Cicak tokek

(Entri ini ditujukan kepada “peniaga” yang orang lain buat lintah, dia pun nak buat lintah, orang lain buat cacing, dia pun nak buat cacing, orang lain buat burung unta, dia pun nak buat burung unta, orang lain buat ikan keli, dia pun nak buat ikan keli, orang lain masuk lobang, dia pun masuk lobang. Apa punya bisnes der…senang betul kena tipu dengan iklan Harian Metro  dan Kosmo dan Sinar Harian yang menjanjikan pulangan beratus2 percent dan untung juta-juta menjual cicak sahaja. Last-last yang kaya ialah tukang jual benih dengan tukang buat kursus je. Yang menadah air liur ni, pegi la mengangguk tak tentu hala, last-last rugi berpuluh-puluh ribu beli benih, air longkang pun tak dapat, last-last tukang jual benih inilah yang gelak terguling-guling dan terus ke penipuan yang seterusnya. Mudahnya membuat duit atas kebodohan manusia di tanahairku ini).

Entri ini pendek sahaja.

Siapa percaya cicak tokek boleh mengubati AIDS, siapa percaya harga cicak tokek sampai ratusan ribu dan siapa percaya boleh untung juta-juta RM dengan menjual cicak tokek, anda adalah

BODOH

dan telah

DIPERBODOHKAN.

Sekian.

28 Responses to Cicak tokek

  1. Paan says:

    Hahahahahaha! Dah cakap dah kat orang2 ni. Degil.

  2. terbangz says:

    Masa kecik2 dulu,bila lastik cicak pun kena piat telinga dgn mak pasal mak kata jgn menzalimi binatang.hehe.Itu cerita lain.Ni ada pulak puak2 yang beria ia nak cari dan ternak cicak tokek plak,sebab nak kaya cepat?Kesian.Mat jenin pun tak angan2 jadi kaya dgn jual cicak tokek.

  3. Johan Tan says:

    Actually there are better ways, kalau nak merasa jadi jutawan cepat.. tukarlah duit di money changer berdekatan kepada rupiah, hahaha

    P/s: really sorry for the lame joke =p

  4. eezone says:

    kesian dengan golongan2 macam ni…

    kan elok kalau betul2 nak berniaga, buat je benda yang simple and straight forward…jual food ke, jual baju ke…start small finish big…tapi tu la, orang2 macam ni tade kesabaran…nak kaya cepat…last2 melingkup…

    • suhaimiramly says:

      that’s right. elok buat bisnes yg striaghtforward dan senang difahami. recurring customer pun dapat, cashflow pun ok, capital pun tak berapa besar, bank pun senang nak approve loan, nak explain kat orang pun senang. nanti aku tulis entry lain pasal ni

  5. jebon says:

    Lu silap bro, dekat dunia x der yang mustahil,kebodohan ko adalah kerana melihat orang lain dari perspektif negetif dan dangkal ko….ko lihat ler dari skop yang lebih meluas & global,cuba ko tanya plak orang2 yang berjaya menjalankan business ni.berapa banyak yang dah jadi jutawan……pasal cicak tokek ni satu hal lagi, aku pernah ekot member aku buat urusniaga menjual tokek dia di kelantan,buyer tu bayar dia cash RM50k.bunyi mcm x logik,tapi benda ni betul2 terjadi depan mata aku sendiri.

  6. rickykok says:

    nak beli tokek …

    320 gram keats 399 gram harga rm50k

    seekor..(1 hingga 7 ekor)

    8 ekor keatas boleh jual RM80 k to RM100k
    420 gram keatas 599 gram boleh jual 3 to 5 juta….mesti kaya..

  7. rickykok says:

    nak beli tokek…sila hubungi ricky kok tel 0167116368

  8. rickykok says:

    sesiapa yang nak jual tokek…..kami adalah pembeli tokek….carilah binatang tokek di hutan…

    kalau dapat seekor 420 gram keatas sudah jadi jutawan…..cepat panggil orang kampong cari..

    binatang tokek….kita nak beli…beli…

  9. borneo gurl says:

    abg kwn aku dh buat urusniaga nie…mna da tipu bro…buka minda k…aku pun dh tgok dpan mata aku sendri..

    • kuman says:

      memang dah ada yang kaya, tp bukan terbukti leh rawat aids pun tokek tu, org yg beli pun bodoh habiskan duit untuk cicak xde guna tu

  10. Mie says:

    Ya,betul tu..dah banyak org dh jd jutawan…open your mind friend…kalau xde angin,masakan pokok leh bergoyang..aku dh sertai 3 urusniaga yg dah berjaya..sesiapa yg ingin membeli tokek untuk di bela,hubungi aku..0197718421…harga pasti yg terbaik..

  11. shun2u says:

    member i pun giler2 cari tokek ni. Sampai hutan dalam cari. Dapat cari seekor, tapi cuma 100g jer.

  12. huahua says:

    lu silap statement ni bro. kaji dulu br buat statement. tak guna blaja tinggi2 smpai MIT kalo tak guna otak tu. jgn ingat org mcm lu je bole buat duit. rezeki tu ader kat mana2. aku br lepas jual 3 ekor dapat RM85k. kalo tak caya lu bole join tgk org deal.anytime!

    gaji lu 6 bulan pun belum tentu dapat rm85k.hahaha

  13. along says:

    sya ada tokek asli dr jawa tengah, berbintik merah ..150 harga RM50k ,bminat sms 0105338623

  14. kaki says:

    bodoh punya orang yg komen ni.
    letih aku nak baca “kaji dulu sblm buat statement”, “dlm dunia takde yg mustahil…”
    menyampah. dlm dunia ni, tak mustahil aku jumpa org bodoh mcm ni. ha tu baru betul.

  15. Amy says:

    Aku dah kaya..ko nk ckp apa??semua hasil tokek..xsia2 aku wat research ttg binatang nie,ttg buyer n hasilnya..alhamdulillah..tp aku wat bkan tok aku sorg.tok family so they can get better life…sape2 bla dh kaya xkan nak war2 kan kat stu dunia ni die kaya kerana jual tokek..apada..pk2la…

  16. fahmi says:

    salam…saya ada cicak gerco 7ekor,nak jual secara borong..berat sekitar 200g kebawah dan ada yang berat 200g keatas..harga RM10k kalau secara borong,kalau seekor di kira harga lain..kalau berminat boleh hubungi saya di no ini (0148231643)..fahmi…

  17. akash says:

    statement yg ntah pape.
    saya dah berjaya menjual 3 ekor cicak tokek.
    walaupon urusan dy sgt melecehkan.
    tp alhamdulillah
    ok semua.
    kepada penulis blog.
    kaji dulu.
    jgn nak mundurkan org melayu.
    ty

  18. hanif says:

    memang betul ada ramai org buat duit… tetapi ramai org juga yang rugi… sebab orang terakhir yang membeli dengan harga ratusan ribu ialah org yang paling bodoh, sebab ia hanya seekor cicak… tidak boleh mengubat HIV…Apalah gunanya kita buat duit atas kebodohan org lain… duit tak berkat.

  19. akudahjual says:

    DALAM AL QURAN P0N ADA MENGATAKAN BAHAWA APABILA SAMPAI SATU MASA NANTI,BINATANG CICAK INI ADALAH BINATANG YANG PALING BERHARGA DAN DICARI OLEH SEMUA MANUSIA….LEN KALI RAJIN2LAH MENDALAMI ILMU AGAMA WALAUPUN KITA NI X SEMPURNA…ORANG KENA NOMBOR EKOR PULUHAN RIBU P0N XBERANI NAK WAR2 KAN YG DIA MENANG EKOR TAK0T KENA F0LL0W….LAGI PULA 0RG YG BERJAYA MENJUAL TOKEK DENGAN HARGA MENCECAH JUTAAN RINGGIT…ORG YG X SAYANG NYAWA JE YG BERANI DEDAHKAN…KALAU NAK MAMP0SSSS TEST LAH,TAK000T MAKKKK!!!!!!!

  20. matt says:

    Kepada Suhaimi Ramli tu…
    mulut tu jangan la celupar sangat..senang senang cakap orang lain bodoh..kalau ya kamu tu pandai
    sangat kamu takkan layan cerita bodoh ni..cuma orang yg paling bodoh akan melayan cerita orang yang bodoh..simple

  21. si Mie 019-7718421 kaki belit tu… tokek mende… BOHONG SEMATA!

  22. budak minang says:

    yg dok pertikaikan psal betul ke bohong cicak tokek bole ubat aids buat apa ???? asal jualbeli duit nya betul bukan bohong ..yg bohong tu sbb tokeknya x masuk spec ..tu yg ngadu sana sini kata bohong sbb buyer x beli tokek dia .apa salah diorg mencuba sal kan berpada ..adakah diorg mintak duit kau ke buat belanja bela tokekk ..dah tu sombong bodoh je konon dia yg pandaii ..

  23. fitri cool says:

    sy ada cicak tokek..sy mau jual capa mau bli…
    kol la sy…0193991804..

  24. irham asli says:

    sumbat je cicak tu dlm bontot tukang jualnya br best!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: