Updates

1. Tomorrow I will send my application to INCEIF for their Masters in Islamic Finance (MIF) program. Earlier today I managed to convince someone to fund my studies. Although the tuition fee is relatively cheap (about RM5,000 per semester), it feels good to get other people to pay for you to study. People say that it’s good to give to charity, but accepting charity is noble juga…kekeke

My application is almost complete; just a bit of editing on my essay and I’m good to go. Hopefully I will get admitted this time. Lama dah tak merasa kembali ke sekolah…hehehe…

2. Next week I will do another interview with NST regarding IMO 2010, along with Dr Arsmah, the IMO Malaysia team manager. The students will be interviewed the week after, since some of them are sitting for PMR. Good luck, Si Wei and Si Yu.

3. I received the OMK 2010 results today. Damn, I thought the problems were difficult, but the students are really really good. Many students got very high scores, even a few managed to get perfect scores, which is way beyond our expectations. The official results will be announced at the PERSAMA website soon, after we sort out some administrative matters.

The winners of OMK will be notified through their schools that they are invited to try out for the IMO 2011 team. This will be in the form of a selection test to be taken at several centers around the country. The result of this selection test will then determine the final 40 students to be called for the first IMO 2011 training camp in December.

4. Aidan Group will kick off our inaugural Aidan In-House Seminar series next week. The first installment in the series is titled “Real Estate Investment”, which will take place this Monday 10am at the Aidan office.

This is a small, informal, in-house event which objective is to update the knowledge of our staff members on various topics related to business and investments. We will offer a limited number of seats for anyone who is interested. The speaker is our very own Aidan Director, Bird.

5. (tukar BM sat) Hari Sabtu lepas, saya dijemput ke beberapa kenduri kahwin, termasuklah dua kenduri berhampiran rumah saya. Oleh kerana saya ada sedikit urusan kerja pada hari itu, saya terpaksa pergi ke kenduri tersebut agak awal. Saya pergi ke rumah pertama pada jam 11.30 pagi, ketika makanan baru dihidang dan belum ada tetamu. Saya datang, bersalam dengan tuan rumah, ambil makanan, dan cari tempat duduk.

Oleh kerana tiada orang datang lagi, semua meja masih kosong. Saya segan sikit nak makan sorang-sorang jadi saya pun pergilah cari meja yang ada orang. Kemudian saya nampak di suatu meja ni ada seorang pakcik tua, bergaya ustaz, jadi saya pun pergi ke meja tersebut untuk join pakcik tersebut. At least ada lah member untuk berborak.

Saya terkejut bila mendapati pakcik tua tersebut sebenarnya ialah Hj. Subky Latif, seorang penulis politik dan kolumnis yang amat terkenal suatu ketika dahulu. Subky Latif ialah penulis politik Malaysia yang paling saya minat. Saya telah ikuti penulisan beliau sejak tingkatan 1 lagi sehinggalah sekarang. Beliau lama berkhidmat sebagai kolumnis di akhbar Harakah dan Siasah, dan kadangkala penulisan beliau ada diterbitkan di Malaysian Insider atau media alternatif yang lain. Bertuah saya kerana dapat berborak dengan penulis legenda yang telah lama saya kagumi penulisannya.

Saya memberitahu beliau yang saya baru membaca buku beliau bertajuk “Istimewa Terkenang” iaitu himpunan kolum2 beliau di dalam akhbar Siasah. Beliau tampak gembira bila nama buku itu disebut.

Sebagai ice-breaker, saya tanya beliau mengenai suasana politik di Turki, dan mention nama Abdullah Gul, presiden Turki sekarang ini. Muka beliau terus menjadi ceria bila saya sebut nama Abdullah Gul. Ini kerana Abdullah Gul pada zaman dahulu selalu menghubungi markas PAS dan pernah beberapa kali menghubungi Hj. Subky untuk beberapa urusan. Setelah Abdullah Gul menjadi menteri, Hj. Subky juga ada menemui beliau di Jerman dan Turki. Kisah ini ada diceritakan dalam buku Istimewa Terkenang. Kami juga ada berborak ringkas mengenai politik Malaysia dan mengenai Saudara Ibnu Hasyim yang rapat dengan beliau dulu. Saya tanya kenapa dah lama tak ada penulisan baru ustaz, jawabnya dia dah kurang menulis sekarang ni. Beliau juga tak berapa aktif lagi dalam gerak kerja politik.

Oleh kerana saya tak dapat lama di situ kerana ada komitmen kerja, setelah menghabiskan makanan saya pun mengucapkan selamat tinggal kepada beliau. Saya mendoakan agar Tuan Haji dirahmati Allah selalu dan diberikan kesihatan untuk terus berkhidmat kepada masyarakat. Saya amat terhutang budi dengan tuan yang telah banyak membentuk pemikiran saya melalui penulisan tuan yang bernas, bermutu dan mencabar minda walaupun ini kali pertama kita berpeluang berjumpa secara rapat.

3 Responses to Updates

  1. eezone says:

    kalau aku nak join sessi talk aidan group pasal pelaburan hartanah tu boleh tak?😀

  2. nummerzwei says:

    hj subky latif..min aina ila aina…Mens Sana in Corpore Sano

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: