang dunia ke-2). Saya sempat menonton filem ‘Kennedy’ lakonan Kevin Costner sebagai pendakwaraya yang membuktikan bahawa segala pertuduhan dan kesabitan Lee Oswald sebagai pembunuh Kennedy adalah tidak benar. Akan tetapi pihak kehakiman Amerika menolak bukti2 beliau walaupun dia telah membuktikan dr sudut sains bahawa Lee Oswald tidak melepaskan tembakan yang membunuh Kennedy dan juga motif untuk Lee Oswald membunuh kennedy.

  Ini adalah beberapa contoh yang kuat di mana pengkaji-pengkaji sejarah terutama di Barat kadang2 berbelah bahagi dalam membuat kesimpulan terhadap terutamanya motif dalam berlakunya peristiwa (atau takdir).

  Maka apabila berbicara mengenai motif (atau ‘reason’) atau dalam bahasa Melayunya ‘sebab’ Arabnya ‘Asbab’, mereka tidak dapat mengelak dalam membicarakan siapa yang menentukan takdir2 ini. (harus diingat mereka adalah pemaham kuat sains sekular). Maka, utk menyimpulkan fenomena takdir ini ada golongan intelek Barat yang memulakan String Theory.. (Ada disebut oleh Grissom dalam CSI dalam salah satu episodnya). String Theory cuba membicarakan bahwa unsur2 dalam alam ini berinteraksi dalam satu keseimbangan harmoni yang ditentukan. Untuk kita org biasa maksudnya segala takdir yang berlaku bukan berlaku secara kebetulan tapi telah ditentukan dalam sistemnya..

  Kesimpulannya, teori konspirasi ini bermula apabila bidang pengkajian sosiologi (sejarah dan kemnanusiaan) mendapati banyak motif atau sebab2 peristiwa2 besar yang berlaku dalam dunia ini berlaku percanggahan yang besar antaranya dan spekulasi pun muncul terhadap wujudnya kuasa2 yang tersembunyi (Hidden Hand).

  Itu ialah premis saya.

  Jadinya saya cuba mengesan kemarahan penulis yang mungkin merasakan bahawa segala halnya ini berkaitan dgn teori konspirasi ini ‘blown out-of proportion’ atau adakah ianya tidak wujud sama sekali?

  Mohon penjelasan tuan penulis tentang pendiriannya

  Pada saya, memang ada kisah2 teori konspirasi ini memang mengarut dan ada juga yang mungkin ada kebenarannya. Jadi, dalam hal ini utk mengelakkan perangkap tipu daya Dajjal (Iblis) yang amat halus ini. Maka kita harus mengamalkan sunnah Rasullah dalam menerima maklumat.

  1. Siasat dahulu punca berita/maklumat
  2. Siasat peribadi inidividu yang memulakan berita/maklumat (cuba mengesan interior motive)
  3. Pertimbangan kalau niat yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan niat yang tak baik itu datang dari kelemahan sendiri (tipudaya syaitan)

  “Dan bersederhanalah kamu dalam semua perkara” Hadis Nabi.

  Pada saya maksud hadis ialah jangan extreme dan tidak pulak lemah (tidak berpendirian)

  “Jikalau kamu bercanggah maka kembalilah kamu kepada Al-Quran dan Hadisku” Sebahagian dr sabda Nabi

  Sekian. Wassalam

  (Bab berkaitan dgn Petikan Hadis Nabi ni saya mohon kalau tuan2 yang membaca sudi memperbaikinya lagi dan jgn ambik petikan saya bulat2, haruslah merujuk utk kesahihan drpd mereka yang lebih arif dan mahir.. Terima kasih)

  • MatKonspirasi says:

   Sangat setuju dengan Abang Azlan. Jangan cepat melabel semua teori konspirasi bodoh. Memang tak semuanya betul, logik dsb.

   Abang Azlan telah menerangkan semuanya cuma nak tambah sedikit, Pentingnya mengkaji teori konspirasi? Sebagai contoh WTC , ramai yang mengatakan ianya kerja dari dalam(inside job). Ambillah masa 10min untuk tengok video ini, anggap ia sebagai pelajaran sains dan bukan konspirasi teori

  • Alif says:

   Ramai yg tak take note the 2nd last paragraph;

   “Tak perlu nak menjelaskan kepada saya teori konspirasi ni MUNGKIN ada yang benar, mungkin ada kebarangkalian 0.001% ianya bukan direkacipta, etc etc. Saya faham itu semua. Saya ambil jalan yang tegas kerana SECARA UMUMNYA teori konspirasi ini menggoyahkan masyakarat dan memomokkan pemikiran kita.”

   Sepatutnya, kita semua boleh nampak apa tujuan penulis ni tulis artikel ni. Walaupun betul ada TEORI konspirasi ni yg MUNGKIN betul dan debatable, tapi secara umumnya they are SAMPAH dan membodohkan masyarakat kita.

   Suka ke kita tengok rakyat negara kita begitu ramai yang sampah pemikirannya?

   Kalau penulis nak go in detail setiap TEORI konspirasi, mak aiihh…sampai bila pun matlamat untuk ubah pemikiran masyarakat terhadap kesampahan KEBANYAKKAN teori Konspirasi ni takkan tercapai.

   FYI, hits utk artikel ni ialah 6000 lebih. Yg komen against penulis hanya lebih kurang 20 orang yg komen berkali-kali. So, hopefully sahabat saya Bal, berjaya utk educate rakyat Malaysia supaya sedar bahawa KEBANYAKKAN teori konspirasi adalah sampah. 🙂

 86. Matpoi says:

  Yahudi dan Nasrani tak akan redha akan Islam dan kita mesti berwaspada dengan segala tipu daya mereka:

  Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Baqarah; Ayat 120

  “Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar”. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.” (al-Baqarah: 120)

 87. ChinPeng says:

  aku rasa kewujudan golongan yg mengkaji benda2 at least dapat membuka mata masyarakat islam yg sedang dibuai mimpi di alam Disneyland bernama Malaysia tentang bahaya kewujudan freemasonry,niat jahat zionis,dajjal dan peristiwa akhir zaman,,AT LEAST..yg berlainan pendapat pulak kasi panas cerita..bagus jgk..see dah ramai yg tau dan ingin tau dan mula beringat..moga kita dapat mendidik anak bangsa kita supaya dapt jadi tentera imam mahdi..Inshallah..

 88. ChinPeng says:

  Yahudi dan Nasrani tak akan redha akan Islam dan kita mesti berwaspada dengan segala tipu daya mereka:

  Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Baqarah; Ayat 120

  Betul tu Matpoi..cukuplah amaran Allah dalam dalil ini>>>>

  “Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut ugama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar”. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.” (al-Baqarah: 120)

 89. RamlyBurger says:

  aku nak jual beger ni..nak x?

 90. RamlyBurger2 says:

  aku nak jual beger ni..nak x?!

 91. RamlyBegger says:

  aku ni nak mintak sedekah… ada siapa nak bagi x?!

 92. zaza says:

  salam,

  dah2 la tu korang.. cukup2 la “bergado” sesame sndiri.. aku pon da naik muak da nengok/baca org melayu@islam mengutuk sesame sndiri..

  letih~

 93. RamlyBegger says:

  korang jangan marah sangat kat anak aku sorang ni ya…
  bukan apa pakcik kenal sangat dgn anak pakcik ni, dia ni belajar logik mathematik je… kalau hal2 konspirasi ni anak pakcik lemah sikit… keh keh keh…

 94. Johan Tan says:

  Ini adalah hari-hari terakhir bulan Ramadan. Marilah kita bertaubat dan meminta ampun kepada-Nya. Bagi rakan-rakan di sini, saya letakkan satu link kepada ceramah yang telah sedikit sebanyak mengubah hidup saya. Ianya adalah tentang kejadian-kejadian akhir zaman. Dajjal, Mahadi & the works. Tajuknya pun ialah “The Hereafter”

  Tapi, maaf, di dalam Bahasa Inggeris. Perlu saya nyatakan penceramah ini telahpun melarikan diri ke Yemen kerana dituduh sebagai “terrorist”. Presiden Obama sendiri pun telah memberikan kelulusan kepada CIA untuk membunuh beliau.

  Tetapi ceramah ini dirakam semasa beliau masih lagi menjalankan dakwah secara aman di Amerika Syarikat. Saya bukanlah hendak menyebarkan apa-apa dakyah atau propaganda, cuma berharap diri sendiri mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah.

  Selamat Hari Raya kepada semua, maaf zahir batin.

  http://www.youtube.com/user/AnwarAwlakiLectures#p/c/AF0BDAEB511FCA95

  P/s: Elok di dengar cepat-cepat kerana penceramah ini penuh kontroversi, link mungkin tak bertahan lama.

 95. student says:

  1) Kalau kita tengok satu isu tu, kita mesti rasa macam biasa je.
  2) Tapi ada orang-orang ‘pandai’ dan ‘nampak’ akan kata itu konspirasi teori la, apa la.
  3) Tapi kalau kita fikir balik, betul ke ada teori konspirasi ni? Ke kita yang tersilap dan memandai-mandai?
  4) Tapi kita fikir lagi, eh, kenapa ada orang menyangkal teori konspirasi? Wujud la teori konspirasi ni! Orang yang buat teori ni dah berjaya mengimplementasi idea mereka sebab ada pihak yang menyangkal teori konspirasi, lalu membantu mereka menyembunyikan kegiatan mereka.
  5) Tapi kita fikir lagi-lagi, kita dah diperbodohkan. Kita jadi paranoid.

  Kesimpulan: Conspiracy theory is rubbish.

  p/s: Saya yang paling suka yang pasal konspirasi Manchester United tu dalang Freemason. Ye la, MA dalam Manchester tu kan FreeMAson tandanya? Heheh.

  • Abdul says:

   Conspiracy theory is not rubbish because there are concrete evidence that directly implicate the US & Israeli regimes in the 9-11. There are scientists and engineers etc who have succeeded in exposing the US-Zionist conspiracy against Muslims and Americans. Brainwashed Zionist parrots try hards to ridicule the evidence in vain. By the way, it is the Zionists who benefit so much from the 9-11 while Muslims benefit nothing so Zionists are behind the 9-11.

 96. Abdul says:

  ‘Teori Konspirasi itu Bodoh’ adalah rencana yang bodoh ditulis oleh orang yang jahil.

  Sila beritahu saya mengapa tentera udara Amerika membiarkan sahaja jet-jet melanggar bangunan WTC dan Pentagon walaupun jet-jet tersebut dikesan menukar haluan ke kawasan no-fly zones oleh radar-radar Amerika Syarikat. Kita semua tahu Amerika mempunyai sistem pertahanan udara yang canggih. Ini terbukti apabila jet-jet tentera Amerika memintas jet-jet Russia apabila jet-jet Russia menghampiri Amerika Syarikat. Ini bererti kerajaan Amerika sengaja membiarkan jet-jet merempuh bangunan WTC dan Pentagon sebagai satu helah untuk kerajaan Amerika dan Israel menyerang Iraq dan lain-lian.

  Saya ada beratus-ratus lagi persoalan yang kamu perlu jawab.

 97. anassirjahat says:

  kalau dah buta hati.memang dia la betul.teori konspirasi tu takda sapa soh pecaya.nama pun teori konspirasi.tapi ingatlah,takkan pokok goyang takde angin.tanak pecaya sudah.akal ada fikir sendiri.kalau akai pendek sangat tanya banyak jangan buat conclusion seme bende mengarut.realist lah sangat.ingat realist tu bagus sangat?hahah aku kesian betul manusia macam neh.hidup berpaksikan mata logik akal semata-mata.takpalah mungkin itu yang menjadikan dia lebih manusia lebih dari lain.lepas ni bleh mintak die kupas balik “teori2 karut” lawan balik ngn fakta dan hujah nape bende2 tu mengarut.jangan dok kondem dan hukum orang.silap dia ni plak memang ‘berkonspirasi’.welcome to illuminati world

 98. Ramly Sohai says:

  tiada apa yg nak aku cakap lagi… cuma aku nak cakap penulis ini sangat bodoh, iq bawah 80, penulis lah yg paranoid sebenarnya, wtf.. ffffuuuuuu… serius lol!

 99. suhaimiramly says:

  Ramai betul komen, tak larat aku nak baca.

  Dalam banyak2 komen ni, pembahagiannya seperti berikut:
  70% adalah sampah sarap
  20% bagus dan ada isi. points duly noted, thanks
  10% lagi komen yang bernas, contohnya oleh Azlan (4.43pm) dan Umat Islam Jugak (10.17am)

  Sebagai respons kepada komen-komen bernas ini saya akan kupas isu ini dalam entri2 akan datang. Especially mengenai 9/11 dan kenapa saya tak percaya teori konspirasi mengenainya.

  OK lah nak pegi terawih. Take care, all.

  • Hafiz says:

   70% sampah,20% bagus, 10% bernas???bias btul kesimpulan hang buat,bermakna apa yg bercanggah dengan pemikiran hang adalah out dari bagus inikan pula bernas??angkuh sangat cara hang menilai sesuatu, hidup baru brapa lama?jmpa baru beberapa perkara,kononnya sekarang mata hang yang terbuka luas melihat realiti sebenar??aiseyman..jngn label org lain bodoh kononya kita mengaji tinggi dan KONONNYA bnyak pengetahuan.Cara menyatakan pendapat tu bagi beradab sikit,org yg slalu rasa dirinya btul kadang2 dia jauh tersesat dan buta berbanding org lain. Makasih.

   • Jess says:

    Well kalau dah duk kutuk org personally titu sampah namanya…

   • Hafiz says:

    apa maksud hang??

   • ramly freemason melayu says:

    sampah kata enkau sampah hihihihi

   • Jess says:

    Maksud aku bila commenter start mempermainkan nama ayah si Suhaimi ni secara Automatik aku akan kata sampah..

    Sbb kalau dia ikhlas nak comment tak yah pun nak guna nama nama cam “Ramlyburger” “Suhaimimelayubengap” dan sebagainya…

   • Jess says:

    Apa kena mengena teori konspirasi dalam artikel tersebut dengan kat mana si suhaimi ni belajar? dan dia hebat dalam logik matematik.. since comment comment tu terkeluar dari topik perbincangan maka ianya juga sampah..

   • Jessika Albab says:

    Jess…dlm malaysia nih nama Suhaimi dgn ramly tuh hakmilik penulis sekor jer ke? kau ni byk berTEORI BODOH betul la hahah

   • Jess says:

    mmgla Suhaimi & Ramly tu bukan hak penulis artikel ni jek..

    tp bila korang mencerca nama itu disini.. aku rasa korang mencerca si penulis bukan suhaimi atau ramly lain yang wujud di malaysia ini..

    takyah la nak tipu diri sendiri..

    Since semua post aku ni tak berkenaan dengan perbincangan teori konspirasi di atas… makanya aku dah menaikkan statistik comment comment sampah dalam artikel ni…

    Minta maaf ye Mr. Suhaimi..

  • Jesika Albab says:

   Teori Bodoh lagi..hahaha

 100. suhaimi melayu bengap says:

  Bagi aku tak salah pun mereka mahu mengkaji. Biarlah. Kalau tidak tepat 100% pun, bagi aku kajian mereka terhadap lambang-lambang yang terdapat di dalam iklan promo tersebut memang ada benarnya juga. Malah beberapa imej yang suguhkan terang-terang mempromo konsep Pluralisme dalam agama.

  Ini bukan soal bila kau tonton, akidah kau terpesong.Tetapi nampak tak kanak-kanak dalam iklan tu? Imej ini akan ditanam selama-lamanya dan berulang-ulang di dinding kepala kanak-kanak yang masih belum berisi itu. Itu sahaja. Itulah target mereka. Hasil art work mereka untuk jangka masa panjang. Rom tidak dibina dalam masa sehari.

  utk tatapan MELAYU2 BENGAP YG PERASAN CERDIK MCM SUHAIMI,SUNGEY,APAN BLA BLA BLA, KATA ORG BODOH SEDANGKAN DIA HANYA MEMEKAK TAK MEMBANTU LANGSUNG

 101. Realist says:

  Salam,

  Ada benda dalam dunia ini,kita tak boleh berfikir macam kita fikir masa selesaikan masalah matematik walaupun kita perasan diri kita ni educated atau genius dan anggap orang lain semuanya bodoh.

  Ilmu sains dan matematik pun berubah-rubah teorinya mengikut peredaran zaman.Dahulu Galileo Galilei dikatakan bodoh kerana mengemukakan ‘teori konspirasinya’.Maklumlah pakar matematik masa itu ingat bumi ini leper macam papan lapis.

  Jadi di bulan Ramadan ini,muhasabahlah diri…adakah aku ini telah menjadi bodoh sombong atau terbodoh dengan sendirinya? 🙂

 102. ramly kaldai says:

  Teori Konspirasi Bodoh daripada org yg tak percayakan Teori Konspirasi : http://obefiend.blogspot.com/2010/09/penjelasan-aku-kenapa-tulisan-jawi.html

 103. RealSohai says:

  Semoga ALlah memberi sejahtera kepada sdr.

  dari dulu saya dah melawat blog sdr. saya hormat pendirian sdr.

  namun tidak konkrit pernyataan sdr berkenaan Teori Konspirasi adalah penipuan dan yg percaya adalah bodoh… yg nak kata kami yg percaya tu golongan bodoh, saya tak marah.

  namun, kita lihat Al-Quran. adakah kita boleh mentafsir Al-Quran macam baca buku teks sejarah sekolah? 🙂

  sdr kata Islam itu tiada maksud tersirat, BETUL dan Al-Quran lah pembawa intipati Islam… tiada tersurat ker dalam Al-Quran?

  Iqra… bacalah… kalau ikut kata tuan, mesti tafsir iqra dengan hanya Allah perintah ‘BACA’. so kita baca tanpa selidik dan kajian… kalau ada perkara2 yg perlu kita perbincangankan, hanya perlu baca? tak yah kaji la… pasal IQRA dengan jelasnya bermaksud BACALAH…

  Allah memberi kita ilmu dan akal, dan Allah menjadikan alam ini dihuni bukan hanya manusia, namun juga perkara2 ghaib… mana tuan nak letak perkara ghaib? runtuh iman jika kita tak percaya pada perkara2 ghaib milik Allah… macamana nie tuan?

  dan biler Iqra dan alam ini Allah jadikan dengan perkara2 ghaib sekali, Allah membenarkan khalifah2 semua mengorek rahsia isi alam ini… hatta untuk mengatahui zat Allah itu asalkan ia bermanfaat dan baik.

  kalau dah macamtu, jika kita lihat perkara hatta bukan ghaib, namun menimbulkan persoalannya…. kita nak sebut apa? amik la kita terjumpa buku protocol of zion (tuan nak menafikan ker wujud protocol ini?) dan kita boleh baca kerana ia dalam bhs inggeris la (yg tranclate) dan ia membentangkan cerita2 perihal nak menjatuhkan Islam dan cadangan2 yang memrbahayakan dari segi Iman… kalau org melayu Islam ikut protokol nie leh hilang iman… adakah sdr nak campak jer buku tu dan biarkan… kerana sdr yakin iman sdr kuat…NAMUN….
  mcmana dengan org2 lain yg terjumpa? kalau org2 lain terkut dan jd masonic dari protokol tu… tuan biarkan ker sdr Islam kita? mestilah biarkan kan… apa nak kisah… bukan diorang bg aku duit gaji bulan2pun… duit keta pun aku tak mintak diorang.. kannnn….

  namun Allah miss look ker?

  kalau tak wujud teori konspirasi ini, kita tak akan sedar berbagai dakyah yang berpaksikan syaitan untuk menyesatkan umat Islam….

  Iblis mersumpah dengan Allah nak sesatkan Umat Islam… (tuan percaya tak iblis bersumpah tu…? tu perkara ghaib tu… tak masuk akal dan tak der dekri sumpah? mcmana nak percaya tu?)

  iblis melalui syaitan sebagai kuli dia… buat perlbagai cara untuk kita tersesat… so….

  antaranya…. biarkanlah umat Islam itu individualistik… walaupun hebat berpendidikan… namun dia tak menyedrkan bahaya pada org lain… selamat…

  🙂

 104. RealSohai says:

  Itu pendirian saya. Saya tak bersifat apologetik dengan pendapat saya yang tegas ini. Saya takkan “buka minda”, “celikkan mata” atau “pandang dengan mata hati” atau apa-apa lagi euphemism yang anda gunakan yang bermaksud “percaya kepada teori konspirasi”.

  ……………………………….

  paranoid giler mamat ni…. memang bodoh piang cikgu matematik ni, jenis minda tertutup, mata buta, hati hitam pekat…. hohoh what the motherfuker u are…

 105. suhaimiramly says:

  Kekeke…makin mengarut korang nih. Sesuai dengan kepercayaan karut teori konspirasi korang.

  Tepat sungguh tajuk artikel ini.

  • ramly kaldai says:

   suhami anak sundal ku yg bahlol..raya nanti pak teringin nak naik beca terbang..kau bawak bapak tau..kah kah kah

   • Alif says:

    setiap anak sundal mesti ada bapak sundal yg ‘melahirkannya’ ye tak? kehkehkeh…

    “…suhami anak sundal KU…” kehkehkehkeh…sapa la bapak sundal ni ek…mangkuk betul ko ni ramly kaldai 😀

   • Bapak Alif says:

    Alif !! pi balik !! dah le bangang ada hati nak join blogger..kehkehkeh

 106. mrsuhaimybaba says:

  apa pendapat ttg lady gaga yg setan tu? byk subliminal msg dlm clip-clip nye

 107. Hafiz says:

  Org mcm kamu ni dah tunjuk sifat individualPLASTIK ,angkuh manusia zaman ni. HIDUP SENANG SAJA, AKU TNGOK BENDA YG LOGIK,LEH TERIMA AKAL,GAJI AKU MASUK,LEH HIDUP SENANG sudah,kira matematik mesti ada jawapan,ikut hukum alam,watpa nak selidik benda2 terSIRAT dan AGENDA2 bukan2 nih???ni la hasil manusia yg hidup dalam keadaan terlalu selesa.Org ramai pun bukan gila sngt nk korek2 semua benda jadi rumit.Org yg korek kadang2 bersebab,bahkan ilmu diorang jauh lebih tinggi dan mulia dari kamu diatas rasa TANGGUNGJAWAB UTK MANUSIA SENTIASA BERINGAT termasuklah “ularmak” yang kamu gelar.Waspada dengan cara menuding kebodohan org lain kerana kt Malaysia ni saja,melambak budak2 yg jauh amat bijak,ramai yg Allah bukakan hati mereka utk melihat,bahkan x kurang juga walau ilmunya sedikit,tetapi dikongsi utk keselamatan umat Islam.

  • Hadi Zamri says:

   Omg Bal, dari dulu kau memang ada this skill to stir things up. Nways, was both tiring & entertaining to read through most of the comments – setakat yg termampu lah – banyak giler siot. It’s amazing how some people just drop their intellectual hat, and start to give personal attacks. Kinda reminds masa budak2 dulu – petty arguments which reach their pinnacles when everyone screaming out bad words, and normally end up with someone getting some nice walloping. Truly immature & not productive.

   Bottom line is the topic is – ‘Conspiracy theories are dumb.’ Well I must say I have to agree with you in this context – the TV3 add was a total failure as the director, producers, and evaluators failed to anticipate how a big portion of our society perceive things. But thinking that there are hidden mischievous messages embedded in this add is somewhat hilarious because: 1) This add is simply a raya add that will last for a month or so – don’t tell me the bad guys are planning to covertly lead our society to mass destruction in such a short time. 2) If there were such genius brainwashing techniques involved, I wonder how these techniques were unearthed by such a huge number of ppl in such short time?

   All I can say that I think it’s just a classic case of bad procurement, bad anticipation of audience reactions, and a huge loss to some poor guy. But then again that’s just my opinion. Feel free to comment, but don’t lah suddenly someone call me budak sekular tak pasal2 lol. Selamat Menyambut Syawal all..

 108. ‘TART’ bermaksud ‘a prostitute or a promiscuous woman’ (New Oxford American Dictionary). Sedarkah wahai sahabatku bahawa JAM TART itu adalah rancangan Illuminati cuba memesongkan akidah kita? Selama ini kita rupanya memamah perempuan jalang bersalut jem sewaktu Raya

 109. Hafiz says:

  tengok,bukan semua ko suhaimy cakap salah,ada teori konspirasi yg xleh pakai,ada yg boleh,aku pun terima apa hang tulis,ada yg over,tp jngn la tunjuk megah sangt dengan ilmu yg sekelumit tu,berbanding dengan org2 yg mmg jauh lg bijak dari hang,yg merantau kaw2 punya lg hebat dari hang,yg jmpa kaw2 punya sumber konspirasi,engineer kaw2 punya hebat tafsir konspirasi, setakat ilmu matematik nk dibandingkan dengan ilmu berapa ramai manusia yg kaji teori2 ni terutama org islam,aku rasa cuma setitik noktah diatas A4 atau A2 kosong ja kot.memandangkan pandangan angkuh hang ni cuma setitik noktah,aku dengan ini menggunakan ibu jari aku utk menghilangkan noktah tu.aku cuma xleh terima keangkuhan hang saja.ubah la,teruskan menulis,penulisan hang mmg best.

 110. jen says:

  Hi Suhaimy,

  Just to let you know i admire your blog post and find your reasoning the most logical, agreeable and intelligent with a hint of sarcasm and humour. i have shared this at my fb wall and please do keep on fighting and standing by with what you believe in. i am proud that someone like you is here to educate and enlighten the others.

  cheers,
  Jen

 111. din says:

  benar la kata2 Rasulullah umat islam akan terpecah kepada banyak golongan.. dalam banyak2 golongan tu ade satu je yg betul. so, sementara bulan Ramadan masih berbaki ni, marilah kite same2 mintak petunjuk dari Allah agar kite termasuk dalam golongan yang satu ni.. Insyaallah, Allah akan memberi petunjuk kepada orang yang ikhlas, inginkan kebenaran dan jalan yg lurus.. Amin

 112. freedom says:

  well bro, Sheikh Imran Hossein is a conspiracy theorist. So, that means you are saying he is stupid too. Yup, you are better than him and everyone else rite? You seriously don’t get whatever they are trying to tell you rite coz I read every work of them and they never blame masons and all. They put it back on themselves.

 113. KalabulMalami says:

  Salam semua,

  Nama pun “Teori Konspirasi” ….”T.E.O.R.I” or in english “theory”…”T.H.E.O.R.Y”.

 114. freedom says:

  orang yang bodoh akan mengata orang lain bodoh kerana dia lebih mengerti erti kebodohan. orang yang mulia akan mengata orang lain mulia kerana dia lebih mengerti erti kemuliaan. seperti bila jibril mengangkat Muhammad menjadi nabi, dan para hamba wali mengangkat Mahdi sebagai pemimpin dan juga ketika orang-orang dayus itu mengangkat Dajjal sebagai raja. Allahua’lam.

 115. I've Been MK-ed says:

  At the end of times,

  Knowledge will be abundant but ignorance will prevails.

 116. I've Been MK-ed. says:

  http://www.missionislam.com

  Apakah pilihan anda?
  a) saya seorang muslim dan percaya ia adalah dakwah orang islam kepada orang islam yang lain.
  b) saya seorang muslim dan saya orang islam yang buat website ni bodoh.
  c) saya seorang muslim dan saya rasa ini adalah website ini adalah agenda orang yahudi untuk menyesatkan orang islam di dunia.

  nak tambah pilihan lagi? sila sila.

 117. SohaiRam says:

  Satu Malaysia sudah kalahkan satu sohai

 118. Pakar Matematik says:

  Rilekla brader Suhaimy Ramli,aku tengok jawapan you pun makin emosi dan tak rasional.Kata belajar tinggi,pakar Math.Tu la pendidikan Barat ni tak semestinya menjamin kita berfikir rasional dan beretika.Takde la semua dalam dunia ini di conquer Yahudi,you kot yang fikir mcm tu.Takleh ke rendahkan ego tu.

  satu lagi,aku bukan peminat konspirasi,tapi aku lebih berminat jika kita amalkan sikap berhati2 dan tapis semua maklumat sblm claim orang len bodo.Hebat sangatkah kita?Jika kita fikir kita bijak,ada org len lebih bijak dari kita,entah2 kita ni jadi bahan ketawa ‘org itu’.

  aku tak penah masuk MIT dan aku tidak sesuka ati claim org len bodoh ;D

 119. Apa dah jadi Bal? says:

  Hmm…apa yg boleh sy katakan encik Suhaimy Ramli telah bejaya downgrade dirinya sendiri.sy tak amik pusing pasal teori konspirasi atau apa benda tu tp dari artikel ini mggambarkan sikap atau attitude penulisnya yg agak ‘perasaan bijak sombong’ (bodoh sombong agak kasar lgpun penulis mengaku dirinya educated)

  Apa pun penulis gagal mengawal dirinya atau gagal membincangkan topik ini secara lebih akademik.

 120. Jimidadone says:

  Salam kepada tuan tuan, terutama tuan penulis artikel ini, saya agak terpanggil untuk berkongsi pengalaman saya bersama yahudi ini. Saya pernah tinggal di Sydney dalam tempoh yang agak tak lama….tapi sempat berkawan dengan bangsa yahudi. Ketika di sydney saya bekerja dengan sebuah syarikat catering makanan. Disinilah bermulanya saya kenal SIAPA BANGSA YAHUDI…..maka benarlah FIRMAN ALLAH. Yahudi ini bangsa yang rakus, tak boleh dipercayai dan amat merbahaya. Saya boleh kata ini kerana saya bergaul dan berada dalam komuniti mereka kerana saya pernah berada di majlis2 rasmi dan tidak rasmi mereka atas tiket caterer. Dan disitu saya dapat lihat betapa taksubnya mereka dengan bangsa mereka. walau dimana mereka berada. YA benar mereka ini bijak…kerana itu mereka kuasai ekonomi walau dimana mereka berada….dan disitulah mereka meletakkan polisi dan dasar yang terancang untuk menghilangkan identiti sistem hidup dan mayarakat ISLAM secara umum dan khusus. Saya pernah berada di satu majlis hari jadi seorang yahudi yang sangat kaya di sana…..dan apabila mereka menyanyi…setiap senikata adalah untuk kehebatan bangsa mereka dan mereka merendahkan manusia dan bangsa lain….begitu nyata!!!! saya ketika itu amat rasa GERAM….tapi apakan daya……saya hanyalah tukang hidang makanan….UNTUK PENULIS ARTIKEL….BERTAUBATLAH kerana AL-QURAN & HADITH itu BENAR….!!!!!!!!!!!!!!!!!!RUJUK AL-QURAN dan HADITH dulu sebelum keluar dengan ARTIKEL yang mengikut AKAL KAMU YANG TAK PANJANG MANA TUUUUUU….sebab itulah ALLAH turunkan ALQURAN untuk pedoman….sebab AKAL KITA PERLUKAN TUNJUK AJAR……nampak sangat kamu ini berfikiran ORIENTALIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • afif says:

   nak like…tapi tak de perkataan like…time kaseh kerana share pengalaman anda..sy teringin jugak nk berkenalan..tapi almaklum la…tak dapat nk sampai kat sana lagi..huhu..

   • Jimidadone says:

    tq bro…kita kene tentang pemikiran orientalis ni bro…..gua rasa orang ni pandai tapi tak berPEDOMAN…..kene pegang ALQURAN bro…gua cakap ni untuk diri GUA jugak……wa takuttttttt!!!!!!! MATI itu paling dekat BRO!!!!!!!!!MAAFKAN GUA KALAU GUA terOVER….kata kata…tapi gua nak kita semua orang ISLAM berjumpa di SYURGA BRO….aminnnnnnn!!!!

   • afif says:

    mudah-mudahan…amin…..

  • SJ says:

   lantak diorang nak nak upkan bangsa sendiri.. apehal korang nak takut ??? kan kita ada al-quran dan hadith.. pegang pada tu sudah la..

   yang nak jadi pondan dpn yahudi ni apa hal ???

   minda korang dah dijajah untuk menyatakan kehebatan yahudi.. yahudi tak hebat, sama mcm kita saja.

   Ini dok jadi pengecut, semua benda kata yahudi buat.. aduhh.. letih la melayu otak mcm nie..

   SJ

   • afif says:

    hmmm..ak tak berapa paham maksud ni…adakah maksud komen ni..kite pengecut sebab salahkan yahudi???atau kita dianggap berani kerana berdiam diri??atau kita sepatut ny diam apabila kita di kawal???atau hanya pengecut yang bersuara??atau dianggap pondan apabila bersuara mengenai yahudi??ak tak paham…ak tak paham…ak tak paham….

    emm..kehebatan yahudi dari segi ap tu??manipulasi??buat jahat??bangga diri??menghina bangsa lain??

    p/s : setuju pasal ikot alquran,hadis ngan sunah jek…klw bahasa cantik org ny mesti cantik…

   • hafiz says:

    amboi SJ, emonya cara cakap.sapa jadi pondan depan yahudi???? cik SJ ni jantan sngt ka nak ckap cmtu???duduk kt Malaysia aman damai leh la nak kata org Malaysia ni pondan lg penakut. Aku rasa kalau org tau ada yahudi dok bebas jalan dlm Malaysia ni,dah mesti ada kot yg kena bunuh yahudi tu.tp nk bersemuka ngn yahudi kat Malaysia pun xda,jngn jadi hero kampung lagak ayam jantan la SJ.ni budak MIT gak ke nih??? hahahaha

   • hafiz says:

    SJ..hafiz yg kt atas ni bukan aku..heheh..die agak ko budak MIT..hahaha..aku agak hafiz yg atas ni hafiz yg beriman kpd teori konspirasi..

    ape2 pon tak betui tak masuk kapla..ejass bg sentaa!!

 121. BalBonsai says:

  yelah nape bal… melatah semacam je.. bal takut ke? konspirasifobia… jangan sempitkan fikiran kau bal, kau sengaja bonsaikan fikrah kau, kau ni paranoia bal…
  kesian…. tak dapet den nak nolong ekau…
  ingat bal kau hebat ada lagi hebat… ngam ho untuk lu.. enjoy bal… keh keh keh…

 122. anassirjahat says:

  aku tunggu artikel seterus nya pasal 911,pasal tv3,semua teori2 konspirasi yang suhaimi cakap mengarut.cara ni aku setuju,cara bodoh sombong kutuk orang lain aku tak setuju.

 123. Jimidadone says:

  oh terlupa nak bagitau kepada semua dan tuan penulis…….memang KITA ni dalam RADAR YAHUDI….sebab semua yahudi yang aku kenal kat SYDNEY FASIH BERBAHASA MELAYU/INDONESIA…..!!!!!!!! maka maknanya KITA DALAM RADAR ALAT PENGESANAN MEREKA BERBANGSA YAHUDI…..FAKTA INI SAYA HARUS BETULKAN………nampaknya TUAN PENULIS ni belum cukup merantau dan BERILMU yang cetek sangat nampaknya….maaf kalau kata2 saya kasar….tapi jom kita ke SYDNEY untuk berkenalan dengan YAHUDI BERBICARA MELAYU dan makan SATE….JOM JOM….saya akan buktikan KITA DALAM RADAR MEREKA….

 124. Bal tak puas ati says:

  kekekeh…seorang graduan MIT konon…beginikah artikel yg mampu diluahkannya?WTC orang Islam yang runtuhkan?kakakah!katak bawah tempurung!!org Amerika sendiri buat kajian saintifik pasal 911 takkan si graduan MIT ni tak tahu langsung?inferiority betul,apa2 salahkan Islam.Yahudi and Nasrani always right.pasal WTC tu amat2 tak akademik dan educated…itu mmg kantoi,absolutely…

  artikel berdasarkan emosi yg meluap-luap tanpa berfikir panjang that’s all..

 125. Jimidadone says:

  owhhh..terlupa pula….hurm mungkin tuan penulis ini tak membaca ALQURAN ??? atau tak mempercayai ALQURAN ??? kerana tuan adalah realist ????…..hurmmm sila baca tafsiran surah ALBAQARAH ayat 1 hingga 7…..tuan penulis realist ??? maka tak percaya JIN ??? ALAM GHAIB ??? Malaikat ??? KITAB ALLAH ???…..adakah setiap kejadian itu perlu BUKTI YANG REALISTIK ?????? tuan penulis BERTAUBATLAH….

  • Bal kena Taubat says:

   hoho.. rukun iman tu bal… rukun iman ni semua adalah perkara yg ghaib, takkanlah bal ini seorang islam saja tanpa iman, tak lengkap tu… islam itu umpama jasad dan iman itu umpama roh, jasad tanpa roh bagai bangkai… bangkai bernyawa.. hoho..

 126. Bal Tak Bleh Tido says:

  Yahudi suka memandang rendah kepada bangsa lain, kau pun bal nak ikut macam yahudi jugak? wadefak!!!
  senang hati kau je tuduh orang lain penipu dan bodoh! wadehel!!!! kau bukan pandai tapi pandir!!!!!

  seriously!! sekarang dunia konspirasi sedang gelakkan kau…
  aku berasa simpati untuk kau…

  p/s: mungkin kau jeles sebab buku mathematik kau tak laku dijual berbanding dgn buku konspirasi… kesiannnn

 127. Ballshit says:

  ‘Teori Konspirasi itu Bodoh’ adalah rencana yang bodoh ditulis oleh orang yang bodoh dimana kwn2 dia dah lari takut kene maki..awal2 jer tunjuk berani keh keh keh

 128. Abdullah says:

  Assalamualaikum…
  kepada En. Suhaimi Ramly…
  seronok bace nukilan awak…
  kalau awak tergelak pasal sesiapa yang percaya konspirasi…
  lagi ramai gelakkan awak sebab jahil tukil….
  dah sampai kena dekat batang hidung sendiri…
  baru nak bukak mata besar-besar?

  p/s : Orang mcm awak…
  memang banyak…
  terlalu selesa…

 129. ketupat says:

  mcm babi lak ak tgk penulis nie..
  gemok gedempol…:))

 130. iznan says:

  mmg agenda yahudi telah berjaya. korang2 yg dok perabih duit, masa dan tenaga mengkaji teori konspirasi ni mmg telah mensia2kan kehidupan korang.

  • NWO says:

   kalau niat pengkaji demi jalan Allah ko tetap nak kata sia2? adakah semua yg direveal tu 100% palsu? berapa juta duit dihabiskan utk mengkaji ni? berapa tahun diorang buang masa belek menda ni? ko ada bukti? atau TEORI BODOH kau sendiri?

   kalau takde pangkaji korang tak tahu product2 yahudi yg perlu diboikot,..sapa yg nak cari syarikat2 yahudi ni kalau bukan yahudi?kalau boikot dikatakan melemahkan ekonomi negara.tun M kata takde beza boikot atau tidak..tak jejas langsung ekonomi Israel.

   so apa yg kita perlu buat ialah berhenti menelaah strategi musuh, berhenti memboikot tak der bagi kesan pun kan,jgn beli product2 muslim,,beli jer barang2 yahudi..lagipun diorang tempak palestin kan bukan malaysia..biar je diorang dgn agenda diorang..nak masuk kan racun dlm media,makanan,hiburan..dan kita biarkan masuk dlm negara..jgn sekat..makan mcd, minum coke byk2.isap rokok lepas tu gi tgk akademi fantasia,dah abis tgk gi keluar merempit,

  • shafeeq says:

   TEORI KONSPIRASI NI CANDU!! NAJIS!

   GUA TGK DGN MATA KAKI JE, BRO.. BACA UTK INFO BKN UTK DIJADIKAN MOMOK!

   THE REAL ISSUE DH BYK YG PUAK2 NI DH TERLEPAS PNDG.

   RUGINYA MASA..

   WAL’ASR.. MMG BNR MANUSIA DLM KERUGIAN YG AMAT DAHSYAT!

 131. Santa Claus Beca says:

  nah sekarang terbukti penulis adalah seorng pemecah belah bangsa melayu & sesama muslim dgn mengeluarkan artikel yg tidak bertanggungjwb.tidak semua yg percaya atau menolak itu salah tetapi jgn mengeluarkan artikel yg berbentuk provokasi tanpa fakta & bukti yg sahih.penulis & rakan2 juga membuat provokasi di awal2 comment.sifat sebegini yg menjadi pencetus pergaduhan sesama kita dikenali sebagai DAJJAL MELAYU ..hihihi

 132. Sai BAba says:

  suhaimi ni freemason malaysia kot, kalau tak takkan dia beriya2 mempertahankan freemason. <–teori konspirasi dajjal melayu

 133. akulah org freemason says:

  well done..

 134. Bal tak puas ati says:

  Sudahlah tu jgn maki2 Encik Suhaimy Ramli,dia ni usahawan Melayu biarlah dia bahagia,sakit jiwa kang dia susah pulak nanti bisnes dia,yg rugi Melayu,bukan senang nak wujudkan usahawan berjaya mcm mamat ni.

  TV3 pun dah mintak maaf pasal iklan dia kat Buletin Utama (Encik Suhaimy tengok tak? kikikih)…jadi kesimpulan yg aku nak buat TV3 LEBIH BIJAK DARI SUHAIMY RAMLI KIKIKIKIH

  Settle masalah.Kalau Encik Suhaimy nak kumpul peluru untuk cerita part 2 nanti,saya nasihatkan simpanla peluru tu kat umah,dah takde maknanya…dah tak relevan dah….sekadar bodohkan diri sendiri nanti

  ok chow!

  • ATR says:

   “TV3 LEBIH BIJAK DARI SUHAIMY RAMLI KIKIKIKIH..”

   KIKIKIKIH… Ko gelak macam anjing la brader. Kesimpulan ko pun macam najis je aku baca… Ko ni mesti tahi teori konspirator kan… Patutlah bengap nak mampos… KIKIKIKIKIH….

 135. ATR says:

  Teori konspirasi ni seakan agama baru yang dianuti orang-orang bodoh. Lupakan teori konspirasi bengap anda. Get a life you moron!

  • Abdul says:

   ATR,

   You have just made a nonsensical conclusion that reflects your own pathetic personality. Get a life you *****!

  • shafeeq says:

   tu la yg aku ckp td..

   TUKANG PECAYE TEORI KONSPIRASI ADALH MUSYRIKIN MODERN..

   SANGGUP PECAH BELAH, SUMPAH SERANAH, HATTA MGKN BERBUNUHAN HANYA KRNA KEPERCAYAAN SYIRIK MRK..

 136. Bal tak Bley Blah says:

  adakah benda ni rekaan semata2? teori konspirasi juga bodoh juga?

 137. Abdul says:

  Suhaimi Ramly,

  Saya ini English-educated dan bidang kepakaran saya adalah matematik dan Fiziks dan saya tidak suka membangga diri dan saya amat bencikan riak dan kesombongan. Saya merasa dukacita kerana melihat tingkah-laku Tuan yang memalukan diri Tuan sendiri. Tuan telah menjadi alat Zionist untuk membela keganasan dan jenayah Zionist.

  Memang terdapat banyak bukti kukuh yang menunjukkan kerajaan Israel dan kerajaan Amerika telah bekerjasam merancang dan melaksanakan serangan 9-11 untuk memfitnah dan memburukkan Islam dan Muslim supaya dunia membenci Islam dan Muslim. Zionist menggunakan 9-11 untuk menyerang negara Muslim, memusnahkan sasaran awam, membunuh orang Islam yang tidak bersalah dan merompak petroleum dll. Saya ingin memberi sedikit maklumat supaya Tuan boleh berfikir:

  1) Osama bin Laden strongly denied any role in the 9-11 attacks and suggested that Zionists orchestrated the 9-11 attacks. The BBC published bin Laden’s statement of denial in which he said:

  “I was not involved in the September 11 attacks in the United States nor did I have knowledge of the attacks. There exists a government within a government within the United States. The United States should try to trace the perpetrators of these attacks within itself; to the people who want to make the present century a century of conflict between Islam and Christianity. That secret government must be asked as to who carried out the attacks. … The American system is totally in control of the Jews, whose first priority is Israel, not the United States.”

  2)Osama Bin Laden is not named as the perpetrator of 9/11 by the FBI:

  When asked why there is no mention of 9/11 on Bin Laden’s Most Wanted web page, [Rex Tomb, Chief of Investigative Publicity for the FBI] said, “The reason why 9/11 is not mentioned on Usama Bin Laden’s Most Wanted page is because the FBI has no hard evidence connecting Bin Laden to 9/11.”

  “So we’ve never made the case, or argued the case that somehow Osama bin Laden [sic] was directly involved in 9/11. That evidence has never been forthcoming” – Dick Cheney.

  3) Police received several calls from angry New Jersey residents claiming “middle-eastern” men with a white van were videotaping the disaster with shouts of joy and mockery. “They were like happy, you know … They didn’t look shocked to me” said a witness. The five Israelis are said to have had been caught videotaping the disaster (the 9-11) and shouting in what was interpreted as cries of joy and mockery. Source: Haaretz September 17, 2001

  According to ABC’s 20/20, when the van belonging to the cheering Israelis was stopped by the police, the driver of the van, Sivan Kurzberg, told the officers:
  “We are Israelis. We are not your problem. Your problems are our problems. The Palestinians are your problem.”

  4)Police Seize Rental Truck With TNT Traces Driven By Israelis. Authorities say records for the Budget truck do not indicate any recent rental for the purposes of transporting explosives, which would require special permits. (Source: Foxnews Monday, May 13, 2002)

  5) “Evidence linking these Israelis to 9/11 is classified. I cannot tell you about evidence that has been gathered. It’s classified information.”

  US official quoted in Carl Cameron’s Fox News report on the Israeli spy ring.

  6) On the day of the 9-11 attacks, former Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu was asked what the attacks would mean for US-Israeli relations. His quick reply was: “It’s very good…… it will generate immediate sympathy for Israel”

  My questions for you to answer:

  1) Who did manage and control the security of the 9-11 airports? And who were the share holders?

  2) Who did manage and control the security of the WTC? And who were the share holders?

  3) Why didn’t the USAF jets intercept the 9-11 jets eventhough the 9-11 jets were detected flying in the no-fly zones by the US radars?

  4) Not just Americans were murdered on 9-11. Nearly 500 foreign nationals from over 80 different nations were killed in the World Trade Center. As a center of world trade and finance this is not surprising. It is also commonly known that many Israelis work in the field of international trade and finance. The laws of probability dictate that among the nearly 500 dead foreign nationals, from over 80 different nations, there should have been a considerable number of Israelis. But the number of Israeli dead was suspiciously low, especially when we consider the report, contained in the September 12 Jerusalem Post, that the Israeli embassy in America was bombarded on 9-11 with calls from 4000 worried Israeli families. George Bush had told the US Congress that he also mourned the deaths of foreign citizens including “more than 130 Israelis”. But Bush was either misinformed or he was lying. The actual number of Israeli dead at the WTC was far less than 130. It was far less than 100. It was far less than 50. It was far less than 25. It was far less than 10. It was……. zero! NY Times, September 22, 2001) That’s right! ZERO Israeli nationals lost their lives in the WTC while citizens from over 80 different nations, including such powerhouses of world trade and finance as Granada, Bermuda, Ireland, and the Philippines, all lost people in the WTC.

  How did the 4000 Israelis escape death? How did they know that the 9-11 was about to take place?

  5) I have countless questions for you to answer.

  I hope you can connect the dots !!

 138. afif says:

  suhaimi….klw kamu berfikiran baek kamu delete la statement ni….klw kamu rasa kamu betol…kamu betol la…TAPI JANGAN KUCAR-KACIRKAN FIKIRAN KAMI!!!!!!!!!!!!!!TOLONG JANGAN KUCAR-KACIRKAN FIKIRAN KAMI!!!!!!!TOLONG JANGAN KUCAR-KACIRKAN FIKIRAN KAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Nik says:

   Duk wat trok sangat pasai pa?

   • afif says:

    duk berdiri baring beguling la ni….tu pasai terok sngt….time kaseh kerana baca komen sy…hahahaha…ingtkan tak de org nk baca…hahahahaha…

  • shafeeq says:

   perkh ni dh kira penagih konspirasi tegar ke ape?

   baik lu zkr bro.. la’ilahaillallah33X.. mari bsame2.. smue.. la’ilahaillallah33X

   • afif says:

    insyaallah…tak de masalah…selagi lidah tak terkelu…hehehe…sbnany blogger ni saja nk kuar statement ni…saja nk buat gempak la…org mcm ni mmg ada pn..ramai kot…ak pn salah satu gak…tapi tak de la tahap mcm ni…x sume org dapat pikir dgn betol…tapi agak2 la…blogger ni gelak je tengok komen2 diorg ni…ad diorg nk bertanggungjawab??ad sejenis umat ni mmg suke telan mentah2…mne yang di bagi…men telan jek…silap2 giler gak kepala…

    teruskan zikir anda shafeeq…jgn riso kan saya ok…time kaseh sebab mengambil berat pasal sy..syg kamooo…hehehe…

 139. haniza rahmat says:

  ini artikel yang saya cari2…fed up dgn andaian dan konspirasi melayu2 yang tak abis2..semuanya salah semuanya tak kena..dari sekecil2 perkara saja nak menjadikan isu, terutama dalam dunia tanpa sempadan ni dan kecanggihan IT, semua benda pun jadi konspirasi hingga menyesakkan akal fikiran dan membuatkan diri rase meluat dgn post/link/email yang sering diterima. dah macam takde keje lain…its really sucks..

  • Abdul says:

   haniza cakapa “ini artikel yang saya cari2…fed up dgn andaian dan konspirasi melayu2 yang tak abis2.” >>>>Macam bunyi iklan sabun cap X saja !

   • bal gila says:

    hahah good one! sebab tu la dia sokong penulis cap X , siapa suruh jd bodoh percaya semua, name pun ader akal dan otak ,pandai2 le tapis . ada yg konspirasi syok sendiri ada juga yg betul, tp yg pasti jgn bersikap sombong mcm penulis cap X tu, sombong dan angkuh sifat 2 yahudi

   • afif says:

    ni la yg sy maksudkan bal gila…uwwww…takottt…takottt…

   • bal gila says:

    biasa lah , jenis ni..jenis tak dpt terima kenyataan,suruh kaji study sikit dikata buang masa,wang,ego..senang cerita jadi mcm penulis ambil jalan mudah, tolak semua bukti dan percayakan media yahudi hidup2 dan bawa idealogi yahudi secara x sedari.malang!

   • afif says:

    tu la…sepatot ny kite buat la ap yang patot kan…ni tak…maen terime jek…bile ad artikel yang bercanggah tapi tetap dalam keraguan…teros tolak mcm tu…org2 yang mcm ni menakot kan…tak kira sape yang percaya teori konspirasi atau pn tak…pakcik suhaimi tetap tak bagi sumbangan ap2…tapi siapa la ak ni nk berkata…tak de kelulusan mcm pakcik suhaimi…

   • bal gila says:

    ko tak payah berkata2 apa ,ko maki jer kat beruk ni..dah la sombong..siap provoke2 org..kutuk2 kata org bodoh..mmg manusia bodoh sombong tp tak boleh pasal dia ngaku pandai(MIT)..so panggil pandai sombong hahaha

   • afif says:

    tu la pasal…hihi…ak syok baca komen2 ni…cume ad la risau2 sikit…klw pakcik suhaimi ni gelak komen ak…ak pn tak kesa..ak pn gelak gak dye pny komen..sama2 la kita gelakkan diri masing2..nak maki….tapi klw ak maki ak rasa ak pn sama mcm dye gak..so , kita baca komen seterus ny…

 140. NTAH LA. says:

  provokasi~~~PROVOKASI~~~PROVOKASI~~~PROVOKASI~~provokasi~~~lalalala~~

 141. bal gila says:

  sabar afif..bawa2 mengucap ekekek

  • afif says:

   hehe…sabar je ni…saje wat gempak…sbnany ad beberapa perkara yang merisaukan sy walaupn tak de kene mngena ngan hidup sy….klw mcm brader2 yang bace bende ni sy tak berapa risau sngt…sy cume risau kat budak2 yang baca…maklum la…skang ni kan zaman teknologi…budak2 pn tak mustahil baca bende2 mcm ni…nak2 lagi org yg kurang didikan(sy tak maksudkan sy da cukup didikan..peace..)nnti diorg akan bercelaru…nnti jadi bende2 yang tak elok…sape nk tanggung???pakcik suhaimi ke??sy ke??bal gila ke??pasti ny bukan nama kita yang sy sebut ni yang menanggung sume ny…..dan sbnany bende ni da settle..tapi di panjang kan oleh pak cik suhaimi ni…dan sy tak paham kenape beliau bersikap begitu…adakah pakcik suhaimi ni fikir baik buruk atau pn tidak…sy stuju klw brader2 nak bincang pasal ni…just topik…bukan satu provokasi yang mencelarukan minda…sesungguhny kerosakan minda lagi terok daripada kerosakan harta benda….

 142. Abdul says:

  Suhaimi Ramly says “Ya, saya percaya semua pendokong teori konspirasi adalah jahil, bebal dan menyesatkan. Sama ada anda percaya 9/11 dirancang oleh CIA/FBI/Mossad, atau percaya bahawa tsunami dibuat oleh Amerika menggunakan HAARP, atau percaya dunia ditadbir oleh Illuminati dan Freemason, semua teori konspirasi adalah bertentangan dengan bukti sebenar.”

  My response:

  Dakwaan Tuan di atas adalah di antara dakwaan-dakwaan yang paling bodoh saya pernah baca. let me give you a hint:

  I WANT TO TELL YOU SOMETHING VERY CLEAR: DON’T WORRY ABOUT AMERICAN PRESSURE ON ISRAEL;

  WE, THE JEWISH PEOPLE, CONTROL AMERICA. AND THE AMERICANS KNOW IT.”

  — Israeli Prime Minister Ariel Sharon
  October 3, 2001
  (IAP News)

  It therefore follows that America is fighting wars in Afghanistan and Iraq under Zionist control. By controlling the US government, Zionists can impose their influence on the world.

 143. Aria says:

  salam.. bro.. first,aku gelak sgt2 bila ko ckp 9/11 itu islam yg rancang..

  second , ak lg gelak besar bila ko ckp ko menganalisis serba sedikit berkaitan illimunation dan juga freemason..

  third,aku lg besar gelaknye bila ko sendiri yg ckp ko nie realist? what? realist? haha

  aku na ko sendiri buat satu artikel yg menyanggah penyataan para ulama dan pengkaji freemason.. bole xbro? ko buat satu artikel yg menentang segala bukti2 ulama da kaji berkaitan freemason uh,pastu ko emailkan link pada aku/ko bg terus dlm bentuk word..

  bole x bro? sahut? xsahut? berani? pengecut? itu pilihan ko bro..aku tggu..

  psl 9/11,org kristian sendiri da kaji benda tu.. sedangkan org kristian sendiri yg buat demo? (what the h all of the demo? get payment from the muslim for that?) jwp la bro..

  logik x klu satu bangunan yg terdapat teknologi menahan angin kencang boleh runtuh dlm masa kurang dari 1 min hanya dengan satu rempuhan kapal terbang yg membawa minyak tidak smpi 200 liter? logik xagk2 bro? satu lg,kepanasan minyak apabila terbakar tidak dpt mencairkan satu set besi stainless steel pon ! itu da terbukti dgn uji kaji dari org kristian dan islam sendiri.. so apa kata bro?

  cari kat utube sendiri bro,NBC,CNN mereka sendiri yg reavel ada bunyi letupan selepas pelangganran tersebut.. siap ada rakaman lg bro..letupan tu berlaku kat bhgn bawah bgnn tersebut.. logik xbro? baru lepas berlanggar xsmpi 5 sec da ada bunyi letupan kat bhgn bawah? what the h? explain bro? bro ada kat tempat kejadian x? wakakak.. aku gelak besar lg bro..

  bro,skrg nie aku cdgkan ko remove je artikel nie.. tp klu ko da buat kajian yg menyanggah perkara2 yg ada sekarang jgn lpe email aku then ko letak la dlm wordpress ko nie..

  amacam bro? sahut? xsahut? berani? pengecut?

 144. dreamy says:

  MORAL: don’t believe everything you read/see on the INTERNET (er, including this article?)! knowledge is power so read more books (non-fiction pls) instead. Be prepared with knowledge as it is the best weapon. And jangan menghadap FB/internet 24/7, get a life outside! and iklan tv3 tuh mmg poorly done smp backfired blk. Sepatutnya mereka tak mencampuradukkan ant. agama. Kalau campuradukkan budaya (culture) mungkin bleh diterima lg. Apapun let us learn something from this.

  • si nakal andi says:

   dreamy. aku sokong ko. moral of this ‘war’ ialah jangan percaya apa apa pun di internet secara membuta tuli. baca takpa, percaya tu, sila lah fikir dalam dalam.

   penat la bila muslim berkiblatkan internet…

 145. Bal...Bal... says:

  Sedih aku tengok seorang usahawan melayu dicaci dihina macam ni.graduan MIT pulak tu.tp takleh nak salahkan khalayak sbb tuan punya badan buat hal dulu 🙂

  TV3 pun dah mintak maaf.syabas TV3!! you all mmg profesional.tp ada 3-4 kerat manusia yg tak dapat terima kenyataan.ini bukan isu konspirasi semata tp lebih dr itu.pasal KEPRIHATINAN atau KEPEKAAN.

  TV3 mintak maaf sbb desakan masyarakat dan x mustahil para cendekiawan dan ulama.ingat senang ke nak push gergasi media cam media prima nak minta maaf secara terbuka di BULETIN UTAMA?Perlukan bribu-ribu sokongan.Jadi brp kerat sangat la manusia-manusia yg fikir dirinya genius sangat bhw ORANG YANG CIPTA TEORI KONSPIRASI ADALAH PENIPU DAN ORANG YANG PERCAYA TEORI KONSPIRASI ADALAH BODOH”

  anda boleh fikirkan sendiri,suhaimy.

  :):):)

 146. Azlan says:

  http://mistisfiles.blogspot.com/2010/01/panduan-memahami-ilmu-teori-konspirasi.html

  Bloggers2 yang lain, mintak tolong laah simpankan perasaan emosional ni

  Sabar dan kasih sayang akan mendekatkan manusia ke jalan Allah dan Sunnah Rasullullah SAW.. Amin

  Mintak maaf MO plagiat kat sini..ngeh..ngeh..ngeh…

  Panduan memahami ilmu teori konspirasi
  Di dalam Pengajian Konspirasi Antarabangsa,adalah penting untuk memahami beberapa perkara supaya kita tidak tersesat dalam ribut teka-teki dan misteri.Di MistisFiles,kami memanggilnya sebagai ‘The Trafficker Code’,berasal dari sejumlah peraturan atau ‘undang-undang’ dan etika ketika membuat penyelidikan dan memahami konspirasi yang berjalan di seluruh dunia.

  JIka anda ‘terjebak’ ke dalam pencarian jawapan-jawapan kepada misteri atau konspirasi di seluruh dunia ini,anda perlukan ‘The Trafficker Code’ ini.Ini sebagai panduan sahaja,namun jika anda mempunyai keberanian dan keyakinan serta sedikit pengetahuan yang benar,anda pasti tidak tersesat dalam ribut konspirasi ini.Ini penting,jika tidak anda akan terjerumus dalam kekeliruan demi kekeliruan dan hasilnya anda menjadi sebahagian dari statistik mangsa-mangsa konspirasi antarabangsa.

  The Trafficker Code terdiri dari tiga perkara penting.Tiga sahaja.Dan ini adalah tunjang kepada panduan untuk menyelamatkan diri anda dari menjadi keliru.Ingat baik-baik tiga perkara ini:

  1-Bukan semua yang ada di dalam dunia ini adalah konspirasi,hasil konspirasi ataupun bersangkut paut dengan konspirasi.Jika anda bertemu dengan satu fakta bahawa terdapat konspirasi pada A,maka tidak semestinya B dan C juga ada kaitan dengan konspirasi.Jangan anggap pokok,kucing anda dan ibu bapa anda adalah ciptaan konspirasi.Ini adalah pandangan yang ekstrim.

  Yang penting,anda mesti tapis dahulu maklumat itu.Jangan terima bulat-bulat atau menolaknya tanpa mengkaji dahulu.Fikirkan baik-baik.

  2-Tidak dinafikan,sebahagian besar sumber Teori Konspirasi adalah dari para pengkaji Barat.Jadi terdapat dua kategori pengkaji Barat ini.Pertamanya mereka yang memang benar-benar jujur mahu mencari kepastian kepada misteri yang terjadi di sekeliling mereka.Mereka sedar terdapat sesuatu yang tidak kena dengan sistem sosial masyarakat mereka dan apa yang mereka tahu selama ini.Mereka pun mula mengkaji dan mengkaji.Dalam hal ini,mungkin 80% kajian mereka boleh diterimapakai,kerana mereka mengkaji berdasarkan kesan-kesan konspirasi yang dialami oleh mereka sendiri.Selebihnya perlu ditapis dan dipadankan dengan sumber kita sendiri.

  Keduanya para penulis yang diupah oleh The Elite sendiri atau para Orientalis yang menulis dengan tujuan tertentu bagi menghasilkan kesan-kesan yang negatif terhadap khalayak.Antaranya dengan tujuan mahu menimbulkan panik atau kesan bahawa manusia tiada gunanya melawan mereka,kekuatan The Hidden Hand amat gagah dan telah mempengaruhi segenap kehidupan mereka.Jadi mereka mahu ‘brainwash’ khalayak supaya tunduk berserah diri pada kekuatan mereka,menganggap The Hidden Hand ini sebagai ‘Tuhan’ yang dapat menaburkan mereka kekayaan.Lihat,pertamanya mereka menulis segala konspirasi yang berlaku,kemudian mereka akan selitkan seolah-olah Tuhan langsung tidak berkuasa dan jika mahu selamat,berserah diri sahaja pada The Hidden Hand ini.Berhati-hati dengan penulis seperti Zecharia Sitchin atau Alberto Rievera mahupun penulis The Vatican Assassin yang dalam menceritakan pelbagai konspirasi,boleh meleret-leret sehingga Nabi Muhammad dan agama Islam juga dikatakan hasil konspirasi juga!Ini dinamakan merepek dan ada juga di antara mereka yang menganggap makhluk asing adalah punca segala konspirasi ini dan tujuan para ‘alien’ ini adalah untuk menduduki bumi dan memperhambakan manusia!

  Moralnya,jangan terperangkap dengan permainan penyelidik konspirasi upahan The Hidden Hand mahupun yang berjaya mengelirukan diri sendiri.

  3-Apa jua konspirasi mereka,perancangan atau pelan,bagaimana hebat atau dasyat sekalipun perancangan konspirasi mereka,semuanya masih jauh untuk mengatasi PERANCANGAN DAN TAKDIR ALLAH AZZA WA JALLA.

  Bagaimana sekalipun hebat mereka merancang dan bertindak,Allah s.w.t adalah Pemenangnya dan hanya Dialah yang layak untuk menang selama-lamanya.Ini kerana semua konspirasi dan pembuat konspirasi itu sendiri adalah makhluk-Nya dan semua itu berada di dalam Ilmu-Nya.

  Gunakan kod panduan di atas ketika membaca atau mengkaji pelbagai teori konspirasi di merata-rata sumber.Dalam hal ini,adalah penting untuk belajar ilmu AlQuran dan Hadis Rasulullah s.a.w supaya kita lebih celik dan jelas membaca segala konspirasi musuh-musuh Allah.Ini kerana di dalam kedua-dua sumber inilah telah diceritakan tanda-tanda konspirasi mereka ini.Orang yang asing dengan AlQuran dan Hadis adalah cenderung untuk panik dan terkejut dengan apa yang mereka baca.Mereka juga cenderung untuk menganggap hal-hal konspirasi yang mereka baru baca itu adalah ilmu baru dan amat luabiasa,padahal di dalam AlQuran dan Hadis sendiri banyak menceritakan segala konspirasi dan pembohongan golongan Yahudi,Nasrani dan The Hidden Hand.

  Ingat tiga poin penting ini.

 147. Pak Abu says:

  Salam encik. To quote what encik hv said “Tolong lah saya merayu anda, cukuplah obses dengan Yahudi dan konspirasi menawan dunia oleh Yahudi ini”, encik ni memanglah seorang perayu yang telah menjalankan tugas dengan sangat4x baik. Encik akan mendapat markah yang tinggi didalam annual assessment pihak Yanghudi. Tq dan tahniah encik.

 148. Azwa says:

  Kau pun tulis banyak tak kaji al quran jugak.Kau berkata kata dengan penulisan biasa biasa sama seperti orang orang yang kau sebutkan.Memalukan diri sahaja.

  • Pert Doherty says:

   gua juga pikir demikian..
   kalau lu betol kaji quran, gua rasa-ras, lu takkan tulis demikian..

   kalau lu kaji quran, lu rendah hati, tidak sombong angkuh semuanya.

   kalau lu kaji quran lu takkan sewenang-wenangnya kata orang bodoh.

   Gua anggap lu ada betolnya, dan gua juga anggap lu ada bahagian yang tidak betol. kerana tulisan lu hanya hasil dari bentakan perasaan lu yang lu rasa lu bagus.

   So kajilah kurang ye suhaimi sayang. kamu kan orang bijak pandai ada kelulusan. pandai matematik. gua ni siapa lah sangat. gua hanya budak jalanan.

   Kalau berani bentak gua di blog gua.

 149. Azwa says:

  @Azlan punya point lagi boleh pakai.

 150. SunGeY says:

  Fuh banyak betul komen.

  Komen memang banyak tapi aku rasa kebanyakan komen

  1) Ditulis oleh orang yang cuma baca tajuk Blog sahaja.
  2) Baca entry blog ni tapi tak paham mesej yang disampaikan.
  3) Membaca blog secara prejudis dengan tujuan hendak berdebat, bukan mencari maklumat atau memikirkan point2 yang ada.
  4) Merapu. (membangkitkan isu yang tiada relevan).
  5) Emosional semata2.

  JIka anda rasa post “provokasi” anda tidak mendapat layanan dari tuan rumah, anda tergolong dalam salah satu group di atas.

  Apa-pun … anda boleh teruskan menghantar komen2 anda .. nak luah emosi pun boleh .. HEHEHE

  • bobo says:

   tula.. bnyknyer x phm pon ape penulis nih nk smpikan.. tu yg kluar kate penulis sesat la.. bodoh.. agen yahudi pon ade.. mak aih!!! bior la.. tp bg sape yg bukak pemikiran dia.. aku pasti korng dpt sesuatu yg sgt berguna dr artikel kt ats.. syabas!!

  • weks~~ says:

   klw kamu paham kamu terangkan la…agak2 mcm mne yang kamu paham yer???merumuskan sikap org tak bermakna…tapi ap msg yang di ceritakan…

  • anti_sengal says:

   hahaha.. tergelak aku baca komen ni..

   1) Ditulis oleh orang yang cuma baca tajuk Blog sahaja.
   Tak perlu baca pun takpe.. Sampah je tulisannya..

   2) Baca entry blog ni tapi tak paham mesej yang disampaikan.
   Mesej yang perlu disampaikan ialah provokasi tanpa ilmiah yang menyesakkan

   3) Membaca blog secara prejudis dengan tujuan hendak berdebat, bukan mencari maklumat atau memikirkan point2 yang ada.
   Kebenaran vs Kebatilan akan terserlahlah kebenaran walaupun kebatilan dipamerkan dalam keadaan menarik

   4) Merapu. (membangkitkan isu yang tiada relevan).
   Artikel blog ni pun merapu dan tidak ilmiah. Konon2 penulisnya berilmu. Entah-entah beli je ijazah tu.

   5) Emosional semata2.
   Sama dengan penulis artikel. Hahaha

 151. Azwa says:

  Aku baca semua sampai ke komen kot.hehehe.Kau pun main sembang je Cik Sungey

 152. Abdul says:

  Setelah membaca dan menilai tulisan Suhaimi, saya dapat membuat kesimpulan:

  1) Suhaimi adalah pembela pengganas Zionis yang sibuk menindas orang Islam dan bukan Islam di seluruh dunia.

  2) Suhaimi sengaja memcampur-adukkan cerita karut dengan fakta supaya orang ramai menyangka fakta adalah cerita karut supaya orang ramai menolak fakta-fakta yang memdedahkan peranan Zionis dalam merancang dan melaksanakan 9-11 dan lain-lain ‘operasi false flag’ Zionis.

  3)Tulisan Suhaimi tidak mempunyai nilai akademik kerana tidak membuat sebarang rujukan untuk menyokong tulisan beliau. Dengan lain perkataan, tulisan beliau adalah sampah (rubbish) kerana tidak mempunyai integriti.

  4) Suhaimi bersifat hipokrit apabila bercakap tentang freedom of speech dan pada masa yang sama beliau menghina orang yang tidak bersetuju dengan pendapat beliau.

  5) Suhaimi telah gagal seratus peratus monolak hujah pihak lawan. Beliau gagal menjawab soalan-soalan yang dikemukakan berkaitan dengan 9-11 dll.

  Tulisan penyokong-penyokong beliau tidak mempunyai nilai akademik langsung seolah-olah mereka tak pernah pergi sekolah.

  Kesombongan Suhaimi mendorong saya untuk mencabar Suhaimi supaya berbahas di depan orang ramai supaya mereka boleh menilai penulis (Suhaimi) dan tulisan beliau.

 153. Abdul says:

  Suhaimi menulis “Tolong jangan obses sangat dengan konspirasi yahudi ni, mereka ni sama juga macam kita. Saya tahu ramai percaya yahudi kontrol media melalui rupert murdoch, tapi ini bukan bermakna mereka mengkontrol dunia seperti diwarwarkan oleh mat-mat konspirasi ini.”
  (End quote)

  Jawapan saya untuk Suhaimi:

  Saya berikan satu contoh bagaimana Zionis menguasai media United Kingdom untuk mempengaruhi orang British supaya menyokong Zionis dan menentang islam:

  In 1993, the Jew Michael Green, who is the founder and Chairman of Carlton Communications plc, along with the Jewish Saatchi brothers of the advertising giants Saatchi and Saatchi, aggressively campaigned to have the independence of the ITV regions abolished, with the Government agreeing.

  In April 2001, Carlton Communications plc and Granada plc announced proposals for partnership in a new ITV company, which will put the entire ITV network under the control of a single Jewish controlled ITV company. New Labour have announced, May 2002, that present laws which would prohibit such a merger are to be changed in their Communications Bill. The new company will simply have control of ITV, ITV2, and a new ITV Sport Channel. Michael Green is the Jewish Chairman of Carlton Communications plc.

  Green had strongly influenced the Thatcher government in their 1990 decision to change the criteria through his relationship by marriage with government Secretary of State for Trade and Industry Lord Young.

  Zionists control the UK through the Zionist media.

 154. Abdul says:

  Suhaimi menulis “Tapi bukti sahih menunjukkan orang Islam yang buat 9/11. Yang merancang dan menjalankan rancangan itu adalah orang Islam. Bukti dah jelas dalam pelbagai dokumen dan rakaman yang telah didokumentasikan. Samada saya suka atau tidak, orang Islam yang buat 9/11 itu. Saya realist. Saya terima hakikat yang pahit.”
  (End quote)

  Jawapan saya untuk Suhaimi:

  Amat malang bagi kamu kerana membuat tuduhan tanpa sebarang bukti. Lidah kamu seperti lidah Zionis yang memfitnah orang Islam. Kamulah orang yang menyebar cerita-cerita karut supay tuan Zionis kamu gembira dengan kamu! Pengampu !!

 155. Abdul says:

  Suhaimi menulis “Tahukah anda syarikat media Rupert Murdoch itu antara pemegang saham terbesarnya adalah orang Islam, seorang putera Saudi? Kenapa tak kata Fox News dalang konspirasi Islam?”

  (End quote)

  Jawapan saya untuk Suhaimi:

  Terdapat sebilangan orang yang mendakwa dirinya orang Islam tetapi perangainya dan tingkah lakunya bukan seperti yang Islam ajar maka saya tidaklah hairan jika terdapat munafik-munafik yang menjadi anjing Zionist yang kerjanya ‘menjilat kaki’ tuan Zionistnya dan menyerang mangsa Zionist.

 156. Abdul says:

  Suhaimi menulis “Ya, saya percaya semua pendokong teori konspirasi adalah jahil, bebal dan menyesatkan. …atau percaya bahawa tsunami dibuat oleh Amerika menggunakan HAARP, …. semua teori konspirasi adalah bertentangan dengan bukti sebenar.” (End quote)

  Jawapan saya untuk Suhaimi:

  Tulisan kamu di atas menunjukkan kamu jahil tentang sains:

  Earthquakes, volcanic eruptions and other underwater explosions (including detonations of underwater nuclear devices), landslides and other mass movements, meteorite ocean impacts or similar impact events, and other disturbances above or below water all have the potential to generate a tsunami.

  “It isn’t just conspiracy theorists who are concerned about HAARP. The European Union called the project a global concern and passed a resolution calling for more information on its health and environmental risks.”– Quote from a TV documentary on HAARP by the Canadian Broadcasting Corporation (CBC).

  HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) is a little-known, yet critically important U.S. military defense program which has generated quite a bit of controversy over the years in certain circles. Though denied by HAARP officials, some respected researchers allege that secret electromagnetic warfare capabilities of HAARP are designed to forward the US military’s stated goal of achieving full-spectrum dominance by the year 2020. Others go so far as to claim that HAARP can and has been used for weather modification, to cause earthquakes and tsunamis, to disrupt global communications systems, and more.

  The HAARP website acknowledges that experiments are conducted which use electromagnetic frequencies to fire pulsed, directed energy beams in order to “temporarily excite a limited area of the ionosphere.” Some scientists state that purposefully disturbing this sensitive layer could have major and even disastrous consequences. Concerned HAARP researchers like Dr. Michel Chossudovsky of the University of Ottawa and Alaska’s Dr. Nick Begich (son of a US Congressman) present evidence suggesting that these disturbances can even cause tsunamis and earthquakes.

  • ATR says:

   Lu macam good-good je Abdul… Malang betul bangsa melayu ade orang cetek akal macam lu ni… Melayu, oh melayu… Ape nak jadi niiiiiiii….

  • Khadijah says:

   Abdul:
   So what? Copying and pasting material explaining what HAARP is, is far from evidence to support teori karut marut.

   • Abdul says:

    Your English comprehension is really bad. Let me repeat it again:

    “The HAARP website acknowledges that experiments are conducted which use electromagnetic frequencies to fire pulsed, directed energy beams in order to “temporarily excite a limited area of the ionosphere.” Some scientists state that purposefully disturbing this sensitive layer could have major and even disastrous consequences. Concerned HAARP researchers like Dr. Michel Chossudovsky of the University of Ottawa and Alaska’s Dr. Nick Begich (son of a US Congressman) present evidence suggesting that these disturbances can even cause TSUNAMIS and EARTHQUAKES”

    Pergi cari dictionarylah kalau tak faham.

 157. ATR says:

  Kesimpulan saya setelah membaca reply Abdul… ABDUL, YOU ARE MORON… SHUT UP AND SUCK FREEMASON D*CK! LIAO….

  • Abdul says:

   ATR menulis “Kesimpulan saya setelah membaca reply Abdul… ABDUL, YOU ARE MORON… SHUT UP AND SUCK FREEMASON D*CK! LIAO….”

   Jawapan saya untuk ATR:

   Am I a moron for using facts to refute Suhaimi’s lies? Am I a moron for speaking truth? Am I a moron for refuting Suhaimi’s lies?

   Your disgusting words relflect your own corrupt and immoral personality and I really pity you for you are really and truly sick !!! Your parents have failed to educate you properly because you are their failure !!!

  • anti_sengal says:

   Cukuplah abdul.. hati mereka ni dah ditutup daripada melihat kebenaran. Sila lihat komen terakhir utk melihat komen saya terhadap siapa mereka-mereka ini.

 158. ermabutang says:

  yes i agree wif u
  sumtimes i feel malaysian people r too critical thinkin in negative ways
  x slh kita analyze suma benda
  but it seems like people too analyzing kot nowdays
  dari dulu lg
  suma suka pokemon klua cita pikachu is this n that
  klan tv3 siar 2 hari
  5 page konon nya itu propaganda freemanson
  pnt la baca
  yg x bley tahan konon nya cahaya mentol tu symbol illuminati
  aikkkk
  bukn dlm islam suma kita dpt NUR ker
  isnt NUR is cahaya??
  aite???
  suma benda nk analyze
  x pnt kew?
  maybe they should analyzing other things
  knapa chinese bley maju tp malay kurang?
  knapa malays lg ramai yg papa kedana?
  analyze dat plis!
  nie x..
  tulis blog
  wut observation sendiri
  pity they creative crew
  dulu sebok ckp fb tu utk sebarkn fahaman yahudi sbb creator dia jews
  pelik
  org yg ckp tu pont ada acc fb
  everyone entitle for their opinion
  but usually people wif lebai n tudung labuh
  will ignore my opinion sbb
  sy bdk tesl
  sy pkai jeans nmpk bontot
  tp mak bpk sy ajaq agama
  my parents teaches me the real meaning of islam
  all my flaws belongs to me
  n my dad happens to gv me a motivational books written by a pope
  waktu 18 masih blur
  iasked him y
  he said
  use ur judgement
  apa yg bley ikut/guna x bertentangan dgn islam
  kita guna. yg x bley pkai kita ignore
  aite?

 159. Khadijah says:

  Whether or not orang yang kaji konspirasi 9/11 adalah orang bukan Islam atau tidak, in the end orang pencipta teori konspirasi dah achieve end goal, yakni, membuatkan orang membuang masa debate pasal benda yang takleh diuji kebenarannya.

  Kenapa umat Islam membuang masa dan tenaga begini? Tunding jari sini sana.

  Lihat surah Al-Asr. Sememangnya kita dalam kerugian.

  • Abdul says:

   Ayat Qur’an yang pertama bermula dengan perkataan bermaksud ‘Bacalah’ ! Faham maksudnya? Allah menyuruh kita berfikir dan mengkaji tentang kebenaran supaya kita lebih hampir dengan Allah. Sebab itulah Allah beri kita akal dan otak.

   Islam menggalakkan kita menuntut ilmu dan mengkaji supaya kita tidak sesat. Yang jelas terdapat banyak fakta (undeniable facts) yang jelas menunjukkan bahawa Yahudi Zionis yang merancang dan melaksanakan the 9-11. Sekurang-kurangnya kita tahu bahawa orang Islam tidak terlibat dalam serangan the 9-11 dan kita faham apa yang sedang berlaku sekarang.

   Sebaliknya orang yang bodoh akan menerima apa saja yang disogokkan oleh media Zionis seperti ikan menelan umpan. Orang bodoh jadi ‘makanan’ Zionis.

 160. Abdul says:

  ermabutang says “yes i agree wif u
  sumtimes i feel malaysian people r too critical thinkin in negative ways
  x slh kita analyze suma benda
  but it seems like people too analyzing kot nowdays
  dari dulu lg”

  MY RESPONSE:

  Critical thinking is good:
  Critical thinking, in its broadest sense has been described as purposeful reflective judgment concerning what to believe or what to do that includes observation, interpretation, analysis, inference, evaluation, explanation and meta-cognition.

  ermabutang says “suma suka pokemon klua cita pikachu is this n that klan tv3 siar 2 hari 5 page konon nya itu propaganda freemanson pnt la baca
  yg x bley tahan konon nya cahaya mentol tu symbol illuminati

  MY RESPONSE:

  Pernah dengar perkataan ‘hidden agenda’ yang bererti an undisclosed plan, especially one with an ulterior motive? Orang cerdik boleh memahami hidden agenda, orang bodoh telan bulat-bulat macam ikan telan umpan.

  ermabutang says “aikkkk bukn dlm islam suma kita dpt NUR ker isnt NUR is cahaya?? aite??? suma benda nk analyze x pnt kew?

  MY RESPONSE:

  Kamu dapat nur? Semoga Allah memberikan hidayahNya kepada kamu.

  ermabutang says “maybe they should analyzing other things knapa chinese bley maju tp malay kurang?
  knapa malays lg ramai yg papa kedana? analyze dat plis! nie x.. ?

  MY RESPONSE:
  Pernah baca buku sejarah tentang Penjajahan British dan kesan dasar (policy) penjajahan British ke atas orang Melayu dan Cina dalam jangka panjang?

  ermabutang says “tulis blog wut observation sendiri
  pity they creative crew dulu sebok ckp fb tu utk sebarkn fahaman yahudi sbb creator dia jews pelik
  org yg ckp tu pont ada acc fb”

  MY RESPONSE:
  Yahudi Zionis menguasai dan menggunakan media untuk:

  1)mempengaruhi orang ramai supaya menyokong kejahatan Yahudi

  2) menjauhkan manusia dari Allah (God)

  ermabutang says “everyone entitle for their opinion but usually people wif lebai n tudung labuh
  will ignore my opinion sbb sy bdk tesl
  sy pkai jeans nmpk bontot”

  MY RESPONSE:
  Pernah dengar perkataan ‘aurat or awrat’? Perempuan yang beriman akan menutup auratnya.

  ermabutang says “tp mak bpk sy ajaq agama
  my parents teaches me the real meaning of islam”

  MY RESPONSE:
  Jika ibu bapa kamu ‘benar-benar’ mengajar Islam kepada kamu, tentu kamu x ‘pkai jeans nmpk bontot’. Islam bermaksud keamanan dan berserah diri kepada Allah yang bererti tunduk dan patuh kepada Allah secara total. Adakah kamu tunduk dan patuh kepada Allah?

  ermabutang says “all my flaws belongs to me”

  MY RESPONSE:
  Alhamdulillah kamu menyedari kesilapan kamu. Orang Islam tidak akan mengulangi kesilapan yang sama. Mohon ampun kepada Allah Yang Maha Pengasih dan Maha Pengampun.

  ermabutang says “n my dad happens to gv me a motivational books written by a pope waktu 18 masih blur”

  MY RESPONSE:
  Bolehkah kita mempercayai pope dan gerejanya yang penuh dengan skandal seks, corruption etc? Ada di antara pope yang menghasut orang Kristian menyerang dan membunuh orang Islam seperti perang Salib dan ada Pope yang menyokong Hitler dan Nazi.

  ermabutang says “iasked him y he said
  use ur judgement apa yg bley ikut/guna x bertentangan dgn islam kita guna. yg x bley pkai kita ignore aite?

  MY RESPONSE:

  ‘waktu 18 masih blur’? So how did you differentiate right from wrong, truth from falsehood?

 161. sila baca says:

  utk semua komentator…biarlah die tulis pendapat die…die tak setuju dengan sapa pon itu hak die…selagi ia tak bertentangan dengan hukum syarak itu tak menjadi masalah…islam mengalakkan perbezaan pendapat…dalam islam pon imam2 besar berbeza pendapat dalam hukum fikah maka terjadilah mazhab2…tetapi takde antara imam2 ini mengatakan imam yang lain salah..melainkan bilabercakap dari segi aqidah dan ibadat yang memang tidak boleh diubah langsung…perbezaan pendapat itu bagus..dan apabila pendapat kita berbeza janganlah kita tuduh orang itu salah…kemukakan hujah dan kita nilai sama-sama…

  • Abdul says:

   Sebagai Muslim, kita disuruh menentang dan menghapuskan fitnah.

   Suhaimi menulis “bukti sahih menunjukkan orang Islam yang buat 9/11. Yang merancang dan menjalankan rancangan itu adalah orang Islam. Bukti dah jelas dalam pelbagai dokumen dan rakaman yang telah didokumentasikan. Samada saya suka atau tidak, orang Islam yang buat 9/11 itu. Saya realist. Saya terima hakikat yang pahit.”

   Saya mempunyai banyak fakta dan evidence yang menunjukkan the 9-11 dilakukan oleh Zionis. Jika Suhaimi rasa dia betul, saya cabar beliau untuk berbahas di depan orang ramai supaya orang ramai boleh menilai Suhaimi dan tulisan dia. Does he have any guts to debate with me ?

   Saya merasa amat dukacita melihat sebahagian Melayu masih mempunyai fikiran yang terjajah dan kemampuan berfikir mereka amat terhad berpandukan tulisan-tulisan penyokong Suhaimi. ‘Malas berfikir’ antara sebab mengapa Melayu mundur.

   • sila baca says:

    dah tuh abdul ko cakap ko pon ade fakta dan evidence 9-11 dilakukan oleh zionis…ko samalah dengan suhaimi baba ni yg ko cakap mempunyai fikiran yang terjajah dan kemampuan berfikir mereka amat terhad.2 2 pon x tahu perkara sebenar.hanya konspirasi.tak perlulah cakap die mempunyai kemampuan berfikir yang terhad…itu pendapat die…

    aku taklah sokong 100% sebab byk unsur2 meninggi diri dalam tulisan die…tapi sila hormat pandangan die…

    kenapalah kita nak berbalah pasal iluminati nih…tah bende ni wujud ke tak pon kita tak tahu…

    google youtube dengar ceramah dr asri tuh lagi bagus

   • afif says:

    sy yakin wujud…kalangan melayu pn ad yang bersekongkol ngan jin dan setan…jgn ingat bangasa kita je yang tau amalkan sihir ni…

   • si nakal andi says:

    kelakar lah ko ni abdul. semua yang tak sependapat ngan ko, ko conclude adalah salah dan ko habis habisan tentang. apa yg buat ko pasti sangat teori konspirasi ko tu tepat. sekadar teori saja bro.

  • Jimidadone says:

   bro sila baca, bole bagitau apa yang dia tak bertentangan dengan hukum SYARAK ????…..kita kan mesti melaknat YAHUDI…bro bangsa ni JAHAT bro, keturunan YAHUDI ni hati busuk bro…bacalah kisah2 nabi…kalau NABI pun depa nak BUNUH…!!!!! perlukerr kita buat cerita baik pasal YAHUDI bro?????????…. aku setuju kita kene perbetulkan amalan kita dalam ISLAM….but at the same time…kita kene menyanggah DAKYAH YAHUDI bro….PM ISRAEL pernah bagi speech….”selagi waktu subuh berjemaah, jumlah orang islah yang hadir tidak sebanyak solat JUMAAT, maka ISLAM masih lemah”….BRO, YAHUDI akan lemahkan ISLAM in ALL means, dalam segala cara perkara dan taktik….BRO come one….fikir lagi dalam2…..kalau kita hentam balik orang ISLAM in a negative way. siapakah kita sebenarnya!!!!!!???? apa jatidiri KITA????? bro perkataan konspirasi pun ujud sebab sistem dunia adalah sistem YAHUDI bro…maka apabila SAMPAI satu satu berita dari golongan orang yang FASIK maka siasatlah terlebih dahulu….

   tq.

 162. Abdul says:

  Saya rasa cukup setakat ini saya menulis di laman ini sebab saya tidak mahu membazir masa dengan berbahas dengan orang yang jahil.

  Bye…adios…sayonara…Shalom (שָׁלוֹם)….Salam

 163. anti_sengal says:

  Kepada SJ = Sengal Jalanan.

  Ko ni bongok. Aku tengok ko ni konon-konon Usahawan. Belajar tinggi. Tapi ayat simple pun ko tak paham kan. Kan aku dah tulis situ.. “SALAH SATU daripada survivor” Means, “one of the survivors” kalau ko tak paham bahase Melayu. Maksudnya bukan sorang tu je ada. Dan bukan itu sahaja bukti yang aku rujuk. Bangangnye lahai..

  Buang masa je aku melayan orang yang bangang macam ko ni..

 164. anti_sengal says:

  Kesimpulan yang boleh aku tulis di sini ialah, (anda boleh pilih mana yang anda suka):

  1. Suhaimi Ramly dan kawan-kawannya adalah agen Yahudi Zionis dan Amerika yang diberikan ijazah MIT/ universiti lain dengan mudah dan diberikan modal untuk berniaga supaya kelihatan hebat dan konon-kononnya boleh dipercayai di mata masyarakat bagi menyebarkan agenda mereka iaitu TIADA KONSPIRASI DI SEBALIK SEMUA BENDA TERMASUK 9/11.

  2. Suhaimi Ramly dan kawan-kawannya JAHIL MUROKKAB kerana tidak tahu dan tidak mahu melihat bukti-bukti kebenaran yang telah ada bg sesetengah peristiwa spt 9/11. Mereka jahil yang bersusun-susun. Dan tidak mahu mengkaji lagi sesuatu perkara. Namun, mereka ingat mereka pandai.

  3. Suhaimi Ramly dan kawan-kawannya sudah termakan dgn dakyah Yahudi Zionis dan Amerika yang hakikatnya mudah utk kita tapis, walaupun mereka ni grad oversea kononnya hebat dan kononnya usahawan hebat, tapi mudah termakan provokasi diorang. Hehe. Kesian aku tengok diorang.

  Bagi aku kesimpulan yang paling kuat ialah yang 1st. Sebab diorang dah sebarkan dakyah diorang, so diorang bukan sahaja orang yang telah termakan dakyah tapi juga adalah agen Yahudi Zionis dan Amerika.

  Sekian, terima kasih.

  • Abdul says:

   anti_sengal,

   Kata-kata tuan mempunyai kebenaran yang jelas. Kita perlu lebih ramai Melayu yang berfikiran terbuka seperti tuan supaya Melayu tidak diperbodohkan oleh orang lain.

 165. shamil alfilfilani says:

  m with u bro.. Tolong lah saya merayu anda, cukuplah obses dengan Yahudi dan konspirasi menawan dunia oleh Yahudi ini. Cubalah sedar bahawa kelemahan kita adalah disebabkan kekurangan kita sendiri yang perlu dibaiki, bukannya disebabkan yahudi yang buat. Cuba usaha kuat, belajar rajin-rajin dan amal agama sungguh-sungguh, nescaya anda akan jadi kaum yang kuat lebih kuat daripada yahudi. Masa itu tak perlu teori konspirasi lagi.

  huhu sooo right..

  • Jimidadone says:

   Bro, musuh no 1 manusia ialah NAFSU,
   no 2 ialah Syaitan dan sekutu, No 3 adalah DAKYAH YAHUDI/ISRAEL…bro tgk PALESTINE bro!!! tgk Afghanistan BRO!!!!… tgk IRAQ bro!!!!! bro YAHUDI LAKNATULLAH BRO!!!!!! kalau ALLAH laknat kita PUN MESTI LAKNAT bro!!!….bro please back to basic!!!!! BRO, ISLAM di MADINAH apabila RASULULLAH membentuk sebuah negara ISLAM…maka kuasa ekonomi berpindah kepada orang ISLAM bro….orang YAHUDI tak boleh cari MAKAN bro!!!!…kita ADA SISTEM kita sendiri BRO….kita ada PASAR kita sendiri BRO!!!!!…..bro…aku seru kepada lu BRO….jom kita berjuang dalam perjuangan ISLAM BRO….kita fahami ISLAM sama sama bro…sebab gua pun tak bijaksana dan hebat sangat kepahaman gua ni….tapi bersatu kita teguh BERCERAI KITA ROBOH…..meh meh semua….kita dapatkan ILMU yang sebenar di dalam perjuangan sebenar….ISLAM ITU INDAH….lu boleh pikir dan pilih apa yang lu suka…tapi MESTI MESTI MESTI berlandaskan ISLAM yakni ALQURAN HADITS dan SUNNAH…tq tq tq….

 166. Jimidadone says:

  Salam semua….rasanya cukuplah kita menekan, memaki, berkata kesat kepada penulis ini….apa kata kita DOAKAN BELIAU mendapat HIDAYAH ALLAH….rasanya….kebijaksanaan yang beliau ada ini…perlu kita gunakan untuk perkembangan ISLAM diMALAYSIA…apa kata kita jumpa sama sama…dan mesyuarah….dan tetapkan satu agenda untuk MANTAPkan ISLAM di MALAYSIA…kita DAKWAH kepada cina india dan kaum lain yang belum ISLAM….insyaAllah HIDAYAH DARI ALLAH…..mari kita AMALKAN ISLAM yang sebenar…ISLAM itu adalah satu sistem hidup dan sosial yang membentuk negara yang HEBAT….mari tubuhkan sebuah NEGARA ISLAM semua….mari mari mari….

 167. anti_sengal says:

  Ko ni satu lagi sengal Shamil. Meh aku bagi perumpamaan la ye.

  Ko bawak kereta di malam yang gelap. Ko dah ambik dah semua precaution. Ko dah pakai tali pinggang keledar. Pegi servis kereta. Tukar tayar, minyak itam suma. Ko dah pasang lampu high beam takut2 ada lembu melintas dari jauh dah nampak. Dalam kereta ko siapkan kayu besbol takut2 ada orang nak rompak ko.

  Nak balik rumah kampung ko ada 2 jalan. Satu jalan dalam tapi cepat. Satu lagi jalan baru tapi jauh.

  Desas desus mengatakan jalan dalam tu bahaya sebab penah jadi ada orang keling tahan nak rompak. Ko tak tau pun benda tu betul ke tak. Tapi ko pun tak berani nak lalu. Padahal ko dah buat precaution suma.

  So jalan mana yang ko pilih? Tu ok lagi sebab ko dah tau pasal desas desus tu. Buatnya ko tak tau? Tak pasal-pasal ko lalu, pastu kena rompak. Habis cerita.

  Boleh tak ko tafsirkan cerita ni. Kalau yang simple camni pun sengal nak tafsir @ faham, memang ko sengal dan takde otak.

 168. Abdul says:

  Allah berfirma “Sesungguhnya Yahudi dan Kristian tidak akan redha dengan kita sampai bila-bila selagi kita tidak mengikut cara hidup mereka. Katakanlah, cukup petunjuk ALLAH bagi kami. Tetapi, jika kamu menuruti Yahudi dan Krtistian setelah datang ‘ilmu (Al Quran) kepada kamu, maka tiadalah petunjuk dan bantuan Aku bagimu. ” Al Baqarah:120.

  Wahai Suhaimi dan pengikut-pengikut Suhaimi, adakah kamu akan menuduh Allah percaya teori konspirasi? Apahkah kamu akan mengatakan ayat Qur’an di atas adalah ayat konspirasi? Fikirlah !!!

  • Abdul says:

   PEMBETULAN:

   Allah berfirman “Sesungguhnya Yahudi dan Kristian tidak akan redha dengan KAMU sampai bila-bila selagi KAMU tidak mengikut cara hidup mereka. Katakanlah, cukup petunjuk ALLAH bagi kami. Tetapi, jika kamu menuruti Yahudi dan Kristian setelah datang ‘ilmu (Al Quran) kepada kamu, maka tiadalah petunjuk dan bantuan Aku bagimu. ” Al Baqarah:120.

   Wahai Suhaimi dan pengikut-pengikut Suhaimi, adakah kamu akan menuduh Allah percaya teori konspirasi? Apahkah kamu akan mengatakan ayat Qur’an di atas adalah ayat konspirasi? Fikirlah !!!

 169. Abdul says:

  Allah says “Never will the Jews or the Christians be satisfied with thee unless thou follow their form of religion. Say: “The Guidance of Allah,-that is the (only) Guidance.” Wert thou to follow their desires after the knowledge which hath reached thee, then wouldst thou find neither Protector nor helper against Allah.” Al Baqarah:120.

  Would you Suhaimi and your followers say that Allah is a part of conspiracy theories? Would you say that the Qur’anic verse is a part of the Conspiracy theories? I challenge you to answer my questions.

  • Abdul says:

   Here is a hot news:

   ” The pastor of the Florida church, Terry Jones, said “We are burning the Qur’an”.

   Jones announced Wednesday that the church’s website provider has “canceled” Dove World Outreach Center’s accounts, though its website, and another URL for a book written by Jones titled “Islam is of the Devil,” were still accessible Wednesday evening.”

   Based on Suhaimi’s so-called ‘article’, I am sure that Suhaimi and his ignorant followers would say that the news is just a part of conspiracy theories !!!

 170. sila baca says:

  bro suhaimi…cilake jadi seleriti engkau hahahaha
  nice job bro…gua nk tulis cmni gaklah….

 171. me says:

  Kepada orang2 yang Allah dah gelapkan hati mereka… “Ya Allah Kau Ampunkanlah dosa2 mereka ini. Sesungguhnya Ya Allah, Kau Maha Pengasih dan Penyayang lagi Maha Pengampun..

  Beristigfarlah kawan2..

 172. ketupat says:

  uishh.. xyah kecoh2.. yg penting kalau sgkut kt traffic jam xyah lah nk potong2 que.. org2 yg bersabar ni disayang Allah.. Sabarlah… sabar lah ye.. kalau tak sabar, maknanye kita da corner sket dr ajaran Rasulullah. Selamat beramal & Selamat Hari Raya..:)

 173. Emkay says:

  Salam..

  Prophet Muhammad pbuh “I am the guarantor of a palace in the gardens of paradise for anyone
  who avoided controversy (debate) even though he was right, and
  (guarantor) palace in the middle of paradise for anyone who leaves a lie
  even joking”. (Narrated by Abu Dawood and graded hasan by al-Albani).

  Malas nk komen apa2..tapi ingatlah..korang gaduh2 ni, tak ada resolution apa2 pon..maka berjayalah yahudi dalam melagakan umat Islam sesama sendiri..syabas Yahudi.

  • Johan Tan says:

   Finally, the voice of sanity. =)

  • Abdul says:

   Suhaimi has falsely slandered Muslims by saying falsely that Muslims were responsible for the 9-11 so I , as a Muslim, am responsible to refute his nonsensical allegation against Muslims based on the Qur’anic verse:

   Allah the Most High said: Let there be among you a community who enjoin good and forbid evil; it is they that shall be successful, [The Holy Qur’an 3:104]

 174. Abdul says:

  Ladies and gentlemen,

  Some persons are using my ID to slander me so please be careful. You may know me by my writings that refute Suhaimi’s nonsensical allegations against Muslims. I am not an arrogant Muslim man because I am afraid of Allah Who hates arrogant people. How can two or more persons use my ID to slander me? Nobody should use my ID to slander me. Who are behind this dirty tactic and character assassination? I think I know the answer. Zionists and Zionist slaves have been using the dirty tactic and character assassination to slander me and confuse the readers for years.

 175. suhaimiramly says:

  Hahaha…

  Thank you all…membaca komen2 anda adalah hiburan terbaik di pagi Raya ini. Lebih seronok dari tengok TV Astro.

  Di samping kita banyak berhujah dan merepek di sini, janganlah lupa menziarahi sanak saudara di pagi Raya ini. Aku pun nak keluar satgi…tapi orang ramai sangat kat rumah ni nak pi layan dulu.

  Jangan beraya depan komputer je okey?

  Kepada para commentariat: ada banyak komen2 yang berisi dan bernas. Saya akan kupas isu2 anda dalam entri sambungan (tapi tak tahu lagi bila nak tulis). Terima kasih, dan sama2 kita buka minda.

  Akhir kata, Selamat Hari Raya Aidilfitri semua.

 176. aiman says:

  penulisan yg menarik tp sayangnya hanya menarik. sy tidak obses kepada teori konspirasi tetapi tulisan anda hanya berdasarkan logik akal anda seorang sahaja. tak ada petikan2 drp AlQuran ataupun petikan drp ulamak2 yg meyakinkan.
  dan maaflah jika sy kata tulisan anda ni tidak kuat. dengan menyatakan org yg percaya teori konspirasi itu BODOH,anda ingt org nk percaya?
  nice try, but keep trying will ya?
  sori lah, ini hanya pandangan budak sekolah. 🙂

 177. bob says:

  aku doakan kau:

  1. terbukak hati n insaf.. jika tidak
  2. jahanam lah kau suhaimiramly

 178. Ad says:

  Peeeeh… Ramai gak orang baca blog ko ni mie? 🙂

 179. aiman oo aiman says:

  cakap camtu je ke.. nampak cam awak yg macam budak sekolah..

 180. abdul muncul lagi says:

  ko ni pun abdul..kata dh xnk tulis lg dh kt sini..tapi duk tulis lagi..mana pendirian ko.. ish2..

  • afif says:

   dye riso tu…bia la dye…baca la pendapat dari dua pihak…lagi bnyk info kot…ap dye ckp tu dlm quran ad…bkn tak de…tapi si ramly tak de ckp pasal dlm quran pn…hihi…

 181. Budak S.I says:

  saya setuju dengan penulis blog ni bila mengatakn teori-teori ini hanya la permainan minda..
  tapi..
  teori yg x de bukti la baru sesuai dibakulsampahkn..
  bkn teori yg telah disahkn kesahihannye..
  saya tau..
  no one give a damn to nobody..
  mungkin penulis blog x kisah langsung psl komen saya ni..
  tapi sy nk bgtau..
  dlm Al-Quran sendiri ada tulis bahawa Great Eagle akn memporak-perandakn Tanah Arab..
  encik x terasa pelik ke mngapa Israel ssh nk brperang selama beberapa tahun ni..?

  saya masih lagi seorg pelajar..
  mungkin pendapat saya ni hanya layak dibakulsampahkn, tetapi..
  kita boleh pilih utk percaya..

  maafkn saya jika saya menyakitkn penulis dan maafkn la pen-contribute pendapat di page ni..
  kita ni sume manusia..

 182. UMNO BODOH says:

  9/11 islam salah..us serang iraq,afganistan semua pasal islam terrorist..israel serang palestin pasal hamas pengganas..UMNO tolak duta hamas pun pasal Islam pengganas..si bodoh yg terima bulat2 semua yg cnn dan media2 yahudi tunjuk kat tv.macam binatang apa saja disuap dia makan.nama je belajar tinggi tp BAHLOL

 183. nummerzwei says:

  Soalan saya

  En Abdul pernah pergi berjuang di Afghan? Palestin ? Chechen ? Bosnia ? Iraq tak termasuk pasal mmg depa yang salah.

  Atau yg dekat2 sini. Pernah pergi berjuang di Zamboanga? Moro ? Marawi ? Pattani ? Yala ?

  Atau pernah ditahan ISA kerana disyaki terlibat dengan AL Qaeda, JI, JT, KMM atau sbginya

  Pernah tidak dibenarkan masuk satu2 negara kerana disyaki pengganas? Pernah dihantar pulang dari satu2 negara kerana disyaki pengganas?

  Atau pernah pergi ke pergunungan Swat duduk berkenalan dgn para Taliban dan Mujahidin?

  Oooo..tak pernah ya…ok kalau gitu SHUT UP

 184. shafeeq says:

  org yg percaya teori2 bodoh ni adalah musyrikin modern.. lebih sesuai gtew..

 185. shafeeq says:

  MANE MUSYRIK2 NI PEGI HR NI?

  PEGI KELAS ILLU’MENATE’ BEGHOK KE?

  KEHKEH !

  • lala says:

   pegi beraya…merapatkan silaturrahim…bukan mcm kamu…dok menghina bangsa sendiri…menuduh orang musyrik lagi…kami bukan musyrik…kami percaya yang tuhan itu ada…kami percaya tuhan maha pencipta…kami percaya tuhan yang mencipta syaitan dan jin dan apa yang ada di bumi dan di langit…kami percaya yang al-quran itu benar…kami percaya ada manusia yang bersekongkol dgn syaitan dan jin…senang cer…percaya la tuhan…

   ak percaya kau pn da mula terpengaruh dgn perkataan2 en.ramly ini…jgn jadi musyrik terhadap encik ramly sudah…

 186. jasin 98/99 says:

  Bal,
  pasal satu artikel ko dah femes,hehe.

 187. me says:

  femes dengan ke’dungu’an sendiri.. (maaf)

  renungkan…

  “Hai orang-orang yang beriman, jagalah dirimu. Tiadalah orang yang sesat itu akan memberi mudarat kepadamu apabila kamu telah mendapat petunjuk,” (QS. al-Maidah: 105)

  dan….

  “Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita bohong itu adalah dari golongan kamu juga. Janganlah kamu kira bahawa berita bohong itu buruk bagi kamu. Tiap-tiap seseorang dari mereka mendapat balasan dari dosa yang dikerjakannya. Dan siapa di antara mereka yang mengambil bahagian yang terbesar dalam penyiaran berita bohong itu, maka baginya azab yang besar. ” (QS. an-Nur: 11)

  wallahualam…

 188. me says:

  Janganla hanya dipinjamkan ilmu yang sedikit itu kau yang bermegah diri di dunia ini…

  Ilmu di dunia ini tidak lebih hanya setitis dari lautan yang besar jika hendak diibaratkan…

  Janganlah berbangga dengan kebodohan sendiri..

  Bukankah berdiam diri itu lebih baik dari mengeluarkan kenyataan yang mengikut nafsu sendiri…

  Takutlah dengan azab Allah…

  Semoga kita semua mendapat perlindungan dari Nya

  Amin…

 189. anti_sengal says:

  Sengal nummerzwei @ Iznan ni. Ape yang ko nak buktikan wahai Iznan? Adakah perlu untuk pergi ke semua tempat2 perang tu untuk memperjuangkan Islam? Bongok..

  Takkan baru keluar 4 bulan seumur hidup, 40 hari setiap tahun dan 3 hari sebulan dah boleh dianggap pejuang Islam yang hebat dan konfem masuk syurga?

  Adakah cukup hanya dengan usaha dakwah tabligh ko tu tapi ko menyebelahi Amerika dan Israel dalam fitnah terhadap umat Islam? Aku takut ko penat2 buat suma tu, tapi depan Allah takde nilai langsung..

  Takutlah wahai Iznan wei..

 190. […] Sebelum saya mula, biar saya tekankan pendapat saya supaya para pembaca jelas di mana duduknya saya. Ini pendapat saya: ORANG YANG CIPTA TEORI KONSPIRASI ADALAH PENIPU DAN ORANG YANG PERCAYA TEORI KONSPIRASI ADALAH BODOH. Itu pendirian saya. Saya tak bersifat apologetik dengan pendapat saya yang tegas ini. Saya takkan "buka minda", "celikkan mata" atau "pandang dengan mata hati" atau apa-apa lagi euphemism yang anda gunakan yang bermaksud "percay … Read More […]

%d bloggers like this: